Κώστας Μίσσας: «Υπάρχει ταλέντο σε αυτή την ομάδα»

Η Εθνική Ανδρών Β’ θα βρίσκεται αύριο στη Μελβούρνη όπου θα δώσει τρεις φιλικούς αγώνες με την Εθνική Ανδρών της Αυστραλ ίας. Οι Boomers προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παιχνίδια αυτά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυνατά. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Μίσσας, μιλά για τους αγώνες αυτούς, το σκοπό της δημιουργίας αυτής της ομάδας, αλλά και το ταλέντο που υπάρχει στις τάξεις της.
-Ποιος είναι ο σκοπός του ταξιδιού αυτού και της δημιουργίας αυτής της ομάδας;
«Η φιλοσοφία γενικότερα μιας Εθνικής Ανδρών Β’ είναι μέσα από αγώνες να δίνουμε εμπειρίες σε νέους παίκτες, αντιμετωπίζοντας εθνικές ομάδες ανδρών υψηλού επιπέδου. Η λογική είναι ξεκάθαρη και είναι η απόκτηση εμπειριών. Υπήρχε μια σκέψη εδώ και αρκετό καιρό να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε μια πρόταση από την Εθνική Ομάδα της Αυστραλίας -που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες- προς την Εθνική Ανδρών, της οποίας όμως η προετοιμασία είχε ήδη σχεδιαστεί. Τους ενημερώσαμε ότι έχουμε την Εθνική Ανδρών Β’ με την οποία μπορούμε να ταξιδέψουμε και να αγωνιστούμε. Το αποδέχθηκαν και θα ταξιδέψουμε στην Αυστραλία μετά από δική τους πρόσκληση. Η λογική είναι να υπάρχει μια διατήρηση της ομάδας αυτής, με έναν μεγαλύτερο προγραμματισμό με βασικό και ουσιαστικό στόχο την απόκτηση εμπειριών, αλλά όχι μόνο. Εξίσου σημαντικό είναι και οι ίδιοι αυτοί παίκτες παίζοντας σε υψηλό επίπεδο με εθνικές ομάδες ανδρών να δουν τις αδυναμίες τους, τι μπορούν να βελτιώσουν και στη συνέχεια να γίνει αυτή η ομάδα και δεξαμενή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις επόμενες εθνικές ανδρών».
-Υπάρχει διάθεση από τους παίκτες σε όλη αυτή την προσπάθεια;
«Αυτό που είδα, παρά το ότι ήταν μικρό το χρονικό διάστημα που μαζευτήκαμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση! Θεωρώ ότι είναι ένα κίνητρο η παρουσία τους σε αυτή την Εθνική Ομάδα για τα παιδιά τα οποία έχουν ταλέντο και δυνατότητες σε ένα χρονικό διάστημα που συνήθως δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος για τις ομάδες, με τους παίκτες να είναι σχεδόν όλοι free agents. Τους δίνεται λοιπόν και μία δυνατότητα μέσα από έναν προγραμματισμό, στον οποίο διατηρώντας αυτή την ομάδα και την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη μακρύτερος και καλύτερος, να είναι σε καλύτερη κατάσταση, σε πλήρη ενεργοποίηση, με όλα τα υπόλοιπα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μέσα από αυτούς τους αγώνες. Ο καθένας από τους παίκτες που βρίσκονται εδώ, μπορεί να χρησιμοποιήσει ως κίνητρο δύο και τρεις διαφορετικούς στόχους».
-Όπως έχετε ζήσει τους παίκτες αυτούς αυτές τις μέρες, πιστεύετε ότι υπάρχει ταλέντο, υπάρχει η δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν στη συνέχεια;
«Θεωρώ ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα, με παιδιά που είναι γεννημένα από το 1987 ως το 1991, υπάρχει πολύ ταλέντο και θεωρώ ότι είναι παιδιά τα οποία μπορούν να παίξουν και σε υψηλό επίπεδο συλλογικό. Και κάποια στιγμή κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν δυνατότητες να ενσωματωθούν και στην Εθνική Ανδρών, αρκεί βέβαια να προσπαθήσουν, να είναι σε καλά προγράμματα, να βελτιωθούν. Εξίσου σημαντικό για μένα είναι και το να καταφέρουν να διαχειριστούν γενικότερα καταστάσεις σε σχέση με το μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο, για να μπορούν να έχουν εξέλιξη και να παίξουν τελικά ανάλογα με το ταλέντο τους».