Σ.Καλτσίδου: “Ξέρουμε τι κάνουμε στο γήπεδο”

Η εθνική γυναικών πέτυχε το στόχο της… Μια αγωνιστική πριν το τέλος των υποχρεώσεών της στην ημιτελική φάση του Ευρωμπ άσκετ 2009 ετοιμάζει τις… βαλίτσες της για την Λετονία. Η νίκη επί της Βουλγαρίας σφράγισε το εισιτήριο της πρόκρισης με την Στέλλα Καλτσίδου να είναι μια από τις κορυφαίες σε απόδοση παίκτριες της εθνικής σημειώνοντας 19 πόντους με 10 ριμπάουντ. Η διεθνής φόργουρντ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την πρόκριση θεωρώντας γενικά ότι το κλειδί της επιτυχίας ήταν η άμυνα και το γεγονός ότι η ομάδα ξέρει τι κάνει μέσα στο γήπεδο.
 
Μια αγωνιστική πριν το τέλος των υποχρεώσεων της στο Δ Ομιλο της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2009 η εθνική ομάδα πέρασε και τυπικά στα τελικά. Ήταν εύκολη η πρόκριση;
 
Θεωρώ ότι δεν ήταν και τόσο εύκολη. Οι ομάδες που αντιμετωπίσαμε μπορεί να ήταν στο δικό μας επίπεδο, κάναμε όμως κατά βάση αυτά που έπρεπε για να προκριθούμε. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να παίξουμε ακόμη καλύτερο μπάσκετ, αλλά σημασία έχουν τα αποτελέσματα. Έχουμε πλέον όλο το χρόνο μπροστά μας να δουλέψουνε και να παρουσιαστούμε όσο γίνεται καλύτερες στα τελικά.
 
Ποια ήταν τα δυνατά σημεία της εθνικής και στα οποία υπερτερούσε σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου της;
 
Αυτό που είχαμε παραπάνω σε σχέση με τις άλλες ομάδες ήταν ότι είμαστε πιο πειθαρχημένες στην άμυνά μας, ξέραμε τι κάναμε στο γήπεδο σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια, κάτι το οποίο ήταν το κλειδί για την πρόκριση. Τώρα όσον αφορά στην επίθεση, επίσης το παιχνίδι μας ήταν συγκεκριμένο και βασίζονταν σε ορισμένες αρχές. Όλα ήταν βάση ενός σχεδίου. Επιπλέον είχαμε ατομικά πιο καλές και πιο έμπειρες παίκτριες. Να προσθέσω τέλος και το πάθος, κάτι το οποίο μας διακατέχει και σαν λαό.
 
Σας πείσμωσε η ήττα το περασμένο Σάββατο από την Σερβία;
 
Η αλήθεια είναι ότι στεναχωρεθήκαμε … Χάσαμε καθαρά από δικά μας λάθη και αυτό μας πείσμωσε. Σίγουρα μια ομάδα δεν μπορεί σε κάθε ματς να παίζει πάντα καλά, όμως με τη Σερβία ήμασταν πολύ άστοχες. Έτσι πήγαμε στη Βουλγαρία με μοναδικό στόχο να κερδίσουμε για να πάρουμε την πρόκριση και τελικά τα καταφέραμε.


Τι είπατε μεταξύ σας οι παίκτριες στα αποδυτήρια πριν ξεκινήσει ο αγώνας με τη Βουλγαρία;
 
Γενικότερα υπήρχε ένα κλίμα ενθουσιασμού, καθώς θέλαμε να βγάλουμε πολύ ενέργεια στο γήπεδο. Αυτό που είπαμε όλες πριν βγούμε ήταν να παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε και μπορούμε, ώστε να πάρουμε την πρόκριση που τόσο πολύ επιθυμούσαμε. Θέλαμε να μας φύγει το άγχος ενόψει του τελευταίου αγώνα απέναντι στο Βέλγιο.   
 
Περίμενες η ομάδα να πετύχει τρεις εκτός έδρας νίκες;
 
Εγώ το παιχνίδι που φοβόμουν ήταν το πρώτο, αυτό που δώσαμε εκτός έδρας με τη Σερβία. Βλέποντας τους αντιπάλους πίστευα ότι μπορούσαμε όλους να τους κερδίσουμε και μόνο σε αυτό ίσως να δυσκολευόμαστε. Αν ξεκινούσαμε θετικά μπορούσαμε να κάνουμε το έξι στα έξι. Η αισιοδοξία μου αυτή πήγαζε από το γεγονός ότι γνωρίζαμε τις ομάδες και τις είχαμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν, οπότε δεν ήταν κάτι το άγνωστο για μας.
 
Μένει πλέον ένα ακόμα παιχνίδι, αυτό κόντρα στο Βέλγιο το Σάββατο. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνει η εθνική για να πάρει και σε αυτό το ματς το ροζ φύλλο αγώνα;
 
Πρέπει να παρουσιαστούμε σοβαρές, να παίξουμε όπως πρέπει γιατί θέλουμε τη νίκη, ώστε το ματς να γίνει μια γιορτή. Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό και  να μας υποστηρίξει ειδικά τώρα που η πρόκριση έχει εξασφαλιστεί. Να έρθει στο κλειστό της Γλυφάδας, να  ευχαριστηθεί το ματς και να δει αυτό που δεν του δώσαμε κόντρα στη Σερβία.