Γ. Βλασσόπουλος: «Να νικήσουμε στον πρώτο αγώνα!»

Η Εθνική Εφήβων (U19) έδωσε τα τελευταία της τεστ πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο τουρνουά της Μελβούρν ης.
Ο Γιώργος Βλασσόπουλος, προπονητής της ομάδας, μίλησε για την επόμενη πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι πρωταθλητές Ευρώπης.
«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τουρνουά. Ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι αυτονόητο ότι μετέχουν σε αυτό πολύ δυνατές ομάδες. Τις περισσότερες τις έχουμε δει και στο Μανχάιμ πέρυσι. Είχαμε την τύχη να δούμε την Αυστραλία, τον Καναδά, το Πουέρτο Ρίκο, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ στο Μανχάιμ και γνωρίζουμε το επίπεδο, την Αυστραλία την αντιμετωπίσαμε και στη Μελβούρνη. Κάποιες άλλες ομάδες τις ξέρουμε και από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και σε τι κατάσταση βρισκόμαστε εμείς. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε να πάμε αρκετά ψηλά και πάλι».

Ο Βλασσόπουλος αναφέρθηκε και στην προετοιμασία της ομάδας ενόψει μιας διοργάνωσης η οποία είναι τοποθετημένη σχετικά νωρίς:
«Είχαμε περίπου ένα μήνα στη διάθεσή μας, όπως και πέρυσι. Είχαμε κάποια προβλήματα με απουσίες παικτών, εξαιτίας του στρατού, ή με τον Σαρικόπουλο, που ενσωματώθηκε αργότερα εξαιτίας των υποχρεώσεών του στο κολλέγιο. Το πλεονέκτημα είναι πως αυτή η ομάδα είναι αρκετό καιρό μαζί, γνωρίζει ο ένας τον άλλον και πιστεύω ότι θα βρούμε γρήγορα το δρόμο μας».

Η αίσθηση που έχει κάποιος παρακολουθώντας τους νεαρούς διεθνείς εκτός γηπέδου είναι ότι πρόκειται για μια καλή παρέα. Είναι από τα συστατικά της επιτυχίας;
«Το ότι τα παιδιά γνωρίζονται είναι πολύ θετικό. Ταξιδεύει στη Νέα Ζηλανδία η ίδια ομάδα που κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο και η χημεία είναι δεδομένη. Κάθε χρόνο υπάρχουν διαφορές που μπορεί να επηρεάσουν αγωνιστικά, όπως ο περιορισμένος χρόνος συμμετοχής κάποιων παικτών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όπως το ότι κάποια παιδιά έζησαν τελείως διαφορετικές καταστάσεις όπως ο Παππάς και ο Γιάνκοβιτς που πήγαν στο εξωτερικό, ή ο Σαρικόπουλος στο κολλέγιο. Ο χρόνος που περάσαμε και θα περάσουμε ως ομάδα μέχρι την έναρξη της διοργάνωσης θα μας δώσει την ευκαιρία να βρούμε το ρυθμό μας».

Η Εθνική Εφήβων ουσιαστικά στο παρκέ αναζητά το ρυθμό της μέσα από την άμυνα. Κάτι που είναι σχεδόν δεδομένο πλέον για τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα σε κάθε επίπεδο:
«Η πιεστική άμυνα είναι από τα βασικά στοιχεία. Όχι μόνο για την Εθνική Εφήβων, αλλά για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. Το βλέπουμε και στην Ανδρών ή ακόμη και στη Γυναικών φέτος. Ήταν από τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού μας πέρυσι. Θέλουμε την πίεση στην άμυνα και να «χτυπήσουμε» με τον αιφνιδιασμό όσο μπορούμε».

Η Ελλάδα για πολλούς είναι από τα μεγάλα φαβορί, έχοντας στις αποσκευές της και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης:
«Κανένας δεν έχει συμβόλαιο με την πρώτη θέση. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης, έχουμε ένα όνομα έτσι κι αλλιώς και μόνο ως Ελλάδα. Όλα αυτά παίζουν ρόλο. Σίγουρα ο πήχης ανεβαίνει ψηλά. Δεν υπάρχει όμως και τίποτα δεδομένο. Αυτό που κάνουμε πάντα είναι να προσπαθούμε για το καλύτερο».

Ποιος είναι ο στόχος για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα; Ο Γιώργος Βλασσόπουλος πραγματοποιεί μια στροφή στο… παρελθόν, ακολουθώντας το «δόγμα» που οδήγησε στην περσινή επιτυχία;
«Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή; Να νικήσουμε στον πρώτο αγώνα! Αυτό είναι το πρώτο που θέλουμε!»