Β. Μάντζαρης: Όλοι κοιτάμε την ομάδα!

Σημαντικό κομμάτι της Εθνικής Εφήβων, ο Βαγγέλης Μάντζαρης ευελπιστεί οι επιτυχίες που βίωσε τον τελευταίο χρόνο να συνε χιστούν και μέσα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχει η ελληνική ομάδα. Ο Μάντζαρης είχε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πέρυσι στα γήπεδα του Πύργου και της Αμαλιάδας και αυτό που περιμένει από την… παρέα είναι να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με το ίδιο ομαδικό πνεύμα.
-Αγωνιστικά από πέρυσι στο Ευρωπαϊκό μέχρι σήμερα, είχες την τύχη να γευτείς επιτυχίες και σε εθνικό και σε συλλογικό επίπεδο.
«Όντως ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Είχαμε μια σημαντική επιτυχία με την Εθνική Εφήβων και μετά ήρθε και η άνοδος σε συλλογικό επίπεδο με το Περιστέρι. Για μένα ήταν μια μεγάλη χρονιά σε κάθε επίπεδο. Πανηγύρισα τον τίτλο πέρυσι, αλλά και την άνοδο με το Περιστέρι, γιατί όταν ξεκίνησα σε αυτή την ομάδα ήταν ακόμη στη Β’ Εθνική και με την προσπάθεια, φτάσαμε ξανά και στην Α1».
-Είχες και την ευκαιρία να παίξεις, σε αντίθεση με παίκτες στην ηλικία σου ή και μεγαλύτερους. Ήταν σημαντικό για σένα;
«Για να παίξεις πρέπει να σε πιστεύουν στην ομάδα σου. Οι περισσότεροι από τους παίκτες που είναι στην Εφήβων αξίζουν να παίζουν στις ομάδες τους. Εγώ ίσως είμαι και διαφορετική περίπτωση, γιατί η ομάδα μου που είναι σαν στο σπίτι μου. Είναι μια διαφορετική κατάσταση. Μου έδωσαν χρόνο και πέρυσι και φέτος και είναι πολύ διαφορετικό να σε πιστεύει η ομάδα σου. Είχα πολύ καλή σχέση και με τον προπονητή μου».
-Για να επιστρέψουμε σε… εθνικό επίπεδο. Η ομάδα του που κατέκτησε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό βρίσκεται χωρίς απουσίες στη Νέα Ζηλανδία.  
Πόσο διαφορετικό είναι να έχεις και αυτόν τον τίτλο στις αποσκευές σου μπαίνοντας για το τζάμπολ της διοργάνωσης;

«Υπάρχουν δύο όψεις στην ίδια ιστορία. Από τη μία πάμε ως φαβορί κάτι που μπορεί να είναι καλό, γιατί μας φοβούνται και μας υπολογίζουν, μας σέβονται ως πρωταθλητές Ευρώπης. Από την άλλη -και προσωπικά έχω μια ανησυχία- πιστεύω ότι είμαστε ακριβώς όπως πέρυσι, αλλά ίσως τα αποτελέσματα να μην έρθουν όπως ήρθαν μέχρι πέρυσι με το απίστευτο σερί νικών που είχαμε κάνει. Ίσως με την ήττα σε έναν επίσημο αγώνα, κάτι που έχουμε καιρό να βιώσουμε, αναστραφεί το κλίμα. Γιατί στην Ελλάδα το έχουμε λίγο αυτό με το παραμικρό από εκεί που είσαι βασιλιάς σε γιουχάρουν με ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αν έρθει το αρνητικό αποτέλεσμα, εκεί θα πρέπει να δείξουμε πόσο ομάδα και πόσο δεμένοι είμαστε. Γιατί μπορούμε να το ξεπεράσουμε και αυτό!»
-Μιλάς σε πρώτο πληθυντικό. Πόσο καλή… παρέα είναι αυτή η ομάδα;
«Είμαστε όλοι μια παρέα. Και όταν δεν έχουμε υποχρεώσεις με την Εθνική, όλο το χρόνο, βγαίνουμε μαζί. Μέσα στο γήπεδο όλοι κοιτάμε την ομάδα και κανένας δεν κοιτάει την πάρτη του. Και το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε βρει τους ρόλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αν δούμε ότι ένας είναι σε καλή βραδιά θα του δώσουμε την μπάλα, Αν είναι άλλος την άλλη μέρα, η μπάλα θα πάει σ’ αυτόν. Δεν έχουμε προβλήματα του στυλ «πω! Πω! αν δεν βάλω 20 πόντους σήμερα, πάει καταστράφηκα!». Ευτυχώς τα έχουμε λύσει αυτά τα θέματα».
-Τι ξέρετε για τους αντιπάλους σας;
«Ξέρουμε τις περισσότερες ομάδες. Ξέρουμε τις ευρωπαϊκές που είναι καλές ομάδες όπως η Λιθουανία, η Κροατία, αλλά και αρκετές από τις άλλες όπως η Αργεντινή, οι ΗΠΑ…»
-Θα κάνετε και πάλι τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί σας;
«Πιστεύω ότι εξαρτάται καθαρά από εμάς. Αν εμείς είμαστε καλά και μας πάνε καλά τα πράγματα, πρώτα ο Θεός, πιστεύω ότι θα πάμε σίγουρα ψηλά. Στόχος μας είναι το μετάλλιο. Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά»….


e-magazine.basket.gr