Ν. Παππάς: «Δεν πρέπει να μας τρομάζει κανείς»

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα», λέει το τραγούδι, αν και για την Εθνική Εφήβων ίσως να πρέπει να προστεθεί 21 χρόνια μετά και εκείνη η ατάκα που είχε στους προημιτελικούς του ευρωμπάσκετ 1987 ο Νίκος Γκάλης. «Μέχρι την επόμενη!» Η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει αύριο (7μ.μ.) την Κροατία στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, διεκδικώντας μια θέση στον τελικό, αναζητώντας να σιγουρέψει τουλάχιστον ένα μετάλλιο. Ο Νίκος Παππάς με πολύ καλές εμφανίσεις στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, περιμένει, ανυπομονεί, δηλώνει σεβασμό στον αντίπαλο, αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να μας τρομάζει καμία ομάδα».
Η εικόνα που έδωσε η Εθνική στους πρώτους αγώνες της, αναζητώντας τη σταθερότητά της, ίσως να έκανε κάποιους να στριφογυρίζουν άβολά στις καρέκλες τους. Ο 18χρονος (έκλεισε τα 18 πριν από 20 μέρες) γκαρντ κάνει λόγο για ρυθμό: «Πράγματι δεν ξεκινήσαμε καλά, δεν παίξαμε στους πρώτους αγώνες με τον τρόπο που θέλαμε. Έχουμε βρει το ρυθμό μας όμως στα δύο τελευταία παιχνίδια, παίζουμε καλύτερα, δουλεύουμε και θέλω να πιστεύω ότι θα παρουσιαστούμε το ίδιο καλοί, ίσως και καλύτεροι και θα καταφέρουμε να φτάσουμε στον τελικό».
Η άμυνα είναι εκεί για να βοηθήσει στο να βρεθεί αυτός ο περιβόητος ρυθμός που έχει οδηγήσει σε δύο εντυπωσιακές νίκες επί της Σερβίας και της Λιθουανίας. «Είναι από τις βασικές αρχές μας. Ξέρουμε ότι από την άμυνα μπορούμε να βρούμε ρυθμό. Ένα κλέψιμο μπορεί να μας δώσει το εύκολο καλάθι. Είμαστε σχετικά κοντή ομάδα σε σχέση με άλλες, αλλά από την άλλη είμαστε και σχετικά γρήγορη και προσπαθούμε να το εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε περισσότερο. Είναι ένα παιχνίδι που μας αρέσει και μας ευνοεί».
Η κουβέντα για την άμυνα τον οδηγεί σε μια αρκετά σκληρή αυτοκριτική. Κάτι μάλλον σπάνιο γενικότερα για παίκτη, πόσο μάλλον της ηλικίας του: «Να σου πω την αλήθεια η άμυνα δεν είναι και το δυνατό μου σημείο. Να τρέξω, να σκοράρω ναι, αλλά ξέρω την αλήθεια. Προσπαθώ να βοηθήσω όσο μπορώ, αλλά σίγουρα δεν είναι το δυνατό μου σημείο».
Αυτό το «όσο μπορώ», άσχετα με το τι λέει ο ίδιος περί άμυνας, έχει οδηγήσει στο να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τους καλύτερους «κλέφτες» της διοργάνωσης. Σίγουρα αποτέλεσμα προσπάθειας στην άμυνα. Στους πρώτους αγώνες έδειχνε εκτός κλίματος, στους τελευταίους είναι από τους πρωταγωνιστές, όσο μπορεί αυτή η ομάδα να «σηκώσει» τη λέξη αυτή για οποιονδήποτε παίκτη, αφού αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η ομαδική δουλειά: «Δεν ξεκίνησα καλά και ήταν κάτι που με επηρέασε, γιατί δεν μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα. Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να βοηθήσω τα άλλα παιδιά και αυτό με στενοχωρούσε. Δεν ήμουν ο παίκτης που ήμουν στα φιλικά και ένιωθα άσχημα γι’ αυτό. Με βοήθησαν όμως οι συμπαίκτες μου, όλοι, και πιστεύω ότι στα τελευταία παιχνίδια κατάφερα κι εγώ να βοηθήσω. Βρήκα κι εγώ μέσα από την ομάδα το ρυθμό μου. Όλοι έχουμε διάθεση να παίξουμε άμυνα, να τρέξουμε, να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί. Νομίζω ότι είναι και από τα βασικά στοιχεία. Αν έχεις τη διάθεση μπορείς να καταφέρεις πράγματα».
Το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να φτάσει και σε έναν τελικό, είναι μια άλλη ιστορία. Και περνά μέσα από το παρκέ και μια αναμέτρηση με την Κροατία αύριο: «Η Κροατία είναι πολύ καλή ομάδα. Έχει καλούς ψηλούς, αλλά και έναν πολύ καλό και γρήγορο πλέι μέικερ (σ.σ. Τόνι Πρόστραν). Είναι ομάδα που χρειάζεται προσοχή. Δεν μας τρομάζει, καμία ομάδα δεν πρέπει να μας τρομάζει έτσι κι αλλιώς. Τους ξέρουμε τους περισσότερους και από το Ευρωπαϊκό Παίδων. Ως παίκτες και ως ομάδα. Πιστεύω ότι είναι στα μέτρα μας, αρκεί και εμείς όμως να παίξουμε όπως πρέπει, όπως έχουμε δείξει στους τελευταίους αγώνες».
Αυτό που έχει σίγουρα φανεί στους τελευταίους αγώνες πάντως είναι η διάθεση και η πρόθεση και του κόσμου να σταθεί στο πλευρό της νεαρών διεθνών, με τη φωνή, με τύμπανα, με το χειροκρότημα. Τι σημαίνει αυτό για ένα παιδί που έχει παίξει όλη τη χρονιά κάτι λιγότερο από 20 λεπτά στην ομάδα του (σ.σ. 19’23’’ για την ακρίβεια μοιρασμένα σε τρεις αγώνες): «Ο κόσμος έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Έχει σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία μας. Αυτό που θέλουμε είναι να παραμείνει κοντά μας και τώρα στους ημιτελικούς. Να γεμίσει το γήπεδο, να μπορούμε να χαρούμε μαζί μια επιτυχία μαζί με αυτούς που έρχονται και μας στηρίζουν».