Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος αναλύει τις Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες έδειξαν στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Σεβίλλη ότι μπορούν να… αγχώσουν τον αντίπαλό τους.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, συνεργάτης του Φώτη Κατσικάρη στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ελλάδας, μας έδωσε μια μικρή εικόνα του παιχνιδιού τους.

“Έχουμε μπροστά μας μια ομάδα αρκετά ιδιαίτερη θα έλεγα. Πάνε σε πολύ γρήγορο παιχνίδι και σε ατομικές ενέργειες, σε φάσεις ένας εναντίον ενός. Διατηρούν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού τον ίδιο ρυθμό από το 1′ ως το 40′. Είναι ομάδα προσανατολισμένη επιθετικά και χωρίς να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμυνα. Ο Μπλατς είναι ένας παίκτης τελείως διαφορετικός από αυτό που έχουμε δει στο ΝΒΑ. Εδώ έχει έναν ελεύθερο ρόλο, είναι βασικό κομμάτι της ομάδας, αλλά χωρίς να παίζει μέσα στο καλάθι. Ο Λιούις Τενόριο που είναι ο βασικός πλέι μέικερ της ομάδας και ο Τζεφ Τσαν, ένας αριστερόχειρας σουτέρ, αρκετά επικίνδυνος, συμπληρώσουν την τριάδα των κορυφαίων της ομάδας. Το τρίποντο είναι βασικό κομμάτι του παιχνιδιού. Θα πρέπει να ελέγξουμε το ρυθμό, να μην τους αφήσουμε να πάνε στο γρήγορο τέμπο που θέλουν. Αν δείξουμε προσοχή, δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Στην άμυνα περιμένουμε και ζώνη, γιατί είναι δύσκολο να μας ακολουθήσουν στο μαν του μαν, είτε στο transition, είτε στο οργανωμένο παιχνίδι. Έτσι κι αλλιώς δουλεύουν τη ζώνη, για να καλύψουν τις αμυντικές τους αδυναμίες”.

Η προϊστορία

Ελλάδα και Φιλιππίνες έχουν συναντηθεί δύο φορές στο παρελθόν. Και οι δύο πριν από πολλά πολλά χρόνια. Η πρώτη ήταν το 1960 με την Ελλάδα να επικρατεί 93-66 με τον Αντώνη Χρηστέα (26) και τον Γιώργο Αμερικάνο (20) πρώτους σκόρερ. Η δεύτερη ήταν το 1968 με νικήτρια και πάλι την ελληνική ομάδα με το τελικό 102-91 και τον Γιώργο Κολοκυθά να σημειώνει 39 πόντους.