Μάλτση: “Αξίζουμε το σεβασμό”

Η εθνική ομάδα μπάσκετ των γυναικών αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στη Λετονία. Προκρίθηκ ε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά της διοργάνωσης και δεν έχει σκοπό να σταματήσει εδώ. Περιμένει να μάθει την αντίπαλο της στη φάση των «οκτώ» (θα είναι μια εκ των Γαλλίας ή Ρωσίας) την οποία θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη 18 Ιουνίου στο «Ρίγα Αρένα». Οι παίκτριες της εθνικής ομάδας αποφεύγουν τα μεγάλα λόγια, ωστόσο, θεωρούν ότι υπάρχουν ελπίδες για την κατάκτηση της πέμπτης θέσης, η οποία οδηγεί στα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος
.
Η Εβίνα Μάλτση, μια από τις κορυφαίες παίκτριες των αγώνων δεν κρύβει ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα άξιζε και με το παραπάνω την πρόκριση στα προημιτελικά και υποστηρίζει.
«Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή όταν συγκεντρωθήκαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπήρχε η πρόκριση στην οκτάδα. Μετά τα φιλικά με τη Γαλλία και την Ιταλία είχαμε αρχίσει να το πιστεύουμε. Την αξίζαμε είναι η αλήθεια την πρόκριση. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά μας το είπαν και πολλά μέλη από τις άλλες αποστολές. Κυρίως αξίζουμε το σεβασμό. Δείξαμε κάποια πράγματα μέσα στο γήπεδο για τα οποία έχουμε δουλέψει πολύ. Το προπονητικό τιμ μας καθοδηγεί μαεστρικά. Είμαστε μια ορχήστρα με πολύ καλούς μαέστρους. Αυτοί εντοπίζουν, ανακαλύπτουν, διαβάζουν τον αντίπαλό και εμείς εκτελούμε τις εντολές τους».
 
Γουστάρουμε που παίζουμε στο Ευρωμπάσκετ!
 
Πίσω από κάθε επιτυχία υπάρχει και ένα μυστικό. Για τη διεθνή γκαρντ όμως τα πράγματα είναι πολύ απλά. «Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους. Έχουμε πολύ καλό κλίμα και διάθεση και όλο αυτό το βγάζουμε μέσα στο γήπεδο. Γουστάρουμε πολύ που αγωνιζόμαστε στο Ευρωμπάσκετ και περνάμε πολύ καλά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο».
Η συνέχεια προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά πλέον η εθνική ομάδα των γυναικών απέδειξε ότι μπορεί να καταφέρει πολλά. Μεγάλες κουβέντες δεν θέλω να πω. Εμείς θα θέλαμε πολύ να πάρουμε την πέμπτη θέση. Αν τα καταφέρουμε, δεν είναι βέβαια εύκολο, θα προκριθούμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Έχουμε δει ότι σε αυτή τη διοργάνωση γίνονται όλα και εμείς θα τα δώσουμε όλα ως το τέλος. Είμαστε στο Ευρωμπάσκετ για να παίξουμε και άλλους αγώνες. Σίγουρα όλα τα κορίτσια είναι κουρασμένα, αλλά και οι παίκτριες των άλλων ομάδων είναι στην ίδια κατάσταση. Δεν βάζουμε κάποιο… ταβάνι στους στόχους μας. Υπάρχουν σίγουρα μεγάλα όνειρα και καμιά φορά άπιαστα, αλλά θα τα κυνηγήσουμε. Θα κάνουμε ό,τι πραγματικά μπορούμε για το καλύτερο δυνατό, είπε χαρακτηριστικά η 30χρονη παίκτρια.

Όσο για την επόμενη μέρα του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ η Εβίνα Μάλτση αναφέρει:
Όλοι έλεγαν να έρθει μια επιτυχία για να αλλάξουν τα πράγματα. Αν κάποιοι θέλουν να πιαστούν από το γυναικείο μπάσκετ το κίνητρο πια υπάρχει.