Β. Σπανούλης: «Να ξαναπάμε την Ελλάδα ψηλά!»

Στην ωριμότερη φάση της καριέρας του ο Βασίλης Σπανούλης έχει πλέον και το ρόλο του «παλιού» στην Εθνική Ανδρών, στην οπ οία βρίσκεται από το 2004. Οι ικανότητες ήταν πάντα δεδομένες, η εμπειρία έχει προστεθεί πολύτιμο όπλο και ο συνδυασμός τον καθιστά από τις βασικότερες μονάδες της ομάδας ενόψει της συμμετοχής στο Ευρωμπάσκετ 2009. Ένας συνδυασμός που τον κάνει να βλέπει τα πράγματα πολύ καθαρά, για το σήμερα και τη συνέχεια, πατώντας πολύ γερά τα πόδια του στη γη, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύοντας με κάθε λέξη και έκφραση στο πρόσωπό του ότι πιστεύει στην προσπάθεια που γίνεται και στο τι μπορεί να καταφέρει η Ελλάδα στην Πολωνία. Ακόμη κι αν είναι νωρίς για συμπεράσματα όπως επισημαίνει, ακόμη κι αν η δυναμικότητα της Ρουμανίας δεν ήταν τέτοια, ώστε να προϊδεάσει για τη συνέχεια.
«Δεν ήταν ένα φιλικό που μπορεί να βοηθήσει για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Από άποψη δυναμικότητας και όπως έδειξε και το τελικό αποτέλεσμα σε πολλά σημεία δεν ήταν ούτε καν προπόνηση. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και τώρα πρέπει να κοιτάξουμε και πάλι τον εαυτό μας, την ομάδα μας, να συνεχίσουμε τις προπονήσεις. Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της φυσικής κατάστασης και όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, να προετοιμαστούμε με τον πλέον σωστό τρόπο».
-Μπορεί αυτό που είδαμε να είναι όμως ένα δείγμα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε;
«Για μένα όχι… Καμία σχέση… Θα ήταν μάλλον λάθος. Δεν πιστεύω ότι αυτά τα δύο παιχνίδια με τη Ρουμανία ήταν δείγμα, γιατί σε πραγματικές συνθήκες με κανονικές ομάδες θα είναι τελείως διαφορετικές οι καταστάσεις, διαφορετικά τα πράγματα. Ούτε θα μας επιτρέψει μια δυνατή ομάδα να τρέξουμε τόσο πολύ, όσο τρέξαμε στους δύο αυτούς αγώνες».
-Συνολικά η πορεία της προετοιμασίας; Η εικόνα που λαμβάνεις;
«Η προετοιμασία είναι πολύ καλή. Δουλεύουμε πολύ καλά, όλα τα παιδιά προσπαθούν πολύ. Προσπαθούμε όλοι να αφομοιώσουμε την καινούρια φιλοσοφία του προπονητή. Υπάρχουν καινούριοι παίκτες και προπονητές… Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Χρειάζεται χρόνο αυτή η ομάδα και καλό θα ήταν να μην κοιτάμε τα δύο παιχνίδια που ήδη δώσαμε. Χρειάζεται χρόνος… Θα είναι δύσκολο στην αρχή. Πρέπει να αφομοιώσουμε τον τρόπο παιχνιδιού και να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα στο παιχνίδι, για να παρουσιάσουμε αυτό που πρέπει, όταν πρέπει: Στις 7 Σεπτεμβρίου».
-Δύο θέματα προς συζήτηση αναφορικά με την Εθνική Ομάδα είναι οι απουσίες και τα νέα πρόσωπα.
«Οι απουσίες σίγουρα στερούν σε ποιότητα και κυρίως σε εμπειρία. Και δεν μιλάμε για τα φιλικά. Μιλάμε για τα επίσημα, γιατί είναι τέσσερις παίκτες έμπειροι που ξέρουν από διοργανώσεις, ξέρουν πώς να βοηθούν την ομάδα να πετυχαίνει. Από εκεί και πέρα όμως από τη στιγμή που είναι δεδομένες απουσίες, εμείς σταματήσαμε να τις σκεφτόμαστε και κοιτάμε την ομάδα αυτή τη στιγμή. Με τα πρόσωπα που υπάρχουν και την προσπάθεια και δουλειά που αυτά κάνουν καθημερινά για να βοηθήσουν την ομάδα».
-Αισθάνεσαι πολύ διαφορετικό το ρόλο σου στην ομάδα με το δεδομένο ότι οι ευθύνες σίγουρα έχουν αυξηθεί;
«Όχι… Δεν αισθάνομαι διαφορετικό το ρόλο μου. Υπάρχουν περισσότερες ευθύνες. Πριν ήταν και ο Δημήτρης και ο Θοδωρής, τώρα πρέπει να αναλάβουμε κι εγώ, μαζί με κάποια άλλα παιδιά περισσότερες ευθύνες. Αυτό που θέλουμε είναι βοηθήσουμε και τα νέα παιδιά και να τους δώσουμε να καταλάβουν πως είναι και η ευρωπαϊκή νοοτροπία από τη μία, αλλά και πώς θα είναι τα επίσημα παιχνίδια. Δεν θα έχουν καμία σχέση ούτε με τις προπονήσεις, ούτε με φιλικά ίσως. Το Ευρωμπάσκετ θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει αρκετή εμπειρία. Από εκεί και πέρα είμαστε καταδικασμένοι να πρωταγωνιστήσουμε. Πρέπει να ξαναπάμε την Ελλάδα ψηλά. Στις δύο τελευταίες διοργανώσεις δεν έχουμε φέρει μετάλλιο στη χώρα μας και όσο κι αν ακούγεται παράξενο και δύσκολο -και είναι κάτι πιο δύσκολο από κάθε άλλη φορά- πρέπει να πάμε καλύτερα από ότι πήγαμε στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, όταν είχαμε κατακτήσει την τέταρτη θέση».
-Πιστεύεις ότι ο κόσμος θα βρεθεί στα δύο τουρνουά που ακολουθούν, αλλά και στη συνέχεια και πάλι δίπλα στην Εθνική όπως το συνηθίζει, με δεδομένο ότι στην αναμέτρηση με τη Ρουμανία ήταν και μεγάλος ο αριθμός όσων έσπευσαν στο ΟΑΚΑ;
«Ο κόσμος είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα. Θέλουμε να τη στηρίξει. Ξέρουμε πως υπάρχει μια περιέργεια και μια αμφιβολία με τις αλλαγές που έγιναν, όμως πρέπει να τη στηρίξει την ομάδα. Είναι εθνική ομάδα της χώρας μας, δουλεύουμε πολύ σκληρά και αυτό που θέλω να πω προς τον κόσμο, είναι πως θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα δώσουμε τα πάντα μέσα στο γήπεδο, είτε είναι εύκολο, είτε δύσκολο, για να καταφέρουμε να πετύχουμε. Και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».