Κ. Μίσσας: «Σε κυνηγάνε όλοι όταν είσαι ο πρωταθλητής»

Η Εθνική Νέων Ανδρών βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Κροατία φιλοξενεί τη δι οργάνωση παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Ρόδο με την ελληνική ομάδα να καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι εντός συνόρων, με τέσσερις αλλαγές στο ρόστερ της σε σχέση με το 2009: Μπόγρης, Γιαννόπουλος, Τσακαλέρης και Σακελλαρίου (όλοι τους γεννημένοι το 1989), έδωσαν τη θέση τους στους Παπαντωνίου, Κατσίβελη, Γεωργάκη και Καραθανάση. Ο Κώστας Μίσσας, ο οποίος οδήγησε την Εθνική U20 στο πρώτο σκαλί του βάθρου πέρυσι, βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας και φέτος. Από την Κροατία, με τα φιλικά να έχουν ολοκληρωθεί πλέον, μιλά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (8-18/7) και το γεγονός ότι η Εθνική Νέων Ανδρών δεν μπορεί παρά να κοιτάζει ψηλά.
-Ποια είναι τα συμπεράσματα από την προετοιμασία; Ποιος είναι ο στόχος αγωνιστικά και ποιος είναι ο τομέας στον οποίο θα θέλατε να δείτε μια καλύτερη παρουσία;
«Αν είναι να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για την προετοιμασία αυτή τη στιγμή με τα φιλικά να έχουν ολοκληρωθεί θα έλεγα πως είμαστε αρκετά καλά από πλευράς τακτικής σε ό,τι αφορά την άμυνα. Όλοι οι παίκτες δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση. Ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τα ριμπάουντ. Είχαμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα ριμπάουντ στα περισσότερα από τα φιλικά παιχνίδια που δώσαμε. Είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό. Η βάση, η αρχή του παιχνιδιού μας είναι να παίξουμε γρήγορα. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν δεν βελτιώσουμε το κομμάτι αυτό. Τι γρήγορα να παίξεις, αν δεν πάρεις τα ριμπάουντ; Μέχρι στιγμής στον τομέα αυτόν δεν έχουμε λειτουργήσει αποτελεσματικά».
-Υπάρχει και το πρόβλημα με τον τραυματισμό του Ζήση Σαρικόπουλου…
«Υπάρχει μια ανησυχία, για το πώς θα είναι και το πότε θα είναι έτοιμος 100% να μπει και να μας βοηθήσει. Υπάρχει πρόβλημα στη θέση «πέντε». Χρειαζόμαστε δύο ψηλούς, έχοντας και το ήδη υπάρχον πρόβλημα στο ριμπάουντ. Είναι ένας τομέας που θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι παίκτες. Ήταν θετικό για εμάς ότι και στη διάρκεια της προετοιμασίας δεν είχαμε προβλήματα, με μοναδικό τραυματισμό αυτόν του Σαρικόπουλου. Είμαστε αρκετά «φρέσκοι» αυτή τη στιγμή και αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι κάποιες φορές δεν έχουμε την απαιτούμενη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε αρκετά μεγάλο αριθμό λαθών, χωρίς λόγο. Θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο».
-Αναφορικά με τους αντιπάλους μας τι μπορούμε να πούμε; Αγωνιζόμαστε στον Α’ Όμιλο, στην Τσρικβένιτσα και αντιμετωπίζουμε την Τσεχία, την Ουκρανία και τη Λετονία.
«Έχουμε εστιάσει περισσότερο στην Τσεχία, την οποία θα αντιμετωπίσουμε στην πρεμιέρα. Έχουμε
DVD με φιλικά παιχνίδια τους. Αυτό που γενικότερα έχουμε δει είναι ότι οι ομάδες με φιλοδοξίες όπως η Ιταλία, η Σερβία, η Κροατία, η Τουρκία δεν είναι κακές ομάδες, είναι καλές ομάδες, όπως και παραδοσιακές δυνάμες όπως η Ισπανία και η Λιθουανία. Η Σλοβενία που ήταν πολύ μέτρια στο πρώτο τουρνουά στο οποίο την αντιμετωπίσαμε, ήταν πολύ καλύτερη στη συνέχεια. Σε αυτές τις ηλικίες κάθε χρονιά μοιάζει καινούρια. Γενικότερα, πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δεν λέμε κάτι καινούριο ή πρωτότυπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε βήμα – βήμα, μέρα – μέρα, έχοντας μπροστά μας μια σειρά επώδυνων και δύσκολων αγώνων με το χιαστί να μας περιμένει, που είναι και το πλέον καθοριστικό παιχνίδι όπως είναι το σύστημα».
-Μιλάμε για μια ομάδα, με κάποιες σημαντικές αλλαγές- που είναι επιτυχημένη. Που έχει τίτλους και μετάλλια. Θα πρέπει να κοιτάμε και πάλι ψηλά;
«Το πρώτο είναι να κυριαρχήσει η λογική σε εμάς τους ίδιους. Να έχουμε εμείς τη σωστή αντιμέτωπιση των πραγμάτων και τη σωστή αντίδραση. Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για μετάλλια, για βάθρο, αλλά είναι προτιμότερο να τα… δούμε, προχωρώντας βήμα – βήμα. Πρέπει να λειτουργήσουμε σωστά σε ό,τι αφορά την υπομονή και τη συγκέντρωση. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία, καλούμαστε να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας, αλλά η επιτυχία δεν θα έρθει από μόνη της. Χρειάζεται να χύσεις ιδρώματα και αίμα, γιατί οι άλλοι σε κυνηγάνε και σε σέβονται. Δεν είσαι η έκπληξη, όλοι σε περιμένουν, όλοι είναι προετοιμασμένοι για σένα. Άρα υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία. Πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί και πιο έτοιμοι όταν μπούμε στο γήπεδο».