Γιαννάκης: Κάθε χρόνο και καλύτεροι

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης κάνει τα «εγκαίνια» της νέας, αναβαθμισμένης ιστοσελίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίριση ς και «κόβει την κορδέλα» στον ειδικό χώρο των συνεντεύξεων που θα φιλοξενούνται απ’ όλους τους πρωταγωνιστές του ελληνικού μπάσκετ που απαρτίζουν και εργάζονται στις Εθνικές ομάδες.
Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2005 και της δευτεραθλήτριας κόσμου για το 2006, έχει αρχίσει να…προθερμαίνεται για την νέα πρόκληση που περιμένει την Εθνική Ανδρών στο προσεχές «ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ» της Ισπανίας, αλλά νωρίτερα θέλει να γιορτάσει μαζί με τους διεθνείς παίκτες, τους συνεργάτες του, την διοίκηση της Ε.Ο.Κ. και κάθε Έλληνα και Ελληνίδα φίλαθλο, την πρώτη κορυφαία επέτειο του ελληνικού μπάσκετ.
Σε λίγες ημέρες, θα συμπληρωθούν στις 14 Ιουνίου 2007, είκοσι χρόνια από την πρώτη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αθήνας και η FIBA Εurope σε συνεργασία με την Ε.Ο.Κ. διοργανώνουν τον σπουδαίο φιλικό αγώνα της Εθνικής με την Μικτή Ευρώπης, το Σάββατο 30 Ιουνίου για να τιμηθεί ο κορυφαίος παίκτης του ευρωπαϊκού μπάσκετ για το 2006, Θοδωρής Παπαλουκάς.
Ο χρονικός συνδυασμός αυτών των δυο κορυφαίων στιγμών, καθιστούν τον φιλικό αγώνα της Εθνικής ομάδας με την Μικτή Ευρώπης, ως μια από τις καλύτερες γιορτές του μπάσκετ στην χώρα μας, καθώς στο Ολυμπιακό στάδιο, οι φίλοι του αθλήματος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση των πρωταθλητών Ευρώπης με τους σπουδαιότερους παίκτες της Ευρώπης. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στην καριέρα του ως παίκτης έχει τεθεί αντιμέτωπος με την Μικτή Ευρώπης, στο φιλικό παιχνίδι που είχε γίνει με την τότε πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1987, Εθνική ομάδα, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το 1988 και γνωρίζει ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή τιμή για όλους τους συμμετέχοντες.

Κόουτς, η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το «ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ» δεν αρχίζει με το φιλικό παιχνίδι που θα δοθεί με αντίπαλο την Μικτή Ευρώπης. Αποτελεί, όμως, την kαλύτερη «προθέρμανση» για το πρώτο ραντεβού που θα έχεις με τους διεθνείς παίκτες, ύστερα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας και την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου
«Αυτό το φιλικό παιχνίδι είναι μια μεγάλη γιορτή για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Συνδυάζουμε την επέτειο της Εθνικής ομάδας από το χρυσό μετάλλιο του ’87 που αποτέλεσε την μεγάλη «προίκα» της τωρινής Εθνικής ομάδας, η οποία έφτασε στην ίδια θέση, πριν από δυο χρόνια. Θα τιμηθεί ο Θοδωρής Παπαλουκάς ως ο κορυφαίος μπασκετμπωλίστας της Ευρώπης για το 2006 και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να γιορτάσουμε μαζί με τους Έλληνες φιλάθλους και την Μικτή Ευρώπης που θα φιλοξενήσουμε στην Αθήνα. Πιστεύω ότι οι διεθνείς παίκτες που έφεραν το ελληνικό μπάσκετ σε κορυφαίο επίπεδο, έχουν γράψει την δική τους ιστορία. Με τον τρόπο παιχνιδιού τους και την συμπεριφορά τους, πιστεύω ότι έχουν δημιουργήσει το μοντέλο του Έλληνα μπασκετμπωλίστα που είναι ξεχωριστό σ’ όλη την Ευρώπη και σ’ ατομικό, αλλά και σε ομαδικό επίπεδο, μπορεί να πρωταγωνιστήσει και τα επόμενα χρόνια. Τα παιδιά προέρχονται από μια μακρά αγωνιστική περίοδο, πέτυχαν πολλά και σημαντικά πράγματα και ξέρω ότι θα είναι αυτονόητη η χαρά τους να συγκεντρωθούμε και πάλι για τον φιλικό αγώνα και να τιμηθεί ο Παπαλουκάς».

Οι Έλληνες φίλαθλοι θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης την Εθνική ομάδα, ύστερα από τις μεγάλες επιτυχίες των δυο τελευταίων χρόνων και οι διεθνείς παίκτες να απολαύσουν το χειροκρότημα του κόσμου
«Αναμφισβήτητα, η Εθνική ομάδα θέλει να παίξει μπροστά στο ελληνικό κοινό και ο κόσμος να νιώσει περήφανος για τις χαρές που έχουν δώσει αυτοί οι παίκτες. Τέτοια παιχνίδια πρέπει να γίνονται όχι μόνο για τον κόσμο που θα μπορεί να έρθει στο γήπεδο μαζί με τα παιδιά του, αλλά και γιατί οι ίδιοι οι παίκτες θα αγωνισθούν χωρίς άγχος, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν όμορφες φάσεις μπάσκετ και θα διασκεδάσουν. Πιστεύω ότι η επιτυχία του ’87 έχει μείνει αναλλοίωτη στην συνείδηση του κόσμου και γι’ αυτόν τον λόγο αναγνωρίζεται ακόμα και είκοσι χρόνια αργότερα. Όλος ο ελληνικός λαός είχε νιώσει περήφανος γι’ εκείνη την ομάδα. Όμως, η τωρινή Εθνική ομάδα μιμήθηκε το ’87 και μπορεί να το ξεπεράσει. Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίσουμε να ευχαριστιόμαστε το μπάσκετ που παίζει η ομάδα, είμαστε ταπεινοί χωρίς να έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους αντιπάλους μας και παραμείνουμε μια δυνατή παρέα, το «νερό έχει μπει στο αυλάκι», ώστε για αυτούς τους παίκτες και την Εθνική ομάδα, να μιλά ο κόσμος, ύστερα από πολλά χρόνια. Περισσότερα, ίσως και από τον απόηχο του ’87 που είναι η πρώτη επιτυχία του ελληνικού, ομαδικού αθλητισμού και θα είναι αξέχαστη».

Πως περιμένεις την νέα συνάντηση με τους διεθνείς παίκτες
«Από το 2004 που επέστρεψα στην Εθνική ομάδα, έχω πάντα την ίδια αγωνία για το πώς θα τελειώσουν όλοι οι διεθνείς παίκτες τα πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται και πρωτίστως να είναι υγιείς και ευδιάθετοι για να παίξουν στην Εθνική ομάδα. Πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να έρθουν ξεκούραστα στην Εθνική ομάδα, γιατί θεωρώ δεδομένη την θέληση τους να βρεθούν και πάλι μαζί, να ανταλλάξουν απόψεις και για θέματα εκτός του μπάσκετ και να γίνουν «ένα» μέσα στο γήπεδο, από την πρώτη προπόνηση. Ξέρουν και μόνοι τους πόσο ψηλά έχουν βάλει τον πήχη των προσδοκιών τους, έχουν αποδείξει πόσο συνηδητοποιημένοι είναι και πλέον έχουμε αρχίσει να περνάμε και στην φάση της μεγάλης ωριμότητας τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η παρουσία τους στις ομάδες που αγωνίζονται και οι επιτυχίες που έχουν κατακτήσει, φέρουν την δική τους προσφορά και αποτελούν την καλύτερη συνέχεια των εθνικών επιτυχιών. Φυσικά και επικοινωνούμε στην διάρκεια του χειμώνα και όλοι τους νιώθουν ανυπομονησία για να αρχίσει η επόμενη προετοιμασία. Τώρα που οι κόποι τους έχουν την ανταπόδοση που έπρεπε, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη και ξέρουμε που πάμε, γιατί πάμε και πως θα τα καταφέρουμε».

Οι περισσότεροι διεθνείς παίκτες έχουν καταξιωθεί και με τους συλλόγους τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και είναι από τους πλέον περιζήτητους. Στην Εθνική ομάδα, όμως, ακόμα και η υποψία αλαζονείας είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» της παρέας που έχει διαμορφωθεί
«Σαφέστατα, γιατί αυτή η ηθική αρχή μας. Κανείς από τους παίκτες δεν έρχεται στην Εθνική ομάδα, με το συμβόλαιο του. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού μπάσκετ και δεν ξεχνούν ότι με εφαλτήριο την παρουσία τους στην Εθνική ομάδα και όσα πέτυχαν μαζί, τους βοήθησαν να ισχυροποιήσουν την καριέρα τους, να συνεργασθούν με ξένους προπονητές, να εκτιμηθεί η αξία τους, να δουλέψουν μακριά από την πατρίδα τους και να αποδείξουν ότι ο Έλληνας μπασκετμωλίστας είναι ταλαντούχος, αξιόπιστος και ίσως ο καλύτερος συνεργάτης στις περισσότερες περιπτώσεις».

Σκέφτεσαι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ισπανίας, τους πρώτους αντιπάλους της Εθνικής και την οριοθέτηση του στόχου
«Σκέφτομαι την Εθνική ομάδα που έχει δημιουργηθεί και έχουμε δει τι μπορεί να πετύχει. Θα είναι ένα δύσκολο τουρνουά, με 10-11 ομάδες ικανές να φτάσουν ψηλά και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό. Τις σεβόμαστε όλες και ξέρουμε ότι όλοι θα θέλουν να μας νικήσουν τους προηγούμενους πρωταθλητές Ευρώπης. Θα ετοιμαστούμε για να είμαστε καλύτεροι από το 2005 και το 2006. Αυτό απαιτεί η υπεράσπιση των πρόσφατων επιτυχιών και ο επόμενος «κρίκος» της αλυσίδας που άρχισε πριν από τρία χρόνια. Αλίμονο, αν δεν πούμε κάθε χρόνο και καλύτερα. Όχι ότι έχουμε κάνει συμβόλαιο με το χρυσό μετάλλιο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να παίξουμε ακόμα καλύτερο μπάσκετ. Να μειώσουμε κι άλλο τα μειονεκτήματα μας ή ακόμα και να τα εξαλείψουμε, αλλά και αυξήσουμε τα πλεονεκτήματα μας. Χρειάζεται συγκέντρωση, υπομονή και πίστη απ’ όλους για την Εθνική ομάδα. Το βέβαιο είναι ότι η Εθνική ομάδα έχει την μπάλα στα χέρι της».