Γ. Καλαμπόκης: «Την Εθνική σε ψηλό επίπεδο»

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο Καρπενήσι με τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας. Ο Γιάννης Καλαμπόκης για μία ακόμη φ ορά βρίσκεται στην προετοιμασία της Ελλάδας πριν από ένα μεγάλο ραντεβού. Με λίγο διαφορετική παρέα, αλλά πάντα με τους ίδιους στόχους, αφού αυτό που ουσιαστικά ξεκαθαρίζει είναι πως η χώρα μας αναζητά πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
-Πώς είναι αυτές οι πρώτες μέρες της προετοιμασίας;
«Στάδιο προετοιμασίας, λογικό είναι να υπάρχει και η σχετική κούραση. Υπάρχουν και νέα πρόσωπα, οπότε αυτή η «απομόνωση» χρειάζεται για να μάθει ο ένας τον άλλον καλύτερα, να «δεθούμε» με το κλίμα να παραμένει έτσι κι αλλιώς πάντα καλό. Χρειάζεται όμως να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Έτσι αυτό το διάστημα πέραν του αγωνιστικού, είναι σημαντικό και για άλλον λόγο».
-Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τους στόχους σου;
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές που ήταν λίγο πολύ κλεισμένες κάποιες θέσεις, έχουν προκύψει κάποια κενά φέτος και κανείς δεν ξέρει την τελική σύνθεση. Δεν μπορούμε να πούμε τι να περιμένουμε. Το σίγουρο ότι όλοι έχουμε ένα στόχο: Να κρατήσουμε την Εθνική Ομάδα σε ψηλό επίπεδο Οι στόχοι δεν αλλάζουν σε ότι αφορά την πορεία αυτής της ομάδας».
-Παρά τις απουσίες, όλοι δείχνετε να πιστεύετε πολύ στις δυνατότητες της ομάδας. Από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία ή καλύτερα πίστη στην Εθνική;
«Αφενός από το ότι η ομάδα έχει ακόμη πολύ ταλέντο, παρά τις σημαντικές αλλαγές. Υπάρχει ταλέντο και ποιότητα. Αφετέρου, γιατί τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο μπάσκετ και δεν μπορούμε να συζητάμε για κάτι διαφορετικό. Εννοείται πως όλα είναι στον αθλητισμό και κανείς δεν υπογράφει συμβόλαια με την επιτυχία. Προς αυτή την κατεύθυνση όμως πηγαίνουμε: Της διάκρισης. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια εδώ, θα συνεχίσουμε με τα φιλικά, τα επίσημα… Όσοι παίκτες θα βρίσκονται στην τελική επιλογή θα προσπαθήσουν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν».
-Πόσο έχει αλλάξει η φιλοσοφία της ομάδας; Είσαι ένας παίκτης που έχει ξαναδουλέψει με τον Γιόνας Καζλάουσκας.
«Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε προλάβει ακόμη να κάνουμε παρά μόνο λίγα πράγματα. Προσπαθούμε να μάθουμε κάποια συστήματα, κάποιες επιθετικές κινήσεις. Από την προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι θα κρατήσει την καλή άμυνα, που διακρίνει την Εθνική ομάδα έτσι κι αλλιώς. Και σίγουρα θα θελήσει επιθετικά να παίξουμε λίγο πιο γρήγορα και κάπως πιο ελεύθερα ίσως. Θέλει η ομάδα να παίζει σχετικά γρήγορα, όχι βιαστικά και με καλή άμυνα».
-Τι να περιμένει να δει ο κόσμος με δεδομένο ότι τα αποκαλυπτήρια της ομάδας θα γίνουν στο ΟΑΚΑ με μια σειρά φιλικών και του τουρνουά «Ακρόπολις – Eurobank
», φυσικά;

«Θα πω και πάλι ότι είναι νωρίς ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι η Εθνική Ομάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Υπάρχει νέος προπονητής, πρέπει εμείς να καταλάβουμε τη φιλοσοφία του, να αφομοιώσουμε το παιχνίδι που θέλει να κάνουμε. Παράλληλα, θα πρέπει να μάθουμε εμείς ο ένας τον άλλον, ο ένας το παιχνίδι του άλλου, καθώς υπάρχουν και νέα πρόσωπα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και θέλουμε να δείξουμε ένα καλό πρόσωπο. Και για εμάς και για τον κόσμο που έχει αποδείξει ότι ανεξάρτητα από πρόσωπα στηρίζει και αγαπάει αυτή την ομάδα».
-Η προσπάθεια που κάνει η Εθνική Νέων Ανδρών είναι θέμα συζήτησης μεταξύ σας;
«Φυσικά! Παρακολουθούμε τους περισσότερους αγώνες, αν όχι όλους. Φροντίζουν και οι προπονητές μας να μην έχουμε προπόνηση εκείνη την ώρα. Είναι και λίγο… εθνική υπόθεση και αξίζουν μόνο συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά για την προσπάθειά τους και για ότι έχουν επιτύχει! Εννοείται ότι μας κάνουν όλους χαρούμενους».