Η Κατερίνα Δελή γράφει τη δική της ιστορία

Μιλάει για την εμπειρία της στο Περιστέρι να είναι προπονήτρια σε αγόρια, αλλά και για την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων

Της αρέσουν οι προκλήσεις και στη ζωή την δεν ακολούθησε την πεπατημένη… Ανήσυχο πνεύμα, ασυμβίβαστο έψαχνε κάτι δελεαστικό και συνάμα συναρπαστικό όταν «σκότωσε» την παίκτρια που είχε μέσα της. Ο Γιάννης Καλαμπόκης της έδωσε την ασίστ και η Κατερίνα Δελή την αξιοποίησε δεόντως.

Είναι από τις λίγες γυναίκες που προπονούν αγόρια με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Μια πορεία με συνεχή πρόοδο που επετεύχθη μέσα από τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την αγάπη της για το άθλημα.

Την πορεία της στα παρκέ θα τη ζήλευαν πολλοί, καθώς υπήρξε μέλος της «χρυσής» ομάδας του Σπόρτιγκ, ενώ είχε και δεκάδες συμμετοχές στην Εθνική Γυναικών με αποκορύφωμα της συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Μαζί με την ομάδα του Περιστερίου.

Έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε ως πρώτη προπονήτρια ένα πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων πρόσφατα με το Περιστέρι. Είχε προηγηθεί το εφήβων επίσης με το Περιστέρι ως άμεσος συνεργάτης του Κώστα Παπαμάρκου.

Η δουλειά της αποτέλεσε το καλύτερο διαβατήριο προκειμένου να έρθει και η πρόταση να μπει στο προπονητικό επιτελείο της Εθνικής Παίδων…

Πλέον η Κατερίνα Δελή έχει αρχίσει να γράφει τη δική της ιστορία στους πάγκους με τα καλύτερα να έρχονται…

«Πριν από επτά χρόνια μου είχε γίνει η πρόταση από τον Πανιώνιο που υπεύθυνος τότε ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκης, να αρχίσω να προπονώ αγόρια. Του απάντησα ότι δεν έχω ασχοληθεί ξανά και ότι δεν γνωρίζω την ψυχολογία τους. Τελικά αποφασίσαμε να ξεκινήσω, και στην πορεία, αν δούμε ότι μου ταιριάζει να το συνεχίσουμε» λέει η Κατερίνα Δελή εξηγώντας πως πήρε την απόφαση να μπει στον κόσμο των αγοριών.

Χάνεται στην αγκαλιά αθλητή της μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος παίδων.

Η μαγεία αυτών των ηλικιών είναι μοναδική, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να δει και να διαπιστώσει την βελτίωση των αθλητών. «Το συναίσθημα είναι τρομερό σε αυτές τις ηλικίες όταν η δουλειά σου φαίνεται μέρα με τη μέρα στο γήπεδο και βλέπεις την βελτίωση των αθλητών σε καθημερνή βάση. Αυτό είναι που με γεμίζει περισσότερο. Δεν πλάθουμε μόνο αθλητές, αλλά και χαρακτήρες και αυτό είναι θεωρώ εξίσου σημαντικό».

Μπορεί να έγραψε ιστορία πριν από λίγο καιρό με το χρυσό μετάλλιο ως πρώτη προπονήτρια με το Περιστέρι στο πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων, ωστόσο η Κατερίνα Δελή δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη διάκριση ως την κορυφαία στιγμή της προπονητικής της καριέρας και εξηγεί τον λόγο…

«Κάθε στιγμή και κάθε τίτλος που παίρνει η ομάδα είναι ξεχωριστός. Έχει τη δική του ιστορία, έχει επιτευχθεί μέσα από σκληρή δουλειά και έχει τη δική του αξία. Δεν μπορώ πραγματικά να διαλέξω κάποια επιτυχία ως κορυφαία γιατί θα αδικήσω τις υπόλοιπες προσπάθειες. Όλες οι επιτυχίες και οι στιγμές είναι χαραγμένες στην καρδιά μου. Νιώθω βέβαια περήφανη που οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Είναι ωραίο που το κατάφερα. Σε αυτή την επιτυχία με βοήθησε πολύ και ο κόουτς Κώστας Παπαμάρκος που είμαστε μαζί πέντε χρόνια στο Περιστέρι. Ευχαριστώ και τη διοίκηση για τη βοήθεια».

Στον πάγκο δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους αθλητές της που συνεχίζεται ακόμα… «Θεωρώ ότι έχω καταφέρει να είμαι σκληρή, αλλά και συνάμα δίκαιη μαζί τους, ώστε να βελτιώνονται καθημερινά. Και νομίζω ότι αυτό το έχουν αναγνωρίσει… Βέβαια πάντα προσπαθώ να τους δώσω κίνητρο μέσα από απλά και καθημερινά πράγματα. Για παράδειγμα βάζαμε στοίχημα στις βολές και στα ριμπάουντ και αν πιάναμε τον στόχο μας και την επόμενη μέρα τους έφερνα ντόνατς και τα τρώγαμε μετά την προπόνηση.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πράγμα από το βλέπεις ευτυχισμένα τα παιδιά. Γνωρίζουν ότι είμαι δίπλα τους στα εύκολα και στα δύσκολα.

Κάποιοι μάλιστα από τους αθλητές που είχα τα προηγούμενα χρόνια με πήραν τηλέφωνο πριν τον τελικό του πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων και μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα, όμως για μένα αυτή η κίνηση που έκαναν ήταν ένα μεγάλο παράσημο. Σημαίνει πολλά να σε σκέφτονται αθλητές που είχες στο παρελθόν και να θέλουν να πετύχεις».

Συγκινείται όταν αναφέρεται στην κίνηση που έκαναν οι αθλητές της όταν κατέκτησαν οι έφηβοι του Περιστερίου την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2019. «Εγώ ήμουν βοηθός του Κώστα Παπαμάρκου στους Έφηβους. Πριν από λίγες ημέρες είχα χάσει τη μητέρα μου και ήρθαν όλοι οι παίκτες και μου αφιέρωσαν τον τίτλο. Για μένα αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Μέσα στο παρκέ η Κατερίνα Δελή βλέπει μόνο «μπάσκετ» χωρίς να ρίχνει ούτε ένα βλέφαρο στο ρολόι της και αυτό συχνά έχει προκαλέσει και κάποια παραπονάκια… «Είναι πολλές οι φορές που έχει τελειώσει η ώρα που έχουμε στη διάθεσή μας για προπόνηση και εμείς συνεχίζουμε… Δεν έχω καταλάβει πως έχει περάσει ο χρόνος, δεν έχω δει το ρολόι μου, τα παιδιά δεν έχουν πει τίποτα και οι γονείς είναι απ’ έξω και περιμένουν. Καμιά φορά μου παραπονιούνται γιατί κρατάω περισσότερο τα παιδιά τους στο γήπεδο, αλλά είναι κάτι που πραγματικά δεν γίνεται επίτηδες».

Ως πρώην πλέι μέικερ δεν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει την Κατερίνα Δελή και… πρώτο μπόι! Προπονώντας λοιπόν αγόρια είναι πολλές οι φορές που δεν… φαίνεται και έτσι η γκρίνια είναι αναπόφευκτη, όπως και η καζούρα που της κάνουν από την εξέδρα… «Η αλήθεια είναι ότι όταν μαζευόμαστε όλοι μαζί στους αγώνες να φωνάξουμε το όνομα της ομάδας μας εγώ… χάνομαι δίπλα στα ψηλά κορμιά. Δεν φαίνομαι καθόλου, ειδικά με την ομάδα των εφήβων που οι αθλητές είναι και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Δεν με βλέπουν από την εξέδρα και υπάρχουν και τα σχετικά πειράγματα από τους φίλους και φίλες που βρίσκονται στο γήπεδο, με τον χαρακτηρισμό ‘’κοντή’’ ακούγεται συνέχεια».

Η νέα, πάντως, μεγάλη πρόκληση για την Κατερίνα Δελή είναι η Εθνική Παίδων εκεί όπου είναι συνεργάτης του Γιάννη Καλαμπόκη με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16… «Είναι τιμή μου που η διοίκηση της ΕΟΚ με εμπιστεύτηκε να είμαι στο σταφ, όπως θα ήταν τιμή για κάθε προπονητή σε εθνικό συγκρότημα. Θα βάλω τα δυνατά μου να βοηθήσουμε την ομάδα και μαζί με το όλο το τεχνικό επιτελείο θα δώσουμε τα πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Σοφία Βαλσάμη

EOK Magazine

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος

Απρίλιος '24

Περιεχόμενα

Κατεβάστε το περιοδικό σε PDF
Μάιος '22 - Τεύχος 5
Απρίλιος '22 - Τεύχος 4
Μάρτιος '22 - Τεύχος 3
Φεβρουάριος '22 - Τεύχος 2

Ιανουάριος '22

Περιεχόμενα

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος