Ελλάδα-Τουρκία: Η συνέντευξη Τύπου

Δείτε τι δήλωσαν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη της Εθνικής Ανδρών επί της Τουρκίας (72-71) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 οι Σωτήρης Μανωλόπουλος, Δημήτρης Μωραϊτης, Ορούν Ενέ και Ογκούζ Σαβάς.

Σωτήρης Μανωλόπουλος (ομοσπονδιακός τεχνικός Ελλάδας): «Πριν μιλήσω για το μπάσκετ, γιατί αυτό αγαπάμε και είναι η ζωή μας, πρέπει να πω ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα. Θέλω να πω ότι ο πόλεμος δεν είναι λύση και ελπίζω όλα να τελειώσουν σύντομα στην Ουκρανία. Όσο για το παιχνίδι, ήταν μια τεράστιας σημασίας νίκη για μας. Ήταν ένα must-win παιχνίδι για να προκριθούμε και κερδίσαμε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φιλάθλους που ήρθαν εδώ μαζικά και μας έδωσαν πολύτιμη βοήθεια. Έτσι θα πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ. Η Τουρκία είναι πολύ δυνατή ομάδα και ήταν πιο καλά προετοιμασμένοι από μας, γιατί είχαν περισσότερες μέρες να προπονηθούν όλοι μαζί. Αυτό φάνηκε ειδικά στο τέλος. Εμείς είχαμε το πρόβλημα ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού ήρθαν να παίξουν χωρίς προπόνηση, με ένα μίτινγκ, αλλά τους ευχαριστούμε για την βοήθειά τους γιατί έδειξαν αφοσίωση στην ομάδα. Όπως επίσης ευχαριστούμε και τα άλλα παιδιά που ήταν εδώ και πολλά δεν μπήκαν στη δωδεκάδα. Πιστεύω πως παίξαμε καλά στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, ήμασταν επιθετικοί, κλέψαμε μπάλες, βγάλαμε αιφνιδιασμούς, αλλά όταν πήραμε διαφορά η Τουρκία έγινε καλύτερη κι εμείς χειρότεροι. Μας οδήγησαν σε λάθη, γιατί είχαμε πολλούς παίκτες που δεν ήξεραν τα συστήματα. Τη Δευτέρα έχουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στην Τουρκία και διαθέτουμε μιάμιση προπόνηση ουσιαστικά για να προετοιμαστούμε».

«Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο το παιχνίδι στην Τουρκία αν χάναμε. Τέσσερα παιδιά ήρθαν γύρω στις 2:30πμ. στο ξενοδοχείο και το έργο μας ήταν δύσκολο γιατί ουσιαστικά κάναμε μαζί τους μόνο ένα μίτινγκ. Ευχαριστούμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό γιατί έδειξαν έμπρακτα ότι η Εθνική ομάδα είναι πάνω από όλους. Είναι πολύ ευχάριστο ότι μετά το κλίμα στο Final Four του Κυπέλλου είχαμε την παρουσία των παικτών από Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στην Εθνική ομάδα. Θεωρώ ότι κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτές τις μέρες».

«Θεωρητικά θα είμαστε πιο έτοιμοι τη Δευτέρα. Η Τουρκία θα είναι με την πλάτη στον τοίχο. Εμείς αύριο ταξιδεύουμε, θα κάνουμε μια χαλαρή προπόνηση στην Τουρκία και άλλη μία την παραμονή του αγώνα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε χωρίς να ‘σκοτώσουμε’ τους παίκτες και μετά με πολλή ανάλυση και πολύ βίντεο. Θα δουλέψουμε κυρίως στο επιθετικό κομμάτι. Η άμυνά μας σε ένα πολύ μεγάλο διάστημα ήταν πολύ επιθετική, αλλά θα πρέπει να την εφαρμόσουμε για 40 λεπτά στο επόμενο παιχνίδι».

Δημήτρης Μωραΐτης (παίκτης Ελλάδας): «Ήταν μια πολύ σημαντική νίκη για μας. Όμως η αποστολή μας δεν ολοκληρώθηκε. Έχουμε ένα ακόμη πιο σημαντικό ματς σε τρεις μέρες στην Τουρκία και θέλουμε τη νίκη. Θα πάμε να παίξουμε σκληρά στην άμυνα, με συγκέντρωση και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε και πάλι».

Ορούν Ενέ (ομοσπονδιακός τεχνικός Τουρκίας): «Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες και των δύο ομάδων, γιατί κάποιοι από αυτούς είχαν ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα παίζοντας με τις ομάδες τους στην Ευρωλίγκα. Έπρεπε να κερδίσουμε στο τέλος. Μετά το τέλος της τρίτης περιόδου παίξαμε καλή άμυνα, αλλά κάναμε κάποια λάθη και χάσαμε στις λεπτομέρειες. Δεν είναι εύκολο για παίκτες και ομάδες να προετοιμαστούν μέσα σε λίγες προπονήσεις για τέτοια παιχνίδια. Κάποιοι παίκτες δεν πρόλαβαν καν να προπονηθούν μαζί μας και αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί. Δεν είχαμε χρόνο προπονήσεων με τους παίκτες για να ετοιμάσουμε την ομάδα. Όμως σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε τους κανονισμούς της FIBA και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό, όπως κάνει και η ελληνική ομοσπονδία. Το σύστημα λειτουργεί λόγω της νοοτροπίας των παικτών που θέλουν να είναι εδώ. Τώρα έχουμε ένα δεύτερο παιχνίδι τη Δευτέρα, που θα είναι πιο δύσκολο και ελπίζω να είμαστε πιο έξυπνοι στο τέλος».

Ογκούζ Σαβάς (παίκτης Τουρκίας): «Οι δύο ομάδες έκαναν μεγάλη προσπάθεια και έδειξαν αυτοθυσία. Ήταν μια όμορφη ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Χάσαμε από θαύμα στο τέλος, αλλά δεν έχουμε χρόνο να στενοχωρηθούμε. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το δεύτερο ματς κι αν δείξουμε το ίδιο πάθος θα είμαστε νικητές αυτή τη φορά».