Β. Μάντζαρης: «Η ομάδα δεν έχει ταβάνι»

Παίκτης με εμπειρία, από τους λίγους της Εθνικής Νέων Ανδρών που είχε και χρόνο συμμετοχής στην αγωνιστική περίοδο 2008- 09 ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι από τους πλέον πολύτιμους παίκτες και από τα σταθερά σημεία αναφοράς στις πρόσφατες επιτυχίες των «μικρών» διεθνών. Με το μυαλό σε πρώτο πλάνο κάθε φορά που θα πατήσει παρκέ, βλέπει γήπεδο, αλλά βλέπει και ψηλά. Θέλει σε μία ακόμη διοργάνωση το φινάλε να γραφεί με ένα μετάλλιο στο στήθος. Όπως έγινε στον Πύργο, όπως έγινε στη Νέα Ζηλανδία, έτσι θέλει να γίνει και στη Ρόδο.
«Η πορεία μας ως τώρα είναι θετική. Η παρουσία μας στην οκτάδα σημαίνει ότι ο πρώτος μας στόχος επιτεύχθηκε. Το τουρνουά για εμάς τώρα ξεκινάει ουσιαστικά. Κάθε παιχνίδι είναι ως τελικός. Πιστεύω πως με όποιον κι αν παίξουμε, αν είμαστε σοβαροί εμείς και συγκεντρωμένοι μπορούμε να πάρουμε τη νίκη».
-Πόσο σας έχει επηρεάσει η κούραση και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας;
«Η κούραση είναι αρκετά μεγάλη και προσπαθούμε όσο χρόνο βρίσκουμε να ξεκουραζόμαστε. Ήταν μεγάλη η ταλαιπωρία με τα ταξίδια και τους αγώνες. Το καλό είναι ότι παρά το ότι είμαστε ουσιαστικά μια καινούρια ομάδα, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία. Έχουμε «βρεθεί» μέσα στο γήπεδο. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας πιστεύω ότι η διαφορά θα ήταν μεγάλη. Πρωταγωνιστούμε, παρά το γεγονός ότι είμαστε ομάδα της μιας εβδομάδας».
-Οι στόχοι ποιοι είναι; Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα;
«Πιστεύω ότι εξαρτάται από εμάς. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αρκεί να είμαστε όλοι μαζί να παίζουμε ο ένας για τον άλλον και να το πιστεύουμε. Αυτή η ομάδα δεν έχει ταβάνι, μπορεί συνέχεια να εξελίσσεται και να βελτιώνεται».
-Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ομάδες που έχουν τόσους πολλούς παίκτες γεννημένους το ’90. Οι περισσότεροι έχετε έναν χρόνο ακόμη στις «μικρές» εθνικές.
«Από φέτος βάζουμε στοιχεία και για του χρόνου. Είμαστε πολλοί 90άρηδες, έχουμε δικαίωμα συμμετοχής και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων που θα γίνει του χρόνου. Η Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες είναι από τις υπερδυνάμεις στον κόσμο. Πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι καλό και φέτος, αλλά και του χρόνου».
-Κατακτήσατε το χρυσό μετάλλιο πέρυσι στο Ευρωπαϊκό, το ασημένιο φέτος στο Παγκόσμιο και διεκδικείτε για μία ακόμη φορά μια θέση στο βάθρο. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η πορεία;
«Έχουμε καλομάθει λίγο στα μετάλλια και στους τελικούς. Δεν θα θέλαμε να χαλάσει αυτή η… συνταγή. Θα θέλαμε να βρεθούμε σε έναν ακόμη τελικό, να διεκδικήσουμε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα».
-Ο δρόμος για ένα ακόμη μετάλλιο περνάει από τον προημιτελικό με την Κροατία. Έχετε δει τον επόμενο αντίπαλό μας;
«Λίγο… Αλλά ξέρουμε ότι η Κροατία είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπως είμαστε κι εμείς όμως. Είναι πολύ μπασκετική ομάδα, με πολύ ψηλά και δυνατά κορμιά και έχουν πλέον και την προσθήκη του Ντέλας. Έχει επίσης δεινούς σουτέρ. Βασίζονται στο περιφερειακό σουτ, αλλά μπορούν να απειλήσουν και κοντά στο καλάθι. Μπορούμε να πάρουμε τη νίκη αν είμαστε συγκεντρωμένοι στην άμυνα και «χτυπήσουμε» εκεί που πρέπει, στις αδυναμίες τους».
-Στα δυνατά σημεία της Ελλάδας είναι και η έδρα.
«Ναι… Είναι από τα μεγάλα συν για εμάς. Ο κόσμος είναι δίπλα μας και μας στηρίζει. Είναι κάτι που εμείς οι 90άρηδες το βιώσαμε και στον Πύργο πέρυσι. Και φέτος όμως δίνει βροντερό παρών, μας στηρίζει και πραγματικά νιώθεις πολύ καλά όταν στο δρόμο σου μιλάνε, σου ζητάνε αυτόγραφα, φωτογραφίες. Είναι το ευχάριστο στη… δουλειά αυτήν αυτές οι επιτυχίες και αυτά «κουβαλούν» μαζί τους».