Κ.Μίσσας: Προπονητής Εθνικής Γυναικών

Η εθνική για άλλη μια φορά μέσα από τη διαδικασία των ομίλων εξασφάλισε την πρόκρισή της στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου του με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κώστα Μίσσα να δηλώνει ότι η ομάδα έκανε αυτά που έπρεπε προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Ο έμπειρος προπονητής χαρακτηρίζει σημαντικό το γεγονός ότι η εθνική θα δώσει για μια ακόμη φορά το παρόν σε τελική φάση και τονίζει ότι η πόρτα της είναι ανοιχτή σε όλες τις παίκτριες.
 
Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η εθνική πήρε εύκολη πρόκριση. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Εύκολη κάναμε εμείς την πρόκριση. Ήταν ένας όμιλος με ομάδες, οι οποίες είχαν παράδοση στο χώρο του μπάσκετ. Απλά θεωρώ ότι η δική μας παρουσία και προσπάθεια είχε σαν αποτέλεσμα να κάνουμε πέντε νίκες και δεν ήταν εύκολη η διαδικασία της πρόκρισης. Παρουσιαστήκαμε έτσι όπως έπρεπε, κάναμε μια υπέρβαση, τα κορίτσια έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και το αποτέλεσμα ήρθε.
 
Έχει ελπίδες η εθνική για μια καλή πορεία στην τελική φάση που θα γίνει στη Λετονία;
Είναι θέμα κλήρωσης, δηλαδή να δούμε ποιες ομάδες θα έχουμε μαζί μας στον όμιλο. Για να γίνουν βήματα πρέπει να καλυφθεί η θέση μιας ψηλής παίκτριας. Υπάρχει αδυναμία στο πέντε και δύσκολα καλύπτεται σε αυτό το επίπεδο από θέμα τακτικής, αφού όλοι οι αντίπαλοι είναι καλοί.


Μέχρι το καλοκαίρι έχει καταστρωθεί κάποιο πλάνο ώστε να γίνουν κάποιες συγκεντρώσεις της εθνικής μέσα στη χρονιά;
Είναι πολύ αυξημένες οι υποχρεώσεις των κοριτσιών, αφού οι περισσότερες αγωνίζονται σε ομάδες που έχουν αγώνες και στην Ευρώπη. Έτσι λοιπόν είναι δύσκολο να γίνει κάποια συγκέντρωση στα μέσα της χρονιάς. Με το που τελειώσει το πρωτάθλημα θα ξεκινήσουμε αμέσως την προετοιμασία, αφού φέτος το ευρωπαϊκό γίνεται νωρίτερα σε σχέση με τις άλλες σεζόν.
 
Δύο συνεχόμενες προκρίσεις σε ευρωπαϊκά πόσο σημαντικές είναι για το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ;
Αν συγκρίνουμε το επίπεδο των πρωταθλημάτων των άλλων χωρών και το έμψυχο δυναμικό τους είναι πολύ σημαντικό να προκρινόμαστε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
 
Τελικά το μυστικό της εθνικής ήταν η άμυνα;
Λειτουργήσαμε σε δύο επίπεδα. Στην άμυνα, συγκεκριμένος στόχος από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη σε ψηλά παιδιά ήταν να αφήσουμε μακριά από το καλάθι τις ψηλές παίκτριες των αντιπάλων. Εφαρμόσαμε πιεστικές άμυνες με εναλλαγές. Παράλληλα προσπαθήσαμε αυτή την πίεση να την κάνουμε γρήγορη επίθεση. Αυτό έγινε μέσα από συγκεκριμένη δουλειά και είχε 
αποτελέσματα.
 
Έχετε στο μυαλό σας να καλέσετε και άλλές παίκτριες στην εθνική;
 Αυτά τα δύο και κάτι χρόνια που έχω την ευθύνη της εθνικής έχουν περάσει 18 παίκτριες από τα επίσημα ματς και 26 από τα φιλικά. Αυτό σημαίνει ότι η εθνική ομάδα είναι ανοιχτή εφόσον κάποια αθλήτρια έχει καλή παρουσία και κολλάει στη φιλοσοφία της εθνικής. Για μένα όλα εξαρτώνται από τις παίκτριες. Ταλέντο υπάρχει, οι αθλήτριες έχουν ευρωπαϊκές εμπειρίες, υπάρχει όμως έλλειψη αθλητικής υποδομής. Πρέπει να δουλέψουν σκληρά όσες είναι αποφασισμένες να βάλουν προτεραιότητα στη ζωή τους το μπάσκετ και έτσι να τις δούμε κάποια μέρα και στην εθνική.