Παρουσίαση Γιόνας Καζλάουσκας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο “Divani Caravel”, η παρουσίαση του ομοσπονδιακού προπονητή, Γιόνας Καζλάουσκας. Στο πάνελ δί πλα του ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ανδρέας Μιαούλης, ο Πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο γγ της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, ο άμεσος συνεργάτης του Καζλάουσκας, Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Eurobank EFG,
 Γιώργος Κοτσολάκης.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε:
«Μου ανατέθηκε το εύκολο έργο της παρουσίασης του Γιόνας Κασλάζουσκας, γιατί τι είδους παρουσίαση να κάνω, όταν είναι πολύ γνωστός και για την τεχνική του επάρκεια και για το ήθος του και για την προσωπικότητά του. Είναι γνωστή η προσωπικότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει τη δική του παρουσία, έχει βάλει τη σφραγίδα του και έχει προσφορά στο χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παρουσία του κ. Κοτσολάκη, που εκπροσωπεί το χορηγό μας, την Eurobank EFG που έχει συμβάλλει και συνεισφέρει σε δύσκολες στιγμές για το ελληνικό μπάσκετ. Δημόσια και επίσημα καλωσορίζω τον κ. Καζλάουσκας. Ειλικρινά είμαι βέβαιος και καταθέτω αυτή τη βεβαιότητα, ότι μαζί του θα γράψουμε νέες μεγάλες επιτυχίες θα συνεχιστεί αυτή η πορεία του ελληνικού μπάσκετ και για τα επόμενα χρόνια».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ανδρέας Μιαούλης, δήλωσε:
«Πιστεύω πως η διοίκηση της ΕΟΚ έκανε το καλύτερο δυνατό. Επέλεξε έναν άνθρωπο καταξιωμένο, έναν ικανότατο προπονητή, με κατακτήσεις τίτλων και πολλές διακρίσεις. Είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, έχει δουλέψει στη χώρα μας και την αγαπά . Όπως έχει πει ήδη και ο ίδιος, βρήκε μια ομάδα που αποτελείται από αστέρια. Πιστεύω ότι μαζί του η ΕΟΚ, η ομάδα μας, θα έχει κι άλλες πολλές διακρίσεις, οι οποίες θα πλαισιώσουν τις προηγούμενες».

Από την πλευρά του αποκλειστικού χορηγού της Eurobank EFG, ο Γιώργος Κοτσολάκης, γενικός διευθυντής, τόνισε: «Από το 2001 έως και σήμερα όλοι εμείς στον όμιλο Eurobank EFG αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που στηρίζουμε τις προσπάθειες της Εθνικής Ομάδας που με το πείσμα, την επιμονή και τη σκληρή δουλειά της μας χάρισε δυνατές συγκινήσεις και νίκες που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Η σχέση του ομίλου μας με την Ελληνική Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, αποτελεί τη μακροβιότερη συνεργασία στον Ελληνικό Αθλητισμό. Ο κύριος Καζλάουσκας αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ και είμαστε όλοι ιδιαίτερα υπερήφανοι που αναλαμβάνει την επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων, της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, η οποία μας έχει χαρίσει στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας και έχει ενώσει τους Έλληνες, μας έχει κάνει να αισθανόμαστε «ψηλότεροι». Πιστεύω πως ο κ. Καζλάουσκας έχει όλα τα εφόδια για να αναδείξει τις δυνατότητες της Εθνικής Ομάδας και θα γράψει μια ακόμη νέα, λαμπρή σελίδα στην ιστορία της».

Ο Γιόνας Καζλάουσκας στην αρχική του τοποθέτηση δήλωσε:
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι προπονητής της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ. Είναι μεγάλη τιμή για οποιονδήποτε προπονητή στον κόσμο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, ακριβώς γιατί μιλάμε για την ελληνική ομάδα, η οποία έχει πάντα στόχο να είναι πρώτη, σε κάθε διοργάνωση. Θα δώσω όλη την ενέργεια και τις γνώσεις μου να συνεχίσουμε με επιτυχίες και διακρίσεις».

Ο Γιόνας Καζλάουσκας απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
* Για το τι θα ήθελε να διατηρήσει ή να αλλάξει στην Εθνική Ομάδα:
«Υπάρχουν πολλά καλά στοιχεία στην ελληνική ομάδα. Ως προπονητής της Εθνικής Ομάδας της Κίνας έχω αντιμετωπίσει δύο φορές την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το δυνατότερο σημείο είναι οι γκαρντς και θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική τους. Έχω κάποιες ιδέες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα από τώρα».

* Για την παρουσία των Κουφού-Καλάθη:
«Είναι νέοι, ταλαντούχοι. Δεν έχω μιλήσει για το ρόστερ, γιατί δεν έχουμε μιλήσει με την ΕΟΚ. Όλοι οι καλοί παίκτες θα είναι παρόντες. Και θα δούμε και τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω τους ταλαντούχους νεαρούς παίκτες. Δεν είναι σωστό να αρχίσουμε να λέμε ονόματα».

* Για το ότι είναι ο πρώτος ξένος προπονητής από την εποχή του Ρίτσαρντ ΝΤουξάιρ:
«Ίσως το να σπάω παραδόσεις είναι… συνήθειά μου. Έγινε και στην Εθνική Κίνας. Είμαι λάτρης του ελληνικού μπάσκετ και όσων έχει καταφέρει στο παρελθόν. Είμαι πολύ χαρούμενος θα προσπαθήσω να συνεχίσω ότι έκανε καλό, αλλά έχω και τις δικές μου ιδέες. Ίσως αυτός ο τύπος που σπάει παραδόσεις να έχει επιτυχία στην Ελλάδα».

* Για την προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας:
«Είναι κάτι διαφορετικό από όταν κοουτσάρισα την Κίνα. Η ΕΟΚ έχει «κλείσει» εννέα φιλικά παιχνίδι πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά. Η Ελλάδα διαφορετική από την Κίνα και θα είναι αρκετά τα φιλικά. Όλα είναι σε ψηλό επίπεδο, θέλουμε να βρούμε ρυθμό και να βρούμε τη χημεία μέσα από αυτά».

* Για το στυλ που θα δούμε στην Εθνική Ομάδα:
«Είμαι λίγο διαφορετικός προπονητής σε στυλ και θέλω να βάλω και κάποια δικά μου στοιχεία. Αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα θα λειτουργήσουν υπέρ της Εθνικής Ομάδας. Θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω τα δυνατά κομμάτια, αλλά σίγουρα θα υπάρξει και μια διαφορετική εικόνα. Θα τα δούμε και στην πράξη. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα σε έξι εβδομάδες».

* Για το αν επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Γιαννάκη:
«Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Γιαννάκης και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία, με στηρίζει και είμαι χαρούμενος για τις καλές, φιλικές σχέσεις που έχουμε».

* Για το αν θα ταξιδέψει στο εξωτερικό για να δει κάποιους παίκτες (στις ΗΠΑ, ή στην Ευρώπη):
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Νομίζω ότι είναι πιο απαραίτητο να δω όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια εδώ, να δω τους παίκτες εδώ, πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα δυνατά τους σημεία. Αν θέλει ο πρόεδρος να πάω, είμαι έτοιμος να ταξιδέψω».

* Για το χρόνο προσαρμογής των παικτών:
«Περιμένω ότι οι Έλληνες παίκτες είναι πολύ έμπειροι και ότι θα καταλάβουν αυτά που ζητάω από την αρχή».

* Για το τι λείπει από την Εθνική Ομάδα:
«Στην Κίνα όντως έλειπε ένας πόιντ γκαρντ. Ίσως από την Ελλάδα να λείπει κάποιος παίκτης που μπορεί να τρέξει και να σουτάρει άμεσα, κάτι που γίνεται στην Ισπανία ή τη Λιθουανία. Η Ελλάδα είναι η καλύτερη στο πικ εντ ρολ, αλλά αν κάποιος το σταματήσει έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε κάτι διαφορετικό».

e-magazine.basket.gr