Βλ. Γιάνκοβιτς: «Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας!»

Τα φιλικά έλαβαν τέλος, οι προπονήσεις στο κλειστό του Πύργου διαδέχονται η μία την άλλη, με την κάθε ομάδα που λαμβάνει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων να έχει τη δική της αγωνία και τους δικούς της στόχους. Η ελληνική ανάμεσά τους. Ο Γιώργος Βλασσόπουλος και οι παίκτες του προετοιμάζονται. Και όπως τονίζει ξανά και ξανά ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς «ανυπομονεί». Είναι η λέξη που ακούγεται πιο συχνά στα όσα λέει μετρώντας πλέον… ανάποδα για το πρώτο επίσημο τζάμπολ.
«Ανυπομονούμε! Θέλουμε να αρχίσει η διοργάνωση πλέον! Έχουμε δουλέψει πολύ, αρκετές μέρες και θέλουμε να μπούμε στο γήπεδο πια για τους αγώνες», τονίζει ο Γιάνκοβιτς. Την ώρα της προπόνησης υπάρχει δουλειά, επιμονή, επανάληψη των φάσεων, πριν και μετά τα πειράγματα, γέλια. «Το κλίμα είναι πολύ καλό. Δουλεύουμε, περνάμε καλά και θα ξαναπώ το ίδιο: Και ανυπομονούμε! Θέλουμε να αρχίσουν οι αγώνες, θέλουμε να έρθει ο κόσμος».
Είναι ένα αίτημα – κλειδί για τη διοργάνωση, γι’ αυτή την Εθνική Εφήβων. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διεξάγεται στην Ελλάδα. Το αν είναι συν ή μείον για τους ώμους των νεαρών διεθνών το καταθέτει ο γκαρντ του Πανιωνίου: «Εννοείται ότι είναι κάτι που μας ευχαριστεί. Προσωπικά με ευχαριστεί πολύ, είναι κάτι που με αγχώνει θετικά. Με κάνει να θέλω να τα δώσω όλα. Αγχώνομαι με θετικό τρόπο όμως όταν πρέπει να αποδώσω. Λειτουργώ καλύτερα με την πίεση. Άλλωστε ποτέ δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις αρνητική την παρουσία του κόσμου. Θα είναι ο 13ος παίκτης μας. Θέλουμε να δούμε κόσμο στην εξέδρα, να είναι κοντά μας, να μας βοηθήσει!»
Η πορεία της Εθνικής Ομάδας μέχρι τώρα στα φιλικά έχει να δώσει μόνο θετικά μηνύματα. Σε 16 φιλικά, μετρά ισάριθμες νίκες. Από το τουρνουά «Άλμπερτ Σβάιτζερ» στη Γερμανία, μέχρι το τελευταίο τουρνουά στα Κρέστενα. «Μακάρι να το συνεχίσουμε το σερί μας και στους επίσημους αγώνες. Είμαστε καλή ομάδα, το πιστεύουμε, μπορούμε να παίξουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το δείξουμε και στους αγώνες, με την έναρξη της διοργάνωσης».
Κάπου εδώ η συζήτηση φτάνει στους αντιπάλους και τους στόχους που έχει αυτή η ομάδα. Η κληρονομιά από το αργυρό που κατέκτησε πέρυσι στη Μαδρίτη είναι παρούσα. Οι νυν έφηβοι όμως, χαράσσουν τον δικό τους δρόμο με τον δικό τους τρόπο σκέψης: «Θέλουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα στα τρία πρώτα παιχνίδια και μετά θέλουμε μια καλή πορεία. Να φτάσουμε τουλάχιστον την πεντάδα… Τουλάχιστον! Είμαστε καλή ομάδα και αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να παίξουμε συγκεντρωμένοι. Αν εμφανιστούμε όπως πρέπει, όπως μπορούμε να παίξουμε, αν κάνουμε το δικό μας καλό παιχνίδι, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τίποτα. Όλα εξαρτώνται από εμάς»
Το… πρέσινγκ να μιλήσει για τους αντιπάλους του πρώτου γύρου, ο Γιάνκοβιτς το «σπάει» πολύ εύκολα. «Αν θέλεις να μιλήσουμε για την Ισπανία. Δεν βλέπουμε τίποτα πέρα από τον πρώτο αντίπαλο, την Ισπανία. Δεν μιλάμε για Βέλγιο ή Ισραήλ Μας νοιάζει πρώτα και αποκλειστικά αυτή τη στιγμή η Ισπανία. Έχουμε δει κάτι σε βίντεο, ξέρουμε τι είδους ομάδα είναι, ξέρουμε τη φιλοσοφία. Τους ευνοεί το γρήγορο παιχνίδι… Θα δούμε. Είμαστε έτοιμοι».
Έτοιμοι, παρά το ότι όλη τη χρονιά οι περισσότεροι από τους παίκτες αυτούς δεν είδαν χρόνο συμμετοχής. Πόσο σημαντική είναι αυτή η εμπειρία για τους περισσότερους; «Πολύ! Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά και να τα δώσουμε όλα για να φτάσουμε ψηλά. Θα αποκτήσουμε σημαντικές εμπειρίες, είναι ένα κίνητρο να βελτιωθείς λίγο παραπάνω».
Ο επίλογος του ανήκει. «Να έχουμε καλή τύχη. Να μείνουμε συγκεντρωμένοι όλοι στον ίδιο στόχο… Να είμαστε υγιείς…»