1

Το πρώτο βήμα φέρνει… άλμα συμμετοχής και ποιότητας στη επόμενη διοργάνωση

Κώστας Τσαρτσαρής: «Το δεύτερο τουρνουά “Rising Stars” θα έχει αυξημένες προσδοκίες και φιλοδοξίες»

Το αγωνιστικό και οργανωτικό «αποτύπωμα» που άφησε η διοργάνωση του πρώτου τουρνουά ομάδων εφήβων, «Rising Stars», με την συμμετοχή ομάδων από οκτώ ακαδημίες μπάσκετ, θα αποτελέσει την αφετηρία ποσοτικής και ποιοτικής αύξησης του προγράμματος, στην επόμενη περίοδο.

Αυτός ήταν εξ’ αρχής ο στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ομοσπονδίας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους έφηβους παίκτες των ακαδημιών να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια, στην τελευταία χρονιά της εφηβικής ηλικίας τους.

Η τελική φάση που φιλοξενήθηκε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Προμηθέα, στην Πάτρα, άφησε θετικά συμπεράσματα στους αγωνιζόμενους παίκτες, τους προπονητές και τους φιλάθλους που παρακολούθησαν τους αγώνες στις τρεις ημέρες διεξαγωγής του τουρνουά.

Τελικός 1ου Rising Stars – Ολυμπιακός-ΔΕΚΑ 69-65

«Είναι πολύ σημαντικό κέρδος στην διοργάνωση του πρώτου τουρνουά, η άμεση ανταπόκριση των ομάδων, η συνεργασία μαζί τους, το ενδιαφέρον που προκλήθηκε για την συμμετοχή τους και η όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση στα πέντε Σαββατοκύριακα που έγιναν τα παιχνίδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Ξεπεράστηκαν αντικειμενικά προβλήματα, λόγω αστάθμητων παραγόντων, όπως ήταν η «έκρηξη» μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα κάποιες ομάδες να μην έχουν πληρότητα στο ρόστερ τους, αλλά όλα ξεπεράστηκαν από την μεγάλη διάθεση συμμετοχής και την θέληση των ομάδων και των παικτών να παίξουν μπάσκετ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των εφήβων σε όλη την Ελλάδα.

Όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο 1ο «Rising Stars».

Έγινε το πρώτο βήμα, έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής και το οποίο θα μας οδηγήσει στην διοργάνωση του δεύτερου τουρνουά «Rising Stars» που θα έχει αυξημένες προσδοκίες και φιλοδοξίες» υποστηρίζει ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος, Κώστας Τσαρτσαρής, εκφράζοντας την αρχική ικανοποίηση του για την διοργάνωση του τουρνουά και το αγωνιστικό επίπεδο που παρουσιάστηκε από τις ομάδες των οκτώ ακαδημιών.

Η ΔΕΚΑ σήκωσε το Κύπελλο!

«Υπάρχουν αξιόλογα και ταλαντούχα παιδιά. Δεν τα είδαμε όλα στο πρώτο τουρνουά, καθώς σε απομακρυσμένες περιοχές υπάρχουν και άλλοι έφηβοι παίκτες που έχουν εντοπισθεί και παρακολουθούνται από τους προπονητές-συνεργάτες μας στην περιφέρεια.

Φυσικά και το επόμενο βήμα είναι η αύξηση των ομάδων ακαδημιών, ακόμα και ο διπλασιασμός τους, η διεξαγωγή των παιχνιδιών και σε άλλες πόλεις.

Να «ταξιδέψει», δηλαδή, το «Rising Stars», όπου το επιτρέπουν οι γηπεδικές εγκαταστάσεις και η άρτια φιλοξενία και διαμονή των αποστολών σε κάθε περιοχή που υπάρξει οι καλύτερες προϋποθέσεις υποδοχής. Στοχεύουμε στην κάλυψη όσων αδυναμιών εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στο πρώτο τουρνουά και στον έγκαιρο προγραμματισμό που θα γνωρίζουν όλες οι συμμετέχουσες ομάδες από τις αρχές της επόμενης αγωνιστικής περιόδου».

Παναθηναϊκός-Άρης 62-48

Η «επαναχαρτογράφηση» του μπάσκετ

Παράλληλα, με την διεξαγωγή και την ολοκλήρωση του πρώτου τουρνουά «Rising Stars», το αναπτυξιακό πρόγραμμα έχει προχωρήσει τους 4 τελευταίους μήνες στην πλήρη «επαναχαρτογράφηση» του μπάσκετ, σε επίπεδο ομάδων παίδων και έπεται η ίδια κίνηση σε ηλικιακό επίπεδο παμπαίδων. Φτάνοντας στην πρώτη ηλικία που κάθε παιδί, σε όλη την Ελλάδα, πιάνει στα χέρια του την μπάλα του μπάσκετ για πρώτη φορά και αρχίζει να μαθαίνει τα βασικά στοιχεία.

Δούκας-Περιστέρι 48-61

Σε ποσοστό 95%, ο υπεύθυνος αυτής της διαδικασίας, Γιάννης Πολίτης, σε συνεργασία με όλους τους προπονητές στη ελληνική περιφέρεια, έχουν προχωρήσει στην καταγραφή όλων των συλλόγων που διαθέτουν ομάδες παίδων σε δομημένες ακαδημίες και αγωνίζονται στα πρωταθλήματα των ενώσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των 800 σωματεία που ανήκουν στο δυναμικό της ΕΟΚ διαθέτουν ομάδες παίδων και οι προπονητές έχουν επισκεφθεί όλες τις ακαδημίες, λαμβάνοντας απαντήσεις στο λεπτομερέστατο ερωτηματολόγιο που τους έχουν θέσεις για τον αριθμό των παιδιών, τις ώρες προπονήσεων, τις γηπεδικές εγκαταστάσεις και τις καλές πρακτικές που ενδεχομένως να χρησιμοποιούν για την σύνδεση του μπάσκετ με την κοινωνία, όπως η συμμετοχή προσφυγόπουλων, η λειτουργία ομάδων ΑμEA και η πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων που συναρτώνται με το μπάσκετ.

Προμηθέας-ΠΑΟΚ 83-59

Η παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος θα γίνει στην επόμενη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Το πανόραμα της Τελικής Φάσης

Προημιτελικοί

Παναθηναϊκός-Δούκας 75-65

Προμηθέας-Ολυμπιακός 50-56

Περιστέρι-Άρης 56-68

ΔΕΚΑ-ΠΑΟΚ 63-55

Θέσεις 5-8

Προμηθέας Πάτρας-Περιστέρι 43-64

Δούκας-ΠΑΟΚ 92-86

Θέσεις 7-8

Προμηθέας-ΠΑΟΚ 83-59

Θέσεις 5-6

Δούκας-Περιστέρι 48-61

Ημιτελικοί

Άρης-Ολυμπιακός 50-76

ΔΕΚΑ-Παναθηναϊκός 71-54

Θέσεις 3-4

Παναθηναϊκός-Άρης 62-48

Τελικός

ΔΕΚΑ-Ολυμπιακός 69-65

Ένα ήταν το μήνυμα: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Παράλληλα με την τελική φάση του «Rising Stars» πραγματοποιήθηκε Φεστιβάλ «3 οn 3» με τη συμμετοχή δεκάδων πιτσιρικάδων.

Βαλαβάνης Γιώργος

EOK Magazine

Μάρτιος '23

Περιεχόμενα

Μάιος '22 - Τεύχος 5
Απρίλιος '22 - Τεύχος 4
Μάρτιος '22 - Τεύχος 3
Φεβρουάριος '22 - Τεύχος 2
Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος

Ιανουάριος '22

Περιεχόμενα

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος