Ο.Χατζηνικολάου: “Μπορούμε και οκτάδα”

Με μια εντυπωσιακή νίκη (79-40 επί του Βελγίου) και πρωτιά αποχαιρέτησε την ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ η εθνική γυνα ικών. Η ομάδα έδειξε χαρακτήρα, κατέκτησε με άνεση την κορυφή του Δ ομίλου και έδωσε ραντεβού για το ερχόμενο καλοκαίρι στη Λετονία. Η Ολγα Χατζηνικολάου θεωρεί ότι κλειδί της πρόκρισης για την εθνική ήταν η πολύ καλή της άμυνα και πιστεύει ότι αν η κλήρωση στα τελικά είναι βατή, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μια θέση μέσα στις πρώτες οκτώ ομάδες της διοργάνωσης.
 
Η εθνική πέρασε ως πρώτη στον όμιλό της στα τελικά του Ευρωμπάσκετ 2009. Περίμενες αυτή την εύκολη πρόκριση;
 
Άνετη δεν θα χαρακτήριζα την πρόκριση, απλά η ομάδα έπαιξε αυτό που πραγματικά μπορούσε. Αποδείχθηκε ότι ήμασταν ένα επίπεδο πάνω από τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου μας. Καταφέραμε τελικά και πετύχαμε το στόχο μας και είναι μεγάλη υπόθεση που για δεύτερη συνεχόμενη φορά θα δώσουμε το παρόν σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ.
 
Ποια κατά τη γνώμη σου ήταν τα δυνατά σημεία της εθνικής;
 
Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμυνα και αυτό πιστεύω ότι είναι το μυστικό μας. Για να τα καταφέρουμε όμως δουλέψαμε πολύ. Τα τελευταία τρία χρόνια ο προπονητής μας Κώστας Μίσσας έχει μεταδώσει τη δική του μια φιλοσοφία ειδικά όσον αφορά στην άμυνα. Συν τοις άλλοις είμαστε μια γρήγορη ομάδα, η οποία στηρίζεται στην ταχύτητα και παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε πολύ ψηλές παίκτριες προσφέρουμε θέαμα.

Πιστεύεις ότι η εθνική μπορεί να έχει μια καλή παρουσία στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας;
 
Ελπίζουμε να έχουμε μια βατή κλήρωση, όχι όπως την προηγούμενη φορά στην Ιταλία, όπου πέσαμε με πολύ δυνατές ομάδες. Τώρα που θα επιστρέψουμε στις ομάδες μας θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ και ατομικά για να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο. Αν συμβεί αυτό, επειδή η εθνική διαθέτει έμπειρες αθλήτριες μπορεί να χτυπήσει μια θέση μέσα στην οκτάδα. Έχουμε όμως αρκετό καιρό μέχρι τότε.
 
Μετά το τέλος του αγώνα το Βέλγιο πανηγυρίσατε με την ψυχή σας. Θέλατε τόσο πολύ την πρόκριση;
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλαμε να περάσουμε στην τελική φάση και δώσαμε τα πάντα γι αυτό. Σχεδόν μετά από δύο μήνες τελείωσε με απόλυτη επιτυχία η προσπάθειά μας και θέλαμε να το γιορτάσουμε. Ξεσπάσαμε κατά κάποιο τρόπο. Μας βγήκαν λίγο έξαλλα πανηγύρια, αλλά ελπίζουμε στο μέλλον να επαναλάβουμε κάτι ανάλογο εξαιτίας μιας μεγάλης επιτυχίας.
 
Έχει αλλάξει κάτι στο γυναικείο μπάσκετ;
 
Θα μιλήσω για το πρωτάθλημα, το οποίο πιστεύω ότι φέτος θα είναι πιο ανταγωνιστικό, καθώς αρκετές ομάδες ενισχύθηκαν, δαπάνησαν ουκ ολίγα χρήματα και κάποιες αθλήτριες επέστρεψαν από το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει πολύ, θα έρθει κόσμος στα γήπεδα και οι αθλήτριες θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να παίζουν ακόμη καλύτερα.