panathlitikos2

Είμαι στα πάνω μου, είμαι στα ωραία μου!

Η μαγική και μελωδική εκδρομή του Παναθλητικού στην Αθήνα

Υπάρχει, άραγε, ένα μέσο το οποίο να μπορεί να σε μεταφέρει σε έναν αγώνα μπάσκετ, σε μία (α καπέλα) συναυλία, σε ένα (ή και δύο) εμπορικά κέντρα, σε ένα σεμινάριο, σε πέντε (συν ένα) διαφορετικά γήπεδα και να μην είναι το ιπτάμενο ζέπελιν του Professor Poopsnagle; Μ’ ένα μπουμ, μπουμ, τσάφα τσάφα, μπουμ μπουμ… (κι επιμονή, στην Αττική τρελό πουλί).

Αυτό θα μπορούσε να είναι το τραγούδι στη γαλαρία του πούλμαν που ξεκίνησε ξημερώματα από τη Θεσσαλονίκη και μέχρι να φτάσουν μεσάνυχτα, είχε προλάβει να κάνει περισσότερα από όσα η σταχτοπούτα την ημέρα του χορού.

Μαγική νεράιδα -εκτός από τις στιγμές που φώναζε στον οδηγό να πάει πιο γρήγορα στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα, λες και όντως οδηγούσε ιπτάμενο λεωφορείο- η Κάλι Αποστολίδου με πρίγκιπες τους Φοίβο Γυμνόπουλο και Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Ποιοι άλλοι συμμετείχαν στο παραμύθι; 53 παιδιά, τα οποία αποτέλεσαν την αποστολή του Παναθλητικού σε αυτό το μαγικό ταξίδι για ένα τριήμερο στην εορταστική Αθήνα, το οποίο είχε τόση χαρά, τόσες ανατροπές και τόσες εκπλήξεις που θα ζήλευε και η τελευταία εορταστική ταινία του Netflix. 53 παιδιά τα οποία τραγούδησαν με την Άννα Βίσση, πανηγύρισαν και φωτογραφήθηκαν με τους παίκτες του Παναθηναϊκού, άκουσαν τις συμβουλές του Χρήστου Σερέλη, έπαιξαν φιλικά με αντιπάλους της ηλικίας τους, πήγαν για ψώνια στα mall και κάθε βράδυ παρέδιδαν τα κινητά τους στις 11μ.μ.!

Ορίστε; Ούτε καν μεσάνυχτα; Κι αν στείλει ο πρίγκιπας; Κοιμήσου δε θα στείλει…

«Όλα τα παιδιά ήταν απολύτως πειθαρχημένα και δε δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Ήξεραν ότι το βράδυ θα μιλήσουν με την οικογένειά τους και μετά θα μας δώσουν το τηλέφωνο». Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις… Εφηβεία γαρ – παίδες, κορασίδες, παγκορασίδες και U14 αγόρια. Αγωνιστικά τμήματα και αυτό ήταν το ζητούμενο. Μάλλον και αυτό, όπως μας εξηγεί η Κάλι Αποστολίδου, με τη βοήθεια της οποίας εκδράμουμε κι εμείς με τις ακαδημίες του Παναθλητικού. «Ήταν κομβική εκδρομή. Σε μερικούς μήνες αυτά τα παιδιά μπορεί να διεκδικήσουν πρωτάθλημα, μπορεί να παίξουν σε ένα πανελλήνιο. Έπρεπε να μάθουν να λειτουργούν με κανόνες αποστολής και να αναμετρηθούν με ομάδες στο επίπεδο της Αθήνας».

Διασκέδαση και παιχνίδι…

Το αξιοζήλευτο πρόγραμμα τηρήθηκε μέχρι λεπτομέρειας. Αν υπήρχε χρόνος, θα έμπαινε ακόμα μια δραστηριότητα ανεξάρτητη από το μπάσκετ, μια βόλτα, ένα πάρκο – ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΓΗΠΕΔΑ. Άλλωστε, η εκδρομή πρωτίστως λειτούργησε ως μια εμπειρία δημιουργίας δεσμών των παιδιών και αυτό κράτησαν επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη. «Όλοι ρωτούσαν αν θα γίνει ξανά εκδρομή μέσα στη χρονιά. Από την ημέρα που επιστρέψαμε, βλέπουμε τις φιλίες που δημιουργήθηκαν, πόσο δέθηκαν, πόσο καλά πέρασαν μαζί», περιγράφει η μάνατζερ του συλλόγου, αλλά μήπως να τα ακούγαμε και από τους ίδιους;

Όποιος πρόλαβε, τον αγαπημένο του παίκτη είδε.

«Η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη. Η κάθε εμπειρία ήταν καλύτερη από την προηγούμενη. Σίγουρα όμως το ότι πάτησα το παρκέ του ΟΑΚΑ και ότι έπαιξα έστω και για λίγο μπάσκετ σε αυτό το γήπεδο θα μου μείνει αξέχαστο». Χαράλαμπος Σπυριδόπουλος, ετών 12, ο μπασκετικός! «Δε μπορώ να συγκρίνω καμία σχολική εκδρομή με αυτό που έζησα με τις συμπαίκτριες και τις φίλες μου. Ήμασταν μια ομάδα και όλοι μαζί λειτουργούσαμε ως ένα. Δε μπορούσα να διανοηθώ ποτέ ότι θα γνώριζα από κοντά ινδάλματά μου, όπως ο Ερνάνγκομεθ και ο Μήτογλου».Δήμητρα Παπαγεωργίου, ετών 13, η ρομαντική.

Όπου γήπεδο και πατρίς!

Έτσι δεν είναι κάθε παιδί; Λίγο ρομαντικό, λίγο συναισθηματικό και λίγο προσηλωμένο στο στόχο που θέλει να πετύχει… Σημασία έχει να μπορείς να τους παρέχεις τα εφόδια για να κάνουν όνειρα, ακριβώς όπως έκανε ο Παναθλητικός. «Επιστέφοντας πίσω στη Θεσσαλονίκη σκέφτομαι την εμπειρία από την ευρωλίγκα, σκέφτομαι την παρέα, σκέφτομαι τα φιλικά, σκέφτομαι τα πάντα και είμαι πολύ περήφανος που είμαι σε μια ομάδα που μου δίνει τέτοιες ευκαιρίες», προσθέτει ο Χαράλαμπος και έρχεται η Δήμητρα να ρίξει τη χρυσόσκονη.

«Η παρέα και οι φιλίες που κάνω μέσα από το μπάσκετ είναι κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ».

Η τριήμερη εκδρομή είχε φιλικά σε Περιστέρι, Δούκα, Ηλυσιακό, Δάφνη Αγίου Δημητρίου, Πρωτέα Βούλας, είχε συνάντηση με τον Χρήστο Σερέλη μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος συμβούλεψε τα παιδιά να μην σταματήσουν να αγαπάνε ποτέ το μπάσκετ, είχε tik tok με την Άννα Βίσση (γιατί μπορείς να πάρεις από το παιδί το κινητό, αλλά δεν μπορείς να πάρεις από το κινητό το παιδί), είχε ξενάγηση στο ΟΑΚΑ, είχε παρκέ στο ΟΑΚΑ, και έκλεισε με ένα μεγάλο δίλημμα…

Ένα γεμάτο, μπασκετικό τριήμερο.

Μπάσκετ ή Βίσση;

«Μπάσκετ, Μπάσκετ, Μπάσκετ αλλά σε υψηλό επίπεδο».

«Βίσση γιατί όπως λέει: Από αγάπη υπερβολική για το μπάσκετ, είμαι στα χάι μου!».

Και πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Όλα μπορεί να μην τα ξέρουν, αλλά τα 53 παιδιά του Παναθλητικού (και οι νεράιδες και πρίγκιπες που τα συνόδευσαν) έζησαν το παραμύθι τους και έγιναν σοφότεροι! Και viral. Μην ξεχνιόμαστε, έφηβοι είναι…  

Μαριάννα Αξιοπούλου

EOK Magazine

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος

Απρίλιος '24

Περιεχόμενα

Κατεβάστε το περιοδικό σε PDF
Μάιος '22 - Τεύχος 5
Απρίλιος '22 - Τεύχος 4
Μάρτιος '22 - Τεύχος 3
Φεβρουάριος '22 - Τεύχος 2

Ιανουάριος '22

Περιεχόμενα

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος