Κακιούζης: Δεν είναι παραμύθι αυτή η παρέα

Ξενιτεμένος μεν, ταγμένος στην Εθνική δε. Ο Μιχάλης Κακιούζης μπορεί να ήταν από τους πρώτους Έλληνες παίκτες που ψήφισα ν εξωτερικό, η ομάδα του όμως είναι η… Εθνική Ελλάδας. Εν ενεργεία αρχηγός της, αυτός που του έμελλε να σηκώσει την κούπα στο Βελιγράδι πρώτος, να παραλάβει το τρόπαιο για τη δεύτερη θέση στην Ιαπωνία φέτος το καλοκαίρι, ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να ζει ένα παραμύθι μαζί της, αλλά η «παρέα» της Εθνικής δεν είναι παραμύθι. Και τοποθετεί τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις σε ότι αφορά τις… γαλανόλευκες προθέσεις για το καλοκαίρι: «Δεν είναι θέμα ρεβάνς με την Ισπανία, είναι θέμα στόχων!»

Το 2006 φεύγει και είναι μια χρονιά γεμάτη για σένα. Φάιναλ φορ με την Μπαρτσελόνα, ασημένιο στο παγκόσμιο, η νίκη επί των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ένας τελικός που ίσως θα προτιμούσατε να ξεχάσετε
«Όλα αυτά μαζί… Και για τον Παπαλουκά ακόμη περισσότερο, αφού πήρε και τον τίτλο στο φάιναλ φορ. Φτάσαμε στον τελικό, τον οποίο σε αντίθεση με το τι πιστεύετε, δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Δεν θα το έλεγα «μάθημα», αλλά είναι ένα παιχνίδι που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Κατά κάποιο τρόπο είναι ορόσημο για εμάς. Μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι στον κόσμο και χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία για να το καταφέρουμε. Είναι κάτι που κρατάμε για το μέλλον. Είμαστε όμως δεύτεροι στον κόσμο… Δεν είναι και λίγο»

Να υποθέσω ότι σκέφτεστε από τώρα την αναμέτρηση με την Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ που έρχεται;
«Θέλουμε να κερδίσουμε. Δεν έχει να κάνει όμως με «εκδίκηση». Είναι χαζό να μιλάμε για εκδίκηση ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το γεγονός είναι ένα: Ότι θέλουμε να κερδίζουμε σε κάθε αγώνα. Και κατ΄ επέκταση και σε αυτόν με την Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ. Τη συναντάμε στη δεύτερη φάση και μετά ξανά μόνο στον τελικό, αν και εφόσον φτάσουμε και οι δύο ως εκεί. Είναι ένα ακόμη παιχνίδι, το οποίο θέλουμε να κερδίσουμε. Έτσι το βλέπουμε».

Τι σημαίνει για εσάς, για το ελληνικό μπάσκετ η παρουσία τόσων Ελλήνων παικτών και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη;
«Μόνο καλό μπορεί να σημαίνει αυτό για το ελληνικό μπάσκετ. Όπως και το γεγονός ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι καλό που βλέπουμε πλέον 3-4 ομάδες να διεκδικούν κάτι, να βγαίνουν μπροστά. Υπάρχει ο Ολυμπιακός που ενισχύθηκε, ο Άρης που πηγαίνει μια χαρά στο πρωτάθλημα, αλλά συνεχίζει και στην Ευρωλίγκα. Και οι παίκτες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Το ελληνικό μπάσκετ είναι η εθνική ομάδα και όλες οι διακρίσεις της. Η Εθνική είναι ο καθρέφτης του. Από την άλλη είναι φυσιολογικό μετά τις επιτυχίες της Εθνικής από το 2004 και μετά να υπάρχει ενδιαφέρον και για τους Έλληνες παίκτες, να τους προσεγγίζουν ξένες ομάδες»

Συναντιέστε στους μεταξύ σας αγώνες στην Ευρωλίγκα. Και θα βρεθείτε και όλοι μαζί το καλοκαίρι. Ανυπομονείτε γι΄ αυτό;
«Βέβαια και ανυπομονούμε!»

Δεν είναι λίγο… παραμύθι αυτό; Είναι αρκετοί που το υποστηρίζουν…
«Όχι δεν είναι παραμύθι! Είμαστε μια παρέα. Και νομίζω ότι όποιοι μας έχουν ζήσει, ξέρουν ότι είναι αλήθεια. Ο καθένας δικαιούται να έχει τη γνώμη του, αλλά όσοι μας έχουν ζήσει, έστω για λίγο, ξέρουν ότι είναι αλήθεια. Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, καλή ή κακή. Σε ελεύθερη χώρα ζούμε. Όποιος όμως μας έχει δει, μας έχει ζήσει, ξέρει ότι είναι αλήθεια, ότι θέλουμε να είμαστε μαζί, ότι είμαστε μια παρέα. Παρά την κούραση που υπάρχει θέλουμε να είμαστε στην Εθνική. Και θα πρέπει κάποιος να σκεφτεί ότι το μπάσκετ έχει κάθε χρόνο υποχρεώσεις. Δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο για παράδειγμα, που έχει κάθε δύο χρόνια υποχρεώσεις. Κάθε καλοκαίρι είμαστε εκεί. Ακόμη και με 10-15 μέρες διακοπές μόνο στο ενδιάμεσο. Και είμαστε άνθρωποι….»

Η εθνική ομάδα βραβεύτηκε ως η καλύτερη ομάδα της χρονιάς από τον ΠΣΑΤ… Ένα σχόλιο;
«Μπράβο! Τίποτα άλλο. Είναι μια μεγάλη αναγνώριση της προσπάθειας που κάνουμε όλοι και αυτής της Εθνικής Ομάδας. Σημαίνει πολλά για όλους μας».

Θα σκεφτόσουν την επιστροφή στην Ελλάδα, όχι μόνο για την Εθνική, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο;
«Είμαι ανοιχτός για τα πάντα… Επαγγελματίες είμαστε. Σίγουρα μου έχει λείψει η Ελλάδα. Σε όλους όσους βρίσκονται στο εξωτερικό λείπει η Ελλάδα. Θα δούμε τι θα γίνει… Αν έλεγα ότι δεν είμαι ευχαριστημένος εδώ που είμαι θα έλεγα ψέματα. Από την άλλη το συμβόλαιό μου λήγει το καλοκαίρι και επαναλαμβάνω είμαστε επαγγελματίες».

Όσο για το βιβλίο που έχει υποσχεθεί… Ο αρχηγός δεν είναι μόνο λόγια… Δεν θα περιμένει καν την Ισπανία –πάντα υπάρχει περιθώριο για ένα… β’ μέρος άλλωστε… «Προχωράει…», λέει χαμογελώντας και κάνει και την αποκάλυψη: «Το Μάιο θα μπορέσετε να το διαβάσετε…»