Μπουρούσης – Φώτσης: «Αντίπαλοι για 40 λεπτά!»

Και οι δύο θέλουν τον τίτλο το ίδιο, με το ίδιο πάθος. Τόσο ο Γιάννης Μπουρούσης που δεν έχει γευτεί τίτλο με τον Ολυμπι ακό, όσο και ο Αντώνης Φώτσης που έχει πανηγυρίσει τίτλους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη με τον Παναθηναϊκό. Έτσι κι αλλιώς και αυτός επιστρέφει σε έναν τελικό με τους «πράσινους» μετά από έξι χρόνια, από το 2003 που «ξενιτεύτηκε». Συμφωνούν και οι δύο πως στόχος είναι μόνο η κατάκτηση του τροπαίου, αλλά και στο όχι αναζητείται και η… ειρήνη στο γήπεδο, υπογραμμίζοντας πως για 40 λεπτά θα παλέψει όσο μπορεί ο καθένας για να νικήσει η ομάδα του, τονίζοντας παράλληλα πως η όποια αντιπαλότητα θα εκλείψει με το πέρας της αναμέτρησης.
Γιάννης Μπουρούσης: «Δυνατοί από την αρχή»
Ο Ολυμπιακός έχει να πανηγυρίσει τίτλο από το 2002. Είναι το γεγονός που όπως τονίζει ο Γιάννης Μπουρούσης προσθέτει πίεση, αλλά δίνει και κίνητρο, μπαίνοντας ο ίδιος και οι συμπαίκτες του στο παρκέ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Ο περσινός ήταν ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης για τον «ερυθρόλευκο» σέντερ, ο οποίος πιστεύει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συμπαίκτες του θα παρουσιαστούν πιο έτοιμοι, έχοντας και την περσινή εμπειρία ως παρακαταθήκη.
– Δεύτερος συνεχόμενος τελικός Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι πρέπει να κάνετε για να φύγετε νικητές αυτή τη φορά από το γήπεδο;
«Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι ήταν ο πρώτος τελικός Κυπέλλου για μένα στον Ολυμπιακό. Χάσαμε στις λεπτομέρειες, οι οποίες για να κερδίσεις έναν τελικό αποδεικνύονται πολύ σημαντικές. Το πιο βασικό είναι να κάνεις όσο γίνεται λιγότερα λάθη και να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Πέρυσι, δεν ήμασταν τόσο συγκεντρωμένοι από την αρχή, στο δεύτερο ημίχρονο τα πήγαμε καλύτερα, αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη. Αυτό που πρέπει λοιπόν κυρίως να κάνουμε αυτή τη φορά, είναι να παίξουμε από την αρχή δυνατά και συγκεντρωμένα».
– Πόσο «βαραίνει» ή πόσο μεγάλο κίνητρο είναι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει να σηκώσει κούπα από το 2002;
«Μας «βαραίνει» όσο και ένα σημαντικό παιχνίδι που κρίνει κάτι. Η κρισιμότητα είναι η ίδια. Απλά εδώ μιλάμε για έναν τελικό, έναν αγώνα που κρίνει έναν τίτλο. Υπάρχει άγχος, ή καλύτερα πίεση περισσότερο. Πρέπει να είμαστε αυτοί που πρέπει όταν το παιχνίδι ξεκινήσει. Όσο για το κίνητρο; Κάθε ομάδα που παίζει έναν τελικό, ανεξάρτητα αν έχει κατακτήσει 100 κούπες ή καμία έχει κίνητρο. Όποιος φτάνει σε έναν τελικό, πάει για να πάρει τον τίτλο».
– Είναι το δεύτερο φετινό ντέρμπι. Οι διαφορές που βλέπεις εσύ, ανάμεσα στον αγώνα του πρωταθλήματος και τον τελικό;
«Πιστεύω ότι η διαφορά των δύο ομάδων δεν είναι αυτή που φάνηκε στον αγώνα του πρωταθλήματος, ενώ επιπλέον ένας τελικός είναι εξ’ ορισμού ένα διαφορετικό παιχνίδι από μόνο του».
– Πού πιστεύεις ότι θα κριθεί ο αγώνας;
«Στα ατού που έχει η κάθε ομάδα, στους παίκτες που έχει η κάθε ομάδα και αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς της. Σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί εκεί».
– Τι θα έλεγες στον κόσμο του Ολυμπιακού  
που θα βρεθεί στην εξέδρα στο Ελληνικό;

«Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει ένα καλό παιχνίδι. Πρέπει να δώσουμε βάση, ο κόσμος που θα έρθει να στηρίξει την ομάδα του, να το κάνει με φωνές, με τραγούδια και τίποτα άλλο. Δεν θέλουμε να δούμε ακρότητες. Θέλουμε ένα καλό παιχνίδι, από κάθε άποψη».
– Το γεγονός ότι θα βρεθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής ομάδας στο ίδιο γήπεδο σημαίνει κάτι για εσάς;
«Οι σχέσεις μεταξύ μας είναι πάρα πολύ καλές. Και από την πλευρά των παικτών του Παναθηναϊκού και από εμάς. Όταν είμαστε μέσα στο γήπεδο ως αντίπαλοι, ο καθένας αυτό που θέλει να κάνει είναι τη δουλειά του, να βοηθήσει την ομάδα του όσο μπορεί να νικήσει. Η όποια αντιπαλότητα θα λήξει στα 40 λεπτά». 
Αντώνης Φώτσης: «Αγώνας δίχως αύριο»
Ο Αντώνης Φώτσης επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Και μαζί επιστρέφει σε έναν ελληνικό τελικό μετά από έξι χρόνια. Το 2003 άφησε τους «πράσινους» και την Ελλάδα για τη Μαδρίτη και μετά τη Μόσχα ως νταμπλούχος. Φιλοδοξεί και αισιοδοξεί να καταφέρει το ίδιο εν Ελλάδι και φέτος. Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς θα κριθεί σε έναν τελικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, στο κλασσικότερο ελληνικό ντέρμπι.
– Τι σημαίνει για σένα η παρουσία σε έναν τελικό και πάλι σε… ελληνικό έδαφος; Είχες αφήσει τον Παναθηναϊκό με ένα νταμπλ το 2003.
«Τα συναισθήματα είναι σίγουρα θετικά και περιμένουμε να γίνει ένας καλός αγώνας. Πάντα οι αγώνες με τον Ολυμπιακό είναι ξεχωριστοί, πόσο μάλλον τώρα που μιλάμε για έναν τελικό. Για ένα παιχνίδι στο οποίο όποιος νικήσει κατακτά άμεσα έναν τίτλο. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο ομάδες θα αναζητήσουν το καλύτερο και μόνο».
– Είναι το δεύτερο ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό μετά την επιστροφή σου στην Ελλάδα και αυτή τη φορά κρίνει έναν τίτλο. 
Πόσο διαφορετικό περιμένεις αυτό το δεύτερο παιχνίδι;

«Η κατάσταση είναι διαφορετική, ο αγώνας διαφορετικός. Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας παίξαμε πολύ καλά και πήραμε μια μεγάλη σε έκταση νίκη, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα είναι εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, κυρίως γιατί είναι δίχως αύριο. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τα δυνατά μας. Δεν περιμένουμε έναν αγώνα τόσο εύκολο, όσο ήταν ο πρώτος της φετινής χρονιάς με τον Ολυμπιακό».
– Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για το περιβόητο κίνητρο του Παναθηναϊκού, των παικτών του. Επιστρέφοντας, ζώντας μέσα σε αυτή την ομάδα ξανά, διακρίνεις ότι υπάρχει κορεσμός;
«Στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν «χορτασμένοι» παίκτες από τίτλους. Γι’ αυτό και παραμένουν σε αυτή την ομάδα. Όποιος παραμένει, όποιος αγωνίζεται σε αυτή την ομάδα θέλει τίτλους. Ξέρουμε καλά τι σημαίνει ο Παναθηναϊκός, τι σημαίνει να αγωνίζεσαι γι’ αυτήν, σε αυτήν την ομάδα. Ξεκινάς κάθε χρόνο με στόχο τα τρία τρόπαια. Το κύπελλο είναι ένα από αυτά, είναι ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει και θέλουμε να κάνουμε καλή δουλειά».
– Πού πιστεύεις ότι θα κριθεί ο αγώνας;
«Στις λεπτομέρειες. Νομίζω ότι αυτού του είδους οι αγώνες κρίνονται εκεί. Και εξαιτίας των ομάδων, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για έναν τελικό. Κάθε λάθος μετράει σε αυτούς τους αγώνες. Πιστεύω ότι και οι δύο ομάδες θα φανούν πιο έτοιμες και προετοιμασμένες να αποφύγουν τα λάθη».
– Τι θα έλεγες στον κόσμο του Παναθηναϊκού που θα βρεθεί στην εξέδρα;
«Να χαρούνε το παιχνίδι! Ξέρω τι έγινε πέρυσι και η εικόνα δεν είναι σίγουρα όμορφη σε έναν τελικό να υπάρχουν μόνο χίλια άτομα, μοιρασμένα, απομακρυσμένα. Θα ήθελα να κάνουν αυτό που πρέπει, να χαρούν και στην εξέδρα το παιχνίδι, να μην έχουμε προβλήματα που δεν έχουν καμία σχέση με το μπάσκετ».
– Το γεγονός ότι θα βρεθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της Εθνικής Ομάδας στο γήπεδο με τους παίκτες αντιμέτωπους πλέον, σημαίνει κάτι για εσάς;
«Είμαστε φίλοι, αλλά στον αγώνα ξέρουμε ότι μπαίνουμε με ένα σκοπό. Και οι παίκτες του Ολυμπιακού που είναι στην Εθνική, όπως και εμείς θα θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να βοηθήσουμε την ομάδα μας. Θα συναντηθούμε κι άλλες φορές μέσα στη χρονιά ως αντίπαλοι, αλλά ο στόχος σε αυτούς τους αγώνες είναι ο ίδιος: Πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει για να νικήσεις».