Π. Τσαγκρώνης: Ο τελικός θα είναι γιορτή

Επίκαιρο Άρθρο του Γενικού Γραμματέα της Ε.Ο.Κ., Παναγιώτη Τσαγκρώνη.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο αθλητικός χώρος είν αι κυριευμένος από μια ανεξέλεγκτη δυστυχώς λεκτική αλλά και δυναμική βιαιότητα που δημιουργείται από μια «στρατιωτικού» χαρακτήρα οργανωμένη μειονότητα οπαδών.
Μια βιαιοπραγούσα και δυστυχώς αδικαιολόγητα προστατευόμενη μειονότητα η οποία στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης δικαίων και μη δικαίων σωματειακών συμφερόντων επιτίθενται κατά πάντων θεωρούμενων αντιπάλων αλλά και καταστρέφουν αθλητικές εγκαταστάσεις και περιουσιακά αντικείμενα ακόμη και άσχετων με το χώρο προσώπων.
Και δυστυχώς ο αποκλειστικός σκοπός της παρουσίας τους στους αθλητικούς χώρους δεν έχουν σχέση με την αγωνιστική δραστηριότητα και την βαθμολογική εξέλιξη της δήθεν «προσφιλούς» τους ομάδας αλλά με αυτόν τον καταστροφικό τους οίστρο.
Η οργανωμένη αυτή αλητεία των γηπέδων στρέφεται στην ουσία κατά του ίδιου του αθλητικού κινήματος, των ίδιων των νομίμων συμφερόντων της ομάδας που δηλώνουν ως οπαδοί της αποτελώντας το κύριο στοιχείο της απομάκρυνσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πραγματικών φιλάθλων από τους αθλητικούς αγώνες
Είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα θλιβερό το σύνηθες για τη χώρα μας φαινόμενο του αποκλεισμού δρόμων κατά τη διάρκεια αγωνιστικών εκδηλώσεων, του αποκλεισμού των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας αλλά και της διεξαγωγής αγώνων «κεκλεισμένων» των θυρών που κάθε άλλο παρά έχουν σχέση με τις ιστορικά καταξιωμένες αρχές και αξίες του αθλητισμού.
Πολλά μέτρα έχουν κατά καιρούς προβληθεί ως αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους αλλά στην εφαρμογή τους όλα σχεδόν αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.
Νόμοι ψηφίζονται, Νόμοι προβάλλονται αλλά Νόμοι δεν εφαρμόζονται, με άμεσο αποτέλεσμα οι οργανωμένες στρατιές των βιαιοπραγούντων να κυριαρχούν ως γνώριμη απωθητική φιγούρα στον αθλητικό χώρο.
Η Ε.Ο.Κ. έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη αποδοκιμασία και τις ανησυχίες για την επικράτηση της βίας στους αθλητικούς χώρους αλλά και έχει καταθέσει τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις της για την αντιμετώπιση και κύρια την πρόληψή της στις αρμόδιες αρχές, που δυστυχώς δεν έχουν εισακουσθεί.
Στον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών θα βρεθούν μετά από αρκετά χρόνια αντιμέτωποι δύο ομάδες που έχουν ιστορική διαδρομή στο άθλημα, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ.
Σ΄ αυτόν τον σημαντικό για τη καλαθοσφαίριση αγωνιστικό θεσμό έχουμε όλοι χρέος Ομοσπονδία Ομάδες και Μ.Μ.Ε. να προσδώσουμε τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα που του αρμόζει και να διαψεύσουμε απόλυτα τις ανησυχίες για την δημιουργία σοβαρών επεισοδίων μεταξύ των οπαδών τους.
Ο τελικός αγώνας του Κυπέλλου Ελλάδας θα πρέπει να θεωρηθεί όχι ως ένας τυπικά ανταγωνιστικός θεσμός που γεμίζει με το άγχος και τον φανατισμό της επικράτησης αθλητές, προπονητές, παράγοντες των ομάδων που μεταδίδονται με τις συνειδητές ή ασυνείδητες αντιδράσεις στους οπαδούς των κερκίδων.
Ο ιστορικός αυτός θεσμός πρέπει να θεωρηθεί δεσμευτικά από όλους σαν μια αγωνιστική εκδήλωση κατά την οποία το άθλημα γιορτάζει, σαν μια ημέρα που το κύριο που μας ενδιαφέρει είναι η επικράτηση του συναρπαστικού του θεάματος του μπάσκετ και η συναγωνιστική παρουσία των ομάδων στα πλαίσια του φίλαθλου πνεύματος.
Σ΄ αυτή την γιορτή, σ΄ αυτήν την φίλαθλη ατμόσφαιρα που όλοι θα περιφρουρήσουμε είναι βέβαιο ότι οι βίαιες στρατιές θα αποδοκιμασθούν και θα τεθούν στο περιθώριο αδρανοποιημένες.
Είμαι βέβαιος ότι η Ε.Ο.Κ. με την καθοριστική συμβολή των δύο ιστορικών ομάδων καθώς και της Αστυνομίας η οποία έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι η διεξαγωγή του τελικού θα τύχει της αποτελεσματικής από τις δυνάμεις της προστασίας θα οργανώσει με απόλυτη επιτυχή τρόπο τον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας του 2008 μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα και με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του φίλαθλου πνεύματος.