Το τελευταίο πρωτάθλημα νεανίδων το 2023

Με πίστη, δουλειά και «δίψα» απ’ το ανοιχτό της Καρδάμαινας στους τίτλους

Κάτω από αντίξοες συνθήκες στην Κω ο Ηρακλής 2000 κατάφερε να επιβιώσει και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενώσεις ομάδων δεν έχουν καλό αποτέλεσμα όμως αυτό δεν συνέβη για την ομάδα του Ηρακλή 2000. Προς το τέλος της δεκαετίας του ‘90 οι παράγοντες του Αντίμαχου και του Κάρδαμου θέλησαν να ενώσουν τα δύο σωματεία και να έχουν έτσι και περισσότερα παιδιά αλλά και για να ανθίσει το μπάσκετ και στην Αντιμάχεια και στην Καρδάμαινα.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο Ηρακλής 2000 που από τότε μέχρι σήμερα έχει την δική του ξεχωριστή πορεία στα πρωταθλήματα της Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου και έχει σαρώσει τους τίτλους στα γυναικεία τμήματα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώτος τίτλος και η παρουσία του Νικόλα Παπανικολάου

Την πρώτη χρονιά ουσιαστικά της ομάδας ο Ηρακλής 2000 κατακτά τον τίτλο στο παιδικό πρωτάθλημα της Δωδεκανήσου έχοντας στις τάξεις της ένα παιδί που έμελλε να πρωταγωνιστεί ακόμα και σήμερα στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Νικόλας Παπανικολάου, ξεκίνησε την μπασκετική του καριέρα απ’ τον Ηρακλή 2000 και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ έκανε σπουδαία πράγματα με τις μικρές Εθνικές και ηγείται ακόμη της προσπάθειας που κάνει το Ψυχικό στην Elite League όντας και αρχηγός της. Μάλιστα η σχέση του με το σωματείο και το Δ.Σ είναι τόσο φιλική που σε πολλές περιπτώσεις έχει βοηθήσει την ομάδα ενώ συμμετέχει και στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Ηρακλή.

Πρώτος τίτλος σε επίπεδο νεανίδων το 2021.

Μαζικός αθλητισμός, παρουσία στα πρωταθλήματα

Όπως όλες οι ομάδες χωριών στην Κω έτσι και ο Ηρακλής 2000 απ’ την ίδρυση του και για πολλά χρόνια ακόμη έκανε μαζικό αθλητισμό, έδινε την διέξοδο σε αρκετά παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ και υπήρχε η δίψα των παιδιών να βρίσκονται στο γήπεδο. Για πολλά χρόνια ο Τάσος Τάλαρος ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας, όπως και ο Λευτέρης Ζαχαρίου ενώ ξεχωριστή και ιδιαίτερη ήταν η προσπάθεια του δασκάλου, Νίκου Ιερομνήμων αφού και οι τρεις τους προσπάθησαν να φέρουν νέα παιδιά στο γήπεδο και σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν μόνοι τους αφού ο Ηρακλής τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο άργησε να μπει στη νοοτροπία παραγόντων για να θελήσουν να ασχοληθούν ενεργά με την διοίκηση και να αλλάξουν επίπεδο τον σύλλογο.

Οι προπονητές Κώστας Σαντής και Αποστόλης Γιακουμής.

Αλλαγή διοίκησης, νέοι στόχοι, δημιουργία οργανωμένων ακαδημιών

Με την πάροδο των χρόνων και αφού οι παλιοί αθλητές του συλλόγου έγιναν πλέον διοίκηση, ο Ηρακλής 2000 με τον Μιχάλη Χατζηγιακουμή αρχικά και με τον Στέργο Διακοστεφανή στην συνέχεια και μια παρέα φίλων και ανθρώπων που έβαλαν σωστές βάσεις δημιουργεί οργανωμένες ακαδημίες στον σύλλογο. Η έλευση ουσιαστικά του Αποστόλη Γιασεμή στην ομάδα αλλάζει την οργάνωση των ακαδημιών με την ομάδα να δουλεύει με πίστη και υπομονή και να αυξάνει συνεχώς τα παιδιά στο ανοιχτό γήπεδο Καρδάμαινας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα έφτασε να μην έχει ώρες στο δικό της γήπεδο για προπονήσεις απ’ την μεγάλη παρουσία των παιδιών ενώ προστέθηκαν στο τεχνικό τιμ στην πορεία και ο Κώστας Σαντής (με ενεργή συμμετοχή και στην διοίκηση) αλλά και ο Tάσος Σημαντηράκης.

Τo ανοιχτό γήπεδο Καρδάμαινας «Γιάννης Ζαράφτης».

Τιμούν την μνήμη του Γιάννη Ζαράφτη

Το 2016 η ομάδα του Ηρακλή 2000 έχασε έναν φίλο του συλλόγου, τον Γιάννη Ζαράφτη που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Οι φίλοι του, οι παράγοντες του Ηρακλή τον τιμούν κάθε χρόνο από τότε με τουρνουά για ακαδημίες και μεγάλους στο ανοιχτό γήπεδο το οποίο από τότε ονομάζεται Ανοιχτό γήπεδο Καρδάμαινας «Γιάννης Ζαράφτης». Ο σύλλογος πέρα απ’ αυτήν την διοργάνωση «τρέχει» και 3οn3 το οποίο βρίσκεται στο καλεντάρι της ΕΟΚ ενώ παράλληλα συμμετέχει σε αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις στο νησί.

Πρωταθλητής κορασίδων το 2022.

Δικαιώθηκαν οι κόποι, η ώρα των τίτλων

Τα χρόνια δουλειάς και υπομονής έφτασαν να δικαιωθούν για τον Ηρακλή 2000, τη σεζόν 2020-21 όπου μια χρυσή φουρνιά όπως αποδείχθηκε για τον σύλλογο στην συνέχεια κατακτά το πρωτάθλημα κορασίδων στα Δωδεκάνησα, ενώ το 21/22 παίρνει τον τίτλο και στις νεανίδες και στις κορασίδες όπως και την δεύτερη θέση στα προκριματικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Μέχρι και την περασμένη σεζόν οι νεανίδες της ομάδας κατακτούν ξανά τον τίτλο, αήττητες και στην συνέχεια παίρνουν και πάλι την 2η θέση στα προκριματικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος έχοντας και κορίτσια όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχουν στα τουρνουά της ΕΟΚ.

Με επιτυχία διεξήχθη το 3X3 Basketball Street του Ηρακλή 2000 σε συνεργασία με την ΕΟΚ.

Η μεγαλύτερη νίκη, η δημιουργία νέου γηπέδου

Το μεγαλύτερο όνειρο των ανθρώπων του Ηρακλή 2000 όπως και γενικότερα των ομάδων που βρίσκονται σε χωριά στην Κω είναι η δημιουργία ενός νέου γηπέδου, κλειστού, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και άλλο το μπάσκετ και για να μην αγωνίζονται τα παιδιά με κρύο και βροχή το 2024 και πολλές φορές και με κουβέρτες στον πάγκο. Ένας μεγάλος αγώνας χρόνων φαίνεται να δικαιώνεται σε πρώτο βαθμό αφού η δημοτική αρχή μετά από επαφές με μια ομάδα ανθρώπων απ’ τους συλλόγους των χωριών (Α.Ε Δικαίου, Ηρακλής 2000, Αίολος Κεφάλου) προχωρά στην δημιουργία θόλων με τον πρώτο μάλιστα να τοποθετείται στο παλιό δημοτικό σχολείο της Καρδάμαινας και θα είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι.

Ο θόλος που έχει τοποθετηθεί στο παλιό Δημοτικό σχολείο Καρδάμαινας.

Ο Ηρακλής 2000 θα έχει την ευκαιρία να προπονείται και να αγωνίζεται πλέον σε ένα γήπεδο κλειστό με την διοίκηση να έχει σαν στόχο αυτό που έχει πάντα, την ανάπτυξη του αθλήματος και την δυνατότητα να δώσει στα παιδιά της Καρδάμαινας τις καλύτερες συνθήκες για να αθληθούν.

Γιώργος Πίτσης

EOK Magazine

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος

Απρίλιος '24

Περιεχόμενα

Κατεβάστε το περιοδικό σε PDF
Μάιος '22 - Τεύχος 5
Απρίλιος '22 - Τεύχος 4
Μάρτιος '22 - Τεύχος 3
Φεβρουάριος '22 - Τεύχος 2

Ιανουάριος '22

Περιεχόμενα

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος