Γ. Μπουρούσης: «Η ομάδα θέλει να φτάσει πάλι στην κορυφή»

Οι απουσίες είναι δεδομένες. Το ίδιο δεδομένη είναι για τον Γιάννη Μπουρούση και η επιθυμία της Εθνικής Ομάδας να φτάσει και πάλι στην κορυφή. Και το δηλώνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Παρόντας το 2005 στο Βελιγράδι δεν θα έλεγε όχι στο να ξαναζήσει ανάλογες στιγμές. Γνωρίζει όμως πάρα πολύ καλά ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, κρύβοντας δύο πολύ σημαντικά «κλειδιά»: Τους χιαστί αγώνες στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Ένας δρόμος τον οποίο θα διαβεί και πάλι μια ομάδα και μια παρέα.
«Υπάρχουν οι απουσίες. Το ξέρουμε. Είναι σημαντικές. Αυτό όμως δεν πρέπει να σημαίνει κάτι για όσους βρισκόμαστε εδώ σε ότι αφορά τη δουλειά και τους στόχους που υπάρχουν. Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό για μια ακόμη φορά, οι περισσότεροι παίκτες είμαστε νέοι σε ηλικία και όλοι μας γνωρίζουμε ότι για να καταφέρουμε κάτι, για να παρουσιάσουμε αυτό που εμείς πρώτα θέλουμε χρειάζεται πολύ δουλειά».
-Οι εντυπώσεις από αυτά τα δύο πρώτα φιλικά με τη Ρουμανία ποιες είναι για εσάς;
«Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν παιχνίδια που προσφέρονται για πάρα πολλά συμπεράσματα, καθώς ήταν αγώνες στους οποίους νικήσαμε εύκολα και με πολύ μεγάλες διαφορές. Ήταν περισσότερο παιχνίδια για να τρέξουμε λίγο, να βρούμε τα πατήματά μας μέσα από έναν αγώνα, μετά από τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα στις προπονήσεις από το Καρπενήσι μέχρι σήμερα».
-Με δεδομένο ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των φιλικών αγώνων της η Εθνική θα το δώσει στο ΟΑΚΑ, πόσο σημαντική είναι για εσάς η παρουσία του κόσμου;
«Πολύ! Ευτυχώς για εμάς, ξέρουμε ότι ο κόσμος θα είναι εκεί. Ότι μας στηρίζει κάθε χρονιά. Δεν περιμέναμε να γεμίσει το γήπεδο στο φιλικό με τη Ρουμανία, αλλά ξέρουμε ότι θα έρθει στα επόμενα να μας βοηθήσει και να μας δώσει κάτι που σημαντικό για εμάς να πάρουμε μαζί μας στην Πολωνία. Την πίστη που έχει σε εμάς, την αγάπη που δείχνει στην Εθνική Ομάδα σταθερά τόσα χρόνια».
-Τι λέμε για τους στόχους που θέτει η Εθνική Ομάδα φέτος;
«Οι στόχοι; Δεν είναι τι λέμε, αλλά τι κάνουμε και τι θα γίνει. Η ομάδα θέλει να φτάσει στην κορυφή πάλι. Αυτό που θέλουμε όλοι. Για μένα, με το καλό να φτάσουμε ως εκεί χωρίς προβλήματα, τα δύο βασικά παιχνίδια είναι τα δύο νοκ-άουτ στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας μετά από τις δύο πρώτες φάσεις των ομίλων. Γενικότερα πρέπει να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι, κάθε φορά που θα μπαίνουμε στο παρκέ, αλλά εκεί πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότερο εστιασμένοι στο παιχνίδι και σε αυτό που καλούμαστε να κάνουμε. Μια νίκη στον πρώτο χιαστί αγώνα θα είναι το σημαντικότερο βήμα στη διοργάνωση και θέλουμε να το κάνουμε».
-Μιλάς έχοντας την εμπειρία και προηγούμενων διοργανώσεων πλέον. Η Εθνική όμως έχει πλέον αρκετά παιδιά που δεν έχουν αυτή την εμπειρία και κάποια που θα δώσουν το «παρών» σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά. Τι έχεις να πεις γι’ αυτά;
«Τα παιδιά προσπαθούν παρά πολύ να μπουν στη φιλοσοφία του προπονητή, κάνουν μεγάλη προσπάθεια και βάζουν πολύ δουλειά. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με τους συλλόγους, ότι ο ρόλος όλων μας με την Εθνική είναι διαφορετικός. Το δεδομένο είναι πως προσπαθούν πολύ σκληρά και ότι έχουν πολλές δυνατότητες, κάτι που είναι θετικό για τα ίδια και φυσικά για την Εθνική».