Γ. Βλασσόπουλος: «Με τα πόδια γερά στη γη»

Η εθνική εφήβων κατέκτησε την πρώτη θέση στο τουρνουά του Μανχάιμ και έδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο ομοσπονδιακό ς προπονητής Γιώργος Βλασσόπουλος κάνει ένα απολογισμό των αγώνων που έδωσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τονίζοντας παράλληλα ότι οι παίκτες του θα πρέπει να μείνουν προσγειωμένοι ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων του καλοκαιριού.

– Πόσο σημαντικό ήταν το τουρνουά;
«Ήταν μια μικρογραφία Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Υπήρχαν καλές ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά και η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία. Ένα πολύ καλό τουρνουά, στο οποίο πήγαμε με κάποιες απουσίες, όπως και άλλες ομάδες όμως και στο οποίο προχωρήσαμε αγώνα με αγώνα, φτάνοντας ως τον τελικό».

– Η πρωτιά που κατέκτησε η Εθνική Ελλάδας είναι σημαντική;
«Ήταν παρά πολύ σημαντική. Και θα ήταν καλό να την κρατήσουν να τη διατηρήσουν. Το τουρνουά του Μανχάιμ είναι σημαντικό. Είχαμε διακρίσεις το 2000 με την ομάδα των Σπανούλη, Ζήση, Ταπούτο, το 2003 με την ομάδα με τους Περπέρογλου, Σχορτσιανίτη, Ξανθόπουλο και ακολούθησαν διακρίσεις και στις επίσημες διοργανώσεις. Αν και αυτά τα παιδιά συνεχίσουν να δουλεύουν και έχουν θέληση μπορούν να φτάσουν ψηλά».

– Πόσο σημαντική ήταν η εμπειρία αυτή του τουρνουά για τα παιδιά; Μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά αυτά τα παιδιά δεν παίζουν ουσιαστικά όλη τη χρονιά.
«Και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Εκτός από τον Μάντζαρη στο Περιστέρι και τον Σλούκα στον Μαντουλίδη, τα άλλα παιδιά δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους, δεν έχουν αγωνιστικές παραστάσεις. Είναι κάτι που στις άλλες χώρες δεν συμβαίνει. Όταν βλέπεις τον Ρούμπιο και παίζει 25 λεπτά στην Ευρωλίγκα… Και δεν είναι μόνο αυτός που είναι και μια ξεχωριστή περίπτωση. Παίρνουν χρόνο συμμετοχής στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία…»

– Παρόλα αυτά ο MVP της διοργάνωσης ήρθε από την Ελλάδα, από έναν παίκτη που δεν έχει και τόσο χρόνο συμμετοχής, τον Νίκο Παππά.
«Είναι πολύ μεγάλο ταλέντο ο συγκεκριμένος παίκτης. Φάνηκε στο γήπεδο και αυτή τη φορά. Του λείπουν αγώνες, έχει το ταλέντο και προσπαθεί πολύ και δικαιώθηκε για τη δουλειά του με αυτόν τον τίτλο».

– Μιλάμε όμως για έναν παίκτη, που σίγουρα βοήθησε να κατακτήσει την πρώτη θέση η Εθνική Εφήβων στη Γερμανία, αλλά δεν ήταν και μόνος στην προσπάθειά του.
«Σίγουρα όχι! Όλα τα παιδιά βοήθησαν, συνέβαλλαν… Είχαμε καλή παρουσία από πολλούς παίκτες, από όλη την ομάδα. Όλοι προσπάθησαν και όλοι βοήθησαν. Μια επιτυχία στο μπάσκετ, σε ένα ομαδικό άθλημα, δεν μπορεί να είναι ποτέ υπόθεση μόνο ενός παίκτη. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν όλα τα παιδιά, αλλά και το κλίμα που υπήρχε στην ομάδα. Πολύ καλό κλίμα, καλές σχέσεις, με πλάκα όπου χρειαζόταν, γέλιο, αλλά και σοβαρότητα και δουλειά. Είναι κάτι στο οποίο συνέβαλλαν όλοι όσοι βρίσκονταν στην αποστολή μαζί μας ο Σεραφείμ Θεοδοσίου και ο Γιώργος Προεστός με τους οποίους έχουμε άψογη συνεργασία, όπως και με όλους όσους ήταν κοντά μας στην αποστολή από την ομοσπονδία».

– Η ομάδα αντεπεξήλθε σε ένα δύσκολο τουρνουά. Το επίπεδο ήταν ψηλό;
«Ναι… Πολύ. Και ομάδες που δεν είχαμε δει όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, ήταν πολύ καλές ομάδες. Γενικότερα υπήρχαν πολλές δυνατές ομάδες και καταλαβαίνουμε ότι το επίπεδο είναι πολύ ψηλότερο, αν αναλογιστούμε ότι υπήρχαν και πολλές απουσίες από πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Από την Ευρώπη η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία παρουσιάστηκαν πολύ δυνατές».

– Σε ένα τουρνουά το οποίο τιμήθηκε ιδιαίτερα και από τον κόσμο…
«Ναι! Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Οι διοργανωτές μας ενημέρωσαν ότι κόπηκαν 14000 εισιτήρια μέχρι τους ημιτελικούς. Στους ημιτελικούς και τελικούς το γήπεδο ήταν γεμάτο. Και υπήρχε εισιτήριο. Για τους τελικούς 15 ευρώ, για τους ημιτελικούς 10 ευρώ. Εννοείται ότι είχαμε και στήριξη από την εξέδρα, αφού αρκετοί ομογενείς βρέθηκαν στην εξέδρα και βοήθησαν τα παιδιά».

– Στήριξη θα έχει και το καλοκαίρι όπως προβλέπεται, αφού είναι η ομάδα που θα αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Εφήβων στην Αμαλιάδα.
«Θα πρέπει και εκεί να ακολουθήσουμε την ίδια φιλοσοφία. Να είμαστε σοβαροί, να προχωρούμε βήμα-βήμα, αγώνα με αγώνα. Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά και το ξέρουμε, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε κάθε αγώνα. Και να είναι τα παιδιά με τα πόδια γερά στη γη…»