Μίσσας: Ημασταν Ομάδα

Όλες τις προσδοκίες ξεπέρασε η εθνική γυναικών στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας με την κατάκτηση της πέμπτης θέσης που της έ δωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην τελική φάση του προσεχούς παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος Κώστας Μίσσας μίλησε για την επιτυχία της εθνικής, χαρακτήρισε κλειδί το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και ότι το ελληνικό μπάσκετ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την πέμπτη θέση με τον καλύτερο τρόπο.
 
– Ξεκινώντας η διοργάνωση τι περιμένατε ότι θα πετύχει η εθνική ομάδα και φανταζόσασταν ότι τελικά θα καταλάμβανε την πέμπτη θέση;
 Εμείς ξεκινώντας την προετοιμασία μας βλέπαμε στόχους μας βήμα βήμα. Αρχικά, όταν ξεκίνησαν οι 
αγώνες, θέλαμε να περάσουμε στις δώδεκα καλύτερες ομάδες. Μετά πιστεύαμε ότι μπορούμε να περάσουμε στις οκτώ με τις παίκτριες να αποδεικνύουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Όταν φτάσαμε στα προημιτελικά θεωρώ ότι διαβάσαμε καλά τη Γαλλία, θεωρούσαμε ότι ήταν από τις καλές ομάδες και ότι μέσα από την άμυνά μας θα μπορούσαμε να τη σταματήσουμε. Θεωρώ ότι τα καταφέραμε, αυτό το αγγίξαμε, αλλά δεν το ολοκληρώσαμε.
 
– Ποιο ήταν το κλειδί προκειμένου η εθνική να κάνει αυτή την πορεία στο Ευρομπάσκετ;
Η εθνική ήταν ομάδα μέσα και έξω από το γήπεδο. Είχε καλό κλίμα, ενώ παράλληλα υπήρχε ιδιαίτερη αυτοσυγκέντρωση σε όλα τα επίπεδα  και κυρίως σε θέματα τακτικής. Είχε υπομονή σε όλα τα παιχνίδια.
 
– Τι είπατε στις παίκτριες όταν η ομάδα ήταν έντεκα πόντους πίσω στο τελευταίο ματς με την Ιταλία, το οποίο έδινε πρόκριση για το παγκόσμιο;
 Να έχουν υπομονή και να λειτουργήσουν όπως στα υπόλοιπα ματς. Όταν ισοφαρίσαμε δεν πίστευα ότι μπορούσε να χαθεί το παιχνίδι.
 
– Πως ξεπεράστηκε η ήττα από τη Γαλλία στον προημιτελικό, αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ήρθε και τελικά η εθνική έκανε ακόμα δύο νίκες που την έστειλαν στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος;
Η διαχείριση είχε ξεκινήσει από την αρχή. Σε ένα τουρνουά δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ποτέ το προηγούμενο παιχνίδι και πρέπει να κοιτάμε το επόμενο, άσχετα με το αποτέλεσμα. Ετσι δουλέψαμε και μετά τον αγώνα με τη Γαλλία. .
 
– Ποιο ήταν το πιο κολακευτικό σχόλιο που σας είπαν για την εθνική ομάδα;
Μετά τον αγώνα με την Ιταλία ήρθε ο κομισάριος μου έδωσε το χέρι και μου είπε: Τόσα χρόνια παρακολουθώ μπάσκετ  και πρώτη φορά είδα για κάθε δευτερόλεπτο μια ομάδα να ξέρει τι θα κάνει σε άμυνα και επίθεση.
 
– Τι μπορεί να γίνει για να επενδύσει το γυναικείο μπάσκετ σε αυτή την επιτυχία;
 Ήδη μειώθηκαν οι ομάδες στην Α1 και στην Α2 των γυναικών, συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο των πλέι οφ, υπάρχει προβληματισμός για την κοινοτική, ενώ θα πρέπει να γίνουν επαφές προκειμένου να δείξει το πρωτάθλημα της Α1 κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Αυτά πρέπει να γίνουν από την πλευρά της ομοσπονδίας. Οι σύλλογοι, από την άλλη, θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και οι παράγοντες τη νοοτροπία τους. Μια 16χρονη παίκτρια θα πρέπει να βάλει προτεραιότητα το μπάσκετ και αν συμβεί αυτό θα υπάρξει μια μεγαλύτερη βάση και θα φέρει καλύτερη ποιότητα με περισσότερα κορίτσια. Υπάρχει ταλέντο και μέλλον από την πλευρά των αθλητριών, αλλά θα πρέπει να μπουν όλα σε ένα πρόγραμμα. Αν τα πράγματα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρχει από κάποιες το κίνητρο να πάνε να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Χρειάζεται όμως θυσίες…
 
–  Ακολουθεί η πρόκληση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Τι μπορούμε να περιμένουμε;
 Αναμφισβήτητα πρέπει να γίνει κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να υπάρχει μια καλή παρουσία στη διοργάνωση.