Κ.Καϊμακόγλου: Η μεγαλύτερη τιμή

Η κλήση ήταν η πρώτη για τον Κώστα Καϊμακόγλου. Στην Εθνική Ανδρών. Γιατί με το εθνόσημο έχει ήδη ιστορία, αλλά και ένα χρυσό μετάλλιο στη συλλογή του. Το 2002 όταν με τους Σπανούλη, Ζήση, Μπουρούση, Γεωργαλή, σήκωσαν την κούπα στο φινάλε του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων στη Λιθουανία. Τέσσερις παίκτες που συναντά ξανά στην προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών.
-Τι σημαίνει αυτή η κλήση για σένα, στα 26 σου χρόνια;
«Τα συναισθήματα ήταν πρωτόγνωρα με το άκουσμα της είδησης. Αυτό που κυριάρχησε ήταν η μεγάλη χαρά. Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή να φορέσει τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας. Γενικά πάντα έχω υψηλές προσδοκίες, θέλω κάθε χρόνο να κάνω καλύτερα, να βελτιώνομαι συνέχεια. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των προπονητών να κάνουν τις επιλογές και να επιλέξουν ποιοι είναι οι κατάλληλοι. Δεν είναι θέμα αν η πρόσκληση έρχεται νωρίτερα ή αργότερα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η μεγαλύτερη δυνατή τιμή όταν τελικά έρθει».
-Συναντιέσαι με παίκτες που έχετε εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στο παρελθόν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ένα συν για σένα αυτό;
«Σίγουρα… Είναι κάτι πολύ όμορφο να βρίσκομαι πάλι με τα παιδιά αυτά που ήμασταν στη Νέων. Με δέχθηκαν πολύ ζεστά, μου είπαν το «καλωσόρισες» όλοι οι συμπαίκτες μου. Μπορεί να βρισκόμαστε σε αντίπαλες ομάδες πλέον σε συλλογικό επίπεδο, αλλά παραμένουμε φίλοι μεταξύ μας, έχουμε κοινό στόχο να πάμε όσο πιο καλά μπορούμε και να βρεθούμε όλοι μαζί και αγωνιστικά. Οι αναμνήσεις άλλωστε από εκείνη την κοινή μας πορεία είναι μόνο θετικές. Ήμασταν μια πολύ καλή παρέα με πολύ αγάπη ο ένας για τον άλλον και μεγάλο δέσιμο ως ομάδα μέσα, αλλά και έξω από το γήπεδο».
-Είναι ένα βασικό συστατικό της συνταγής για την επιτυχία;
«Ναι! Σίγουρα! Είναι κάτι που σε ανεβάζει επίπεδο. Αν έχει μονταριστεί καλά η ομάδα, είναι αυτό που θα δώσει το 
κάτι παραπάνω, που τη βοηθήσει ακόμη και να βρεθεί ένα σκαλί πιο ψηλά».
-Η παρουσία σου στην Εθνική Ανδρών έρχεται μετά από όχι μία ουσιαστικά, αλλά δύο πολύ καλές χρονιές σου με το Μαρούσι. Πέρα από επιβράβευση, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο ή πίεση αυτή η κλήση;
«Πίεση σίγουρα όχι. Την κλήση αυτή τη νιώθω περισσότερο ως επιβράβευση μιας προσπάθειας πολλών ετών, νιώθω ότι οι κόποι μου ανταμείβονται. Δεδομένο είναι και ότι η κλήση εκλαμβάνεται και ως κίνητρο, και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν θα βρίσκομαι στη δωδεκάδα ή όχι. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ αυτή τη στιγμή, θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ και με το ξεκίνημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου θα έχω δεδομένο ήδη ένα κίνητρο να παρουσιαστώ καλύτερος τη νέα χρονιά».
-Τι είναι αυτό που εσύ «φέρνεις» στην ομάδα;
«Το βασικό είναι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τους προπονητές. Τι έχουν σχεδιάσει, πώς πρέπει να παίξουμε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα δώσω το 100% στην προπόνηση. Από εκεί και πέρα ο προπονητής είναι αυτός που θα κάνει την τελική επιλογή, αυτούς που περισσότερο ταιριάζουν στα πλάνα που έχει».
-Είναι σημαντική η συνύπαρξη με παίκτες που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε εθνικό επίπεδο, αλλά και μεγάλες διακρίσεις σε συλλογικό;
«Είναι… Και είναι καλό και για μένα. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός σε παίκτες που έχουν κάνει μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη και όχι μόνο. Όπως σημαντικό είναι πως όλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον στην προπόνηση. Μπορώ σίγουρα να «πάρω» πράγματα, ελπίζω να μπορούν και να μπορούν και να «πάρουν» από μένα κάτι από αυτή τη συνύπαρξη».