Ζιάγκος: «Απ’ τις ευκαιρίες που δεν πρέπει να αφήσεις να χαθούν η Ιαπωνία»

Ο κόουτς Βαγγέλης Ζιάγκος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ιαπωνικής Ναγκασάκι Βέλκα και μίλησε γι’ αυτήν τη νέα πρόκληση στην προπονητική του καριέρα στην εκπομπή «Άμεσο ριπλέι» του ΕΟΚ WebRadio με την Έλενα Βογιατζή και τη Μαριάννα Αξιοπούλου. Αναλυτικά είπε:

Για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ναγκασάκι Βέλκα: «Είναι μια μεγάλη πρόκληση και μια απόφαση που δεν ήταν καθόλου εύκολη για πολλούς και διάφορους λόγους, έχοντας ταυτόχρονα την τιμή να υπηρετώ και να έχω αναλάβει μια πολύ σοβαρή ευθύνη που μου ανέθεσε η διοίκηση της ΕΟΚ ως προπονητής της Εθνικής Εφήβων. Είναι μια απόφαση που δεν ήταν καθόλου εύκολη και που δε συνδυάζονται αυτά τα δύο, οπότε θα έπρεπε να αποχαιρετήσω και τους νυν συνεργάτες μου. Ταυτόχρονα, όμως, είναι μια επαγγελματική πρόκληση. Ήταν μια πρόκληση που έτσι όπως την αξιολόγησα με τα τωρινά δεδομένα είναι απ’ τις ευκαιρίες που δεν πρέπει να τις αφήσεις να πάνε χαμένες».

Για την προσέγγιση των διοικούντων που τον… γοήτευσε: «Αυτό που ήταν πραγματικά εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι είχαν παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια της Εθνικής Εφήβων στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων. Μάλιστα, μου έστειλαν συγκεκριμένα κομμένα βίντεο από παιχνίδια με καταστάσεις απ’ τις οποίες γοητεύτηκαν απ’ τον τρόπο λειτουργίας αγωνιστικά σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Ως διαδικασία αυτό είναι κάτι που δε συνηθίζεται και αυτή η προσέγγιση με γοήτευσε. Δείχνει μια κουλτούρα και μια προσέγγιση πολύ επαγγελματική, ότι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη τους. Διασταυρώνοντας κι εγώ τις πληροφορίες για να πάρω αποφάσεις μου, η κουλτούρα τους ως λαός κινείται προς αυτήν τη λογική. Είναι όλα πολύ οργανωμένα, πολύ σωστά δομημένα, είναι εργατικός λαός, σέβονται την ιεραρχία και την επαγγελματική οντότητα του καθενός».

Για το αν τον «έλκυσε» και η ιστορία του Ναγκασάκι: «Χθες ήταν η επέτειος, η 9η Ιουλίου. Αν δεν ήταν το Ναγκασάκι και ήταν κάποια άλλη πόλη της Ιαπωνίας δε θα άλλαζε κάτι στην απόφασή μου. Αυτό το οποίο είναι πολύ ελκυστικό για εμένα προσωπικά είναι η γενικότερη κουλτούρα και πολιτισμός της Ιαπωνίας ως χώρα. Προφανώς και θα διαφοροποιούνται κάποια πράγματα από περιοχή σε περιοχή, αλλά γενικότερα είναι ένας ελκυστικός και πολύ ενδιαφέρον πολιτισμός από μόνος του έτσι κι αλλιώς. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έκανα κι εγώ τη δική μου αναζήτηση ακριβώς γιατί με ιντρίγκαρε το πού βρίσκεται σήμερα αυτή η πόλη και το πώς ζει σήμερα αυτός ο λαός. Οπότε κι αυτό έχει το ενδιαφέρον του. Υπάρχουν μνημεία για να κρατούν τις μνήμες “ζωντανές”, τα οποία θα τα επισκεφτώ κι εγώ με πολύ ενδιαφέρον».

Για τη Ναγκασάκι Βέλκα και το ιαπωνικό μπάσκετ: «Είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός, με διάρκεια ζωής μόλις τεσσάρων ετών. Έχει μια λίγο διαφορετική λογική απ’ αυτήν που έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα. Έχουν μια δομή που προσομοιάζει στη δομή του ΝΒΑ, γιατί έχουν πολλές επιρροής από εκεί. Η χώρα είναι διαχωρισμένη σε τρεις περιφέρειες, ανατολική, κεντρική και νότια. Η ομάδα αυτή ανήκει στο νότιο conference. Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη λίγκα, με Αμερικάνους παίκτες με θητεία στο ΝΒΑ, γιατί έχουν τη οικονομική δυνατότητα να προσελκύσουν τέτοιου επιπέδου παίκτες. Το άλλο εντυπωσιακό είναι ότι με όσους έχω μιλήσει που έχουν θητεύσει εκεί, όποιος πάει δε θέλει να φύγει. Ελπίζω να δικαιωθώ για την επιλογή μου».

Για το πρωτάθλημα Ιαπωνίας: «Εκεί είναι παίκτες τριών ταχυτήτων και κάθε ομάδα δικαιούται τρεις Αμερικάνους, απ’ τους οποίους μέσα στο παρκέ πρέπει να παίζουν δύο. Αυτοί οι Αμερικάνοι ανήκουν στην πρώτη ταχύτητα και είναι παίκτες πολύπειροι και πολύ υψηλού επιπέδου, ακριβώς γιατί υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και είναι πολύ ελκυστικά τα συμβόλαια που δίνουν σε παίκτες που δε βρήκαν συμβόλαιο σε Ευρωλίγκα ή ΝΒΑ. Μετά ακολουθούν οι καλοί Ιάπωνες παίκτες επιπέδου Εθνικής ομάδας, οι οποίοι είναι διασπαρμένοι στις elite ομάδες που πρωταγωνιστούν. Είναι και οι Ιάπωνες μια τρίτης ταχύτητας, όπου είναι παίκτες μετριότερου επιπέδου σε σχέση με τις άλλες δύο ταχύτητες. Το πρωτάθλημα είναι 24 ομάδων, 8 ομάδες σε κάθε περιφέρεια, όπου ξεκινάει τέλη Σεπτεμβρίου και τελειώνει τέλη Μαΐου. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι κάθε αγωνιστική, που είναι σαββατοκύριακο, παίζεις δύο φορές με την ίδια ομάδα, μία φορά το Σάββατο και μία την Κυριακή. Αυτό γίνεται και για γεωγραφικούς λόγους».

Για την Εθνική ομάδα Ανδρών: «Εγώ, δεδομένων και των φετινών απουσιών, διατηρώ μια αισιοδοξία. Η αισιοδοξία μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι βλέπω, σε σχέση και με την τελευταία επίσημη διοργάνωση της Εθνικής ομάδας πέρυσι, μια στροφή προς τα χαρακτηριστικά του DNA του ελληνικού μπάκσετ, τα οποία μάς έχουν αναδείξει σε μια αξιοσέβαστη δύναμη στην παγκόσμια μπασκετική κοινότητα. Δηλαδή η «σκληράδα» στην άμυνα, η σοβαρή ομαδική αμυντική λειτουργία, μια προσπάθεια η ομάδα να τρέξει το ανοιχτό γήπεδο. Στην επίθεση λόγω των απουσιών θα αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες στο σκοράρισμα, αλλά κι εκεί υπάρχει μια διάθεση να μπει το «εγώ» κάτω από το καλό του συνόλου. Γενικότερα, βλέπουμε ένα σύνολο που είναι ομάδα και παίζει για τη φανέλα και το εθνόσημο και αυτό είναι που με έχει κάνει φέτος να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος».

Για το Μουντομπάσκετ 2023: «Πιστεύω ότι θα ‘ναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση. Πιθανότατα θα προκύψει ως είθισται και κάποια χώρα-έκπληξη μέσα στα συνήθη αδιαφιλονίκητα φαβορί. Θέλω να πιστεύω ότι κάπου εκεί μέσα στο τέλος της διοργάνωσης θα ολοκληρώσουμε μια ευχάριστη διάθεση και μια ικανοποίηση ότι όλα πήγαν καλά».

Για το ότι μετά από 19 χρόνια είχαμε τρεις εθνικές ομάδες μικρών ηλικιών στους «8» του EuroBasket: «Αισθάνομαι τρομερά τυχερός και ευλογημένος που υπήρξαν κομμάτι όλης αυτής της διαδικασίας ανοικοδόμησης του αναπτυξιακού μπάσκετ στην Ελλάδα. Μόνο τυχαίο δεν είναι όλο αυτό. Θεωρώ ότι αυτό είναι το επιστέγασμα μιας πολύ καλά δομημένης και σχεδιασμένης διαδικασίας που «ακουμπά» σε όλο το αναπτυξιακό πρόγραμμα, η οποία ξεκίνησε ήδη από πέρυσι και φαίνεται ότι σιγά-σιγά αρχίζει και παίρνει «σάρκα και οστά». Είμαι πραγματικά πολύ αισιόδοξος, γιατί το ‘χω ζήσει από πολύ μέσα όλο αυτό, βλέποντας την αφοσίωση με την οποία δουλεύουν όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται μ’ αυτό το κομμάτι. Είμαι πραγματικά πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, απλώς χρειάζονται υπομονή, συμπαράσταση και υποστήριξη απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα και τα πρώτα δείγματα είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξα και το λέω με πλήρη υπευθυνότητα αυτό».