1

Επιστρέφει με ενθουσιασμό και πλάνο το Ηράκλειο ΟΑΑ

Μετά από 5 χρόνια θα αγωνιστεί ξανά στις Εθνικές κατηγορίες στηριζόμενο στα δικά του ταλαντούχα παιδιά

Η ολοκλήρωση των φετινών τοπικών πρωταθλημάτων, σηματοδότησε την επιστροφή στις Εθνικές κατηγορίες αρκετών συλλόγων με ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει αναμφίβολα το «Ηράκλειο» ΟΑΑ που θα δηλώσει «παρών» σε Εθνική κατηγορία (Γ’), 5 χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία (2017-18) και την απότομη πτώση από τη Β’ Εθνική στο τοπικό λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Η πρώτη ομάδα της Κρήτης που αγωνίστηκε στο κορυφαίο επίπεδο πριν από πολλά χρόνια (έπαιξε και στο Κόρατς), γνωρίζοντας ουσιαστικά στους Ηρακλειώτες τι σημαίνει Α1, επιστρέφει δυναμικά, με τεράστιο ενθουσιασμό και κυρίως με το αγωνιστικό πλάνο που σχεδίασε.

Στηριζόμενη στο ταλέντο των παιδιών της και στην προπονητική σοφία του Γιώργου Μακράκη που ως τεχνικός υπεύθυνος του Ομίλου, χάραξε αυτή τη γραμμή και δεν παρέκκλινε ούτε ένα εκατοστό…

«Η φετινή επιτυχία ήταν συνέχεια μιας φιλοσοφίας κι ενός συγκεκριμένου τρόπου δουλειάς. Φυσικά και θέλαμε την άνοδο, χωρίς να είναι αυτοσκοπός. Η ομάδα ήταν έτοιμη και πιο οργανωμένη, οι συνθήκες πιο ώριμες για να πετύχουμε. Δόθηκε η προπονητική σκυτάλη σε δύο παιδιά του Ομίλου (Πετράκη – Ρυακιωτάκη) και το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε όλους γιατί έγινε με τον τρόπο που θέλαμε», τονίζει ο έμπειρος τεχνικός που έχει βρεθεί από τους πάγκους της Α1 μέχρι και τα τμήματα υποδομής του συλλόγου στα 31 χρόνια προπονητικής καριέρας.

Ο Γιώργος Μακράκης με τον Αλέξανδρο Πετράκη και τον συνεργάτη του Βαγγέλη Ρυακιωτάκη.

Το χρίσμα στον Πετράκη

Ο εκλεκτός του Γιώργου Μακράκη, ήταν ο Αλέξανδρος Πετράκης, ο οποίος προερχόταν από το επιτυχημένο ντεμπούτο στο εφηβικό τμήμα και στέφθηκε πρωταθλητής Κρήτης.

«Ήταν δύσκολη απόφαση γιατί δεν το είχα στο μυαλό μου. Αλλά ταυτόχρονα είχα και μεγάλο κίνητρο γιατί ήξερα το υλικό και τις δυνατότητές του. Όλα πήγαν κατ’ ευχή και κάναμε μια πολύ καλή χρονιά για όλο το σύλλογο, όχι μόνο για την ανδρική ομάδα. Είχαμε μια καλή φουρνιά νέων αθλητών, σε καλό μπασκετικό επίπεδο γι’ αυτό αποφασίσαμε να τους στηρίξουμε.

Ο Βαγγέλης Μαχαιριανάκης σε φάση από τον τελικό κόντρα στο Ρέθυμνο.

Η μόνη δυσκολία ήταν, ότι διαθέταμε παιδιά διαφορετικών ταχυτήτων. Οι μισοί ήταν μαθητές, άλλοι φοιτητές και δυο-τρεις εργαζόμενοι» λέει ο νεαρός προπονητής και αναφέρεται στις δυσκολίες καθώς και το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος: «Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν χάσαμε με διαφορά από τον Ηρόδοτο, αμέσως μετά τη νίκη επί του Ρεθύμνου που μας έδινε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Δεν είχαμε πολλούς παίκτες σε αυτό το ματς, χαλαρώσαμε κάπως. Ωστόσο μετά τα παιδιά πείσμωσαν, έδειξαν μεγαλύτερη συγκέντρωση και αποφασιστικότητα για να φθάσουμε στον τελικό στόχο. Στα πλέι οφ υπερείχαμε στην ενέργεια και φάνηκε ξεκάθαρα».

Ο Αλέξανδρος Πετράκης με τη φανέλα του «Ηράκλειο» σε αγώνα της Α2.

Για το δέσιμο με τον κόουτς Μακράκη και την αλληλοεκτίμηση που υπάρχει, ο τεχνικός των πρωταθλητών Κρήτης τονίζει: «Ήμουν πολύ τυχερός που βρέθηκα από μικρός στα χέρια του. Με βοήθησε απίστευτα, με εμπιστεύτηκε σε μια Εθνική κατηγορία, δίνοντάς μου σημαντικό ρόλο. Η ηρεμία που έχει και η επαφή με τον παίκτη είναι μοναδική. Είναι σπουδαίο ότι βγάζει συνεχώς τον καλύτερο εαυτό των παικτών κι εκείνοι παίζουν και για τον προπονητή τους».

Τα αποτελέσματα φυσικά δικαίωσαν την επιλογή του Γιώργου Μακράκη που… στάζει μέλι για τον άλλοτε παίκτη και τωρινό συνεργάτη του: «Διέγνωσα στον Αλέξη την προσωπικότητα και την αντίληψη του παιχνιδιού που είχε από μικρός. Τον παρότρυνα να ξεκινήσει την προπονητική, το κατάφερα πέρυσι και δικαιώθηκα με την απόφαση να αναλάβει φέτος το ανδρικό. Του λείπει μόνο η προπονητική εμπειρία».

Η ομάδα του «Ηράκλειο» που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α1 το 1995.

Το «Ηράκλειο» ΟΑΑ σάρωσε φέτος τους τίτλους στην Κρήτη (πρωταθλητής ανδρών, εφήβων, παίδων, Κυπελλούχος ΕΚΑΣΚ). Ταυτόχρονα είχε μια αξιόλογη παρουσία στο Final 8 του Πανελληνίου εφήβων ενώ σε λίγες μέρες θα εκπροσωπηθεί και στα τελικά των παίδων.

Ο Γιώργος Μακράκης εξηγεί πώς έχουν χτιστεί αυτές οι γερές βάσεις: «Το πιο βασικό σε έναν σύλλογο είναι η φιλοσοφία. Να ξέρει τι θέλει να πετύχει και τον τρόπο που θα φθάσει σε αυτό. Αυτά έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια στο Ηράκλειο. Υπάρχει απεριόριστη εμπιστοσύνη από τη διοίκηση στο προπονητικό πλάνο. Ο τρόπος με τον οποίο εκτελείται αυτή η φιλοσοφία, μας έχει δικαιώσει. Η ανάδειξη παικτών είναι δύσκολη υπόθεση, όταν παράλληλα διεκδικείς και το πρωτάθλημα.

Χαρίσης, Κανταρτζής, Πετρόπουλος, Φόρεστ και άλλοι σε ένδοξες στιγμές στην Α1.

Όλα τα τμήματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Πολλά παιδιά από το εφηβικό έπαιζαν στο ανδρικό και αντίστροφα, κάτι πολύ απαιτητικό στον σχεδιασμό του. Είμαστε έκτοι στα Πανελλήνια ranking στα παιδικοεφηβικά, μεγάλο επίτευγμα. Προσπαθούμε να πλησιάσουμε το υψηλότερο επίπεδο, έχοντας καλές παρουσίες στις τελικές φάσεις. Επίσης είναι μεγάλη τιμή που μας πρότεινε η Ομοσπονδία να συμμετάσχουμε στα προκριματικά του Rising Stars».

Τα σχέδια για τη Γ’ Εθνική

Ο πήχης ανεβαίνει τώρα για το νεανικό Ηράκλειο που έχει μπροστά του την πρόκληση της Γ’ Εθνικής. Κι όμως δεν είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αφού πριν αρκετά χρόνια, είχε επαναληφθεί με τους ίδιους πρωταγωνιστές…

«Το 2005-06 παίξαμε στη Β’ Εθνική με μέσο όρο ηλικίας παικτών, τα 18,5 χρόνια. Προπονητής εγώ, παίκτης ο Αλέξης στα 17 του. Και στην Α2 είχαμε αρκετά νέα παιδιά», θυμάται ο Γιώργος Μακράκης και μιλάει για την επόμενη σεζόν: «Η άνοδος στη Γ’ Εθνική δε θα αλλάξει τη φιλοσοφία μας ή τον τρόπο δουλειάς. Ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολη η νέα σεζόν. Θέλουμε να χτίσουμε πάνω στο πλάνο μας και να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά. Παράλληλα πρέπει να στελεχωθεί καλύτερα η ομάδα σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατί υπάρχουν πολλά ταξίδια και απαιτήσεις. Πρέπει να υπάρξει και μια βοήθεια από την ΕΟΚ. Δεν είναι το ίδιο το μπάσκετ στην Κρήτη συγκριτικά με την Αθήνα ή άλλες ηπειρωτικές περιοχές. Οι νησιωτικές ομάδες έχουν πολύ μεγαλύτερα έξοδα μετακίνησης και γενικά το μπάτζετ τους πρέπει να είναι διπλάσιο για να αντέξουν.Πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα στις ομάδες των νησιών».

Ο Γιώργος Μακράκης είναι ο επικεφαλής της προπονητικής ομάδας που κάνει «θαύματα» στο «Ηράκλειο».

Βασικός στόχος θα είναι ασφαλώς η παραμονή, όπως τονίζει ο Αλέξανδρος Πετράκης: «Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τον βασικό κορμό παικτών. Σίγουρα θα γίνουν και προσθήκες γιατί είναι πιο υψηλό το επίπεδο. Ότι και να κάνουμε όμως, θα είναι στην ίδια βάση. Στόχος θα είναι η παραμονή και να κερδίσουν εμπειρίες. Θα είναι μια επιβράβευση για όλους η παρουσία μας στη Γ’ Εθνική. Αν σωθούμε, θα είναι σαν να έχουμε πάρει δύο πρωταθλήματα στην Κρήτη».

Η επιστροφή του κόσμου

Ο κόσμος του Ηράκλειου που είχε απομακρυνθεί από το γήπεδο, φέτος επέστρεψε δυναμικά, στηρίζοντας τη… νουβέλ βαγκ του συλλόγου. «Δεν άρεσε καθόλου στους φιλάθλους που η ομάδα έπεσε στο τοπικό. Αυτό δημιούργησε μια απαξίωση κι ένα σοκ στην κοινωνία, παρ’ όλο που έβλεπαν μια στόχευση από την αρχή στον σύλλογο. Οι επιτυχίες και ο τρόπος δουλειάς, η επιμονή και η υπομονή, σιγά σιγά έπεισαν και τον πιο δύσπιστο ότι κάτι καλό γίνεται. Και ο ενθουσιασμός που έβγαλαν τα παιδιά. Η εικόνα του τελικού ήταν απίστευτη και η ατμόσφαιρα. Μόνο καλά πράγματα πιστεύω ότι έρχονται πια στην ομάδα».

Νεανικός παλμός εκτός από το παρκέ και στις κερκίδες του «Λίντο».

Το Ηράκλειο στις Εθνικές Κατηγορίες

Α1 Ανδρών: 8 χρόνια (1995-1996, 1997-2004)

Α2 Ανδρών: 6 χρόνια (1992-1995, 1996-1997, 2012-13, 2016-2017)

Β’ Εθνική: 13 χρόνια (1973-1978, 1990-1992, 2005-2006, 2011-2012, 2013-2016, 2017-2018)

Γ’ Εθνική: 4 χρόνια (2006-2008, 2009-2011)

Μαρίνος Βασιλάκης

EOK Magazine

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος

Απρίλιος '24

Περιεχόμενα

Κατεβάστε το περιοδικό σε PDF
Μάιος '22 - Τεύχος 5
Απρίλιος '22 - Τεύχος 4
Μάρτιος '22 - Τεύχος 3
Φεβρουάριος '22 - Τεύχος 2

Ιανουάριος '22

Περιεχόμενα

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος