Εφήβων: Η ομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική Ομάδα Εφήβων έγινε δεκτή σήμερα το Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, οι άνθρωποι που βρέθηκαν δίπλα στα παιδιά όλο αυτό το διάστημα και φυσικά οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, οι νεαροί Έλληνες διεθνείς και πρωταθλητές Ευρώπης, έδωσαν όλοι το «παρών». Η Εθνική Ομάδα δώρισε στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον Υφυπουργό Αθλητισμού από μία φανέλα και μία μπάλα με τις υπογραφές των παικτών και του τεχνικού επιτελείου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ζήτησε με τον τρόπο του και «συγνώμη» από τους παίκτες, εξηγώντας ο ίδιο τους λόγους: «Σας παρακάλεσα να έρθετε εδώ για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι για να εκφράσω τα συγχαρητήρια της Πολιτείας και όχι μόνο του προέδρου της Δημοκρατίας. Το παράδειγμα που δίνετε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στους νέους της Ελλάδας είναι το καλύτερο. Αποδεικνύετε ότι αυτή η γενιά, η αδικημένη γενιά από την κρίση έχει τεράστιες δυνατότητες που οδηγούν τη χώρα πολύ πέρα από τα σύνορά της. Αποδείχθηκε ότι αποτελείτε παράδειγμα για όλους αυτούς τους νέους που είναι θύματα αυτής της κατάστασης, ότι μπορούμε, ότι ο Έλληνας έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα και αυτό το παράδειγμα σας το οφείλουμε. Ο δεύτερος λόγος που θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια, είναι γιατί δώσατε σε όλους μας και στο χώρο της πολιτικής ένα μεγάλο παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει κανείς μέσα από ενότητα και συλλογικότητα. Οι Έλληνες ότι κατάφεραν, ότι σημαντικό στο πέρασμα των χρόνων, το καταφέραμε σε στιγμές που ήμασταν ενωμένοι, που ενώσαμε όλοι τις δυνάμεις μας. Αυτό το παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό και για το λαό μας, αλλά και για την πολική ηγεσία.

Υπάρχει ένα ακόμη σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ σε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή. Θα ήθελα να σας ζητήσω ένα συγνώμη εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας. Το λέω αυτό, γιατί συνηθίζεται να θυμόμαστε τους ανθρώπους και ειδικά από το χώρο του αθλητισμού τις στιγμές εκείνες που βρίσκονται στην κορυφή. Δεν τους έχουμε ευχαριστήσει δεν τους έχουμε σκεφτεί χρόνια ολόκληρα τώρα όταν προσπαθούν. Εγώ θα ήθελα αυτά τα συγχαρητήρια να σας τα δώσω όταν πήγατε στους τέσσερις, όταν νικήσατε τη Λιθουανία, όταν δεν ξέρατε ακόμη αν θα πάρετε το χρυσό ή όχι. Αλλά κάνατε τα πάντα για να ξεπεράσετε δυσκολίες που φαίνονταν ανυπέρβλητες. Σας ζητώ λοιπόν συγνώμη και νομίζω ότι θα πρέπει να μάθουμε -και νομίζω ότι ο υπουργός δίπλα μου τον οποίο ξέρω χρόνια θα σταθεί δίπλα σας και στους συναθλητές σας- να βρισκόμαστε εκεί όταν κάνετε την προσπάθεια. Το δεύτερο «συγνώμη» είναι γιατί πρέπει να μάθουμε και πάλι οι πολιτικές ηγεσίες ότι οφείλουμε να θυμόμαστε την προσφορά σας και το παράδειγμά σας όταν περάσουν τα χρόνια. Πολλοί από εσάς -και είμαι βέβαιος γι’ αυτό- θα βρουν το δρόμο τους στον αθλητισμό, στην συνέχεια μετά τον αθλητισμό στον επαγγελματικό στίβο. Μπορεί να υπάρξουν όμως και κάποιοι από εσάς που δεν το εύχομαι, αλλά η ζωή τα φέρνει έτσι, θα συναντήσουν δυσκολίες. Εκείνη την ώρα η Πολιτεία πρέπει να θυμάται αυτές τις στιγμές. Να μην αισθάνονται οι άνθρωποι μόνοι τους, γιατί αισθάνονται περισσότερο μόνοι τους όταν αντιλαμβάνονται πως πίσω από τα συγχαρητήρια υπάρχει η υποκρισία της στιγμής. Στην κρίση και οι πολιτικές ηγεσίες έχουμε μάθει και αντιληφθεί πολλά και εύχομαι στο πρόσωπό σας να το αποδείξουμε. Προσωπικά θα κάνω ότι μπορώ στη διάρκεια της θητείας μου όσα σας είπα μην μείνουν λόγια, αλλά να γίνουν πράξεις. Εύχομαι να είναι επιεικής η μοίρα της ζωής μαζί σας. Συγχαρητήρια στους γονείς σας και για μία ακόμη φορά σας ευχαριστώ εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας και του ελληνικού λαού για αυτές τις στιγμές. Και πάλι συγχαρητήρια!»

Ο Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός αθλητισμού, τόνισε: «Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για το επίτευγμά σας. Μετά τα σοφά λόγια από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα περισσότερα λόγια περιττεύουν. Θα ήθελα μόνο να πω πως τα πρώτα συγχαρητήρια που έλαβε η ομάδα από τον πρωθυπουργό δεν ήταν όταν πήραν το χρυσό, αλλά όταν προκρίθηκαν στον τελικό. Και το γεγονός ότι σήμερα το υπενθύμισε, εμάς μας ικανοποιεί απολύτως, γιατί οι μεγάλες χαρές του αθλητισμού που δίνονται είναι μέσα από τη συμμετοχή και η αναγνώριση προς τους αθλητές, την ΕΟΚ και την τεχνική ηγεσία δεν ήταν για τη χαρά της πρωτιάς, αλλά για τη συμμετοχή στην τελική φάση, για την παρουσία τους στον τελικό. Η χαρά που μας δώσατε είναι πολλαπλάσια, γιατί η πρωτιά προήλθε από την Εθνική Εφήβων. Εμείς οι νομικοί λέμε σε κάθε περίπτωση ότι σε αυτές τις καταστάσεις «εγγράφεται μια προσημείωση υποθήκης επιτυχιών για το μέλλον». Ο ελληνικός λαός από εσάς τους εφήβους που πρώτευσαν περιμένει μεγαλύτερες χαρές σε υψηλότερο επίπεδο. Είμαι βέβαιος ότι θα μας τις προσφέρετε. Είσαστε νέα παιδιά που μέσα από τον αθλητισμό παίρνετε χαρά και δίνετε ένα παράδειγμα ζωής στους συνομηλίκους σας. Ανοίγεται μπροστά σας ένα μεγάλος κύκλος επαγγελματικός επιτυχιών στο χώρο του αθλητισμού. Οι περισσότεροι από εσάς μπορείτε να διαπρέψετε και ως επιστήμονες, να συνεχίσετε τις σπουδές σας και να έχετε ένα διπλά λαμπρό μέλλον. Μην το απεμπολήσετε. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι από τους πιο λαμπρούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει και τον είχα ως καθηγητή στη νομική σχολή, σας το τόνισε και αυτός. Από βάθους καρδιάς θα ήθελα να σας πω παράλληλα με τις επαγγελματικές επιτυχίες, μην σταματήσετε τις προσπάθειες διάκρισης στο χώρο της επιστήμης. Μπορείτε και τα δύο. Θα είστε κι εκεί πρωταθλητές. Καλή δύναμη, συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε, γιατί δώσατε ελπίδα εσείς στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε με νοικοκύρεμα στα οικονομικά, διαφάνεια, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να αξιοποιούνται σε επιτυχίες όπως η δική σας. Να είστε καλά κι εσείς και οι οικογένειές σας».

Ο αρχηγός της Εθνκής Εφήβων, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, τόνισε βγαίνοντας από το προεδρικό Μέγαρο: «Μας τίμησε το σημερινό και μας ευχαριστεί. Μας είπε ότι μας ευχαριστεί και πως εκτός από το μπάσκετ θα πρέπει να κοιτάξουμε και τη ζωή μας, τις σπουδές μας, να μην τα αφήσουμε όλα. Ήταν συμβουλές πολύ σωστές και θα τις έχουμε στο μυαλό μας».

Ο Διονύσης Σκουλίδας σημείωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, είμαστε πολύ μικρά παιδιά για τέτοιες μεγάλες τιμές, είναι μεγαλύτερη ευχαρίστηση για όλο τον κόπο που έχουμε κάνει και σίγουρα κρατάμε όλη αυτή την αγάπη που μας έδειξε και τη στήριξη σε εμάς από εδώ και πέρα και είχε ένα πολύ μεγάλο δίκιο σε αυτά που είπε για την καριέρα και το διάβασμα, γιατί το μπάσκετ κάποτε τελειώνει και θα πρέπει να έχουμε κάτι στα χέρια μας».

Ο Γιώργος Παπαγιάννης χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε: «Μας έκανε πολύ θετική εντύπωση. Μας έδωσε συγχαρητήρια, ήταν πολύ θετικός, μας μίλησε για την προσπάθεια που κάνουμε γενικότερα και στο ότι θα πρέπει να προσέξουμε και τη μόρφωση παράλληλα με το μπάσκετ. Και μου έκανε εντύπωση που μας ζήτησε συγνώμη, για το ότι τα συγχαρητήρια ήρθαν στο τέλος της προσπάθειας».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ηλίας Παπαθεοδώρου, τόνισε: «Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς μας υποδέχθηκε. Μου έκανε εντύπωση αυτό που τόνισε ο πρόεδρος και ο υφυπουργός αθλητισμού για το ότι τα παιδιά έδειξαν πως μέσα από ομαδική προσπάθεια πετυχαίνεις ένα μεγάλο στόχο. Δύο άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικά παρατάξεις είπαν το ίδιο, μίλησαν με τον ίδιο τρόπο και ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, έδειξαν ότι μπορούν να ενώσουν δυνάμεις. Το παράδειγμα της Εφήβων, μπορεί να γίνει παράδειγμα γενικότερα. Είπαν και οι δύο πράγματα που μπορούν να κάνουν καλό στα παιδιά. Όσο πιο μεγάλη διαδρομή έχεις και μαθαίνεις πράγματα και είσαι και μορφωμένος είναι θετικό. Είναι καλό να επικοινωνείς με τέτοιους ανθρώπους. Είπαν πράγματα που επαναλαμβάνουμε κι εμείς και είναι καλό για τα παιδιά να τα ακούνε και από ανθρώπους με εμπειρία και κύρος. Ειπώθηκαν κουβέντες πολύ σημαντικές που θα μείνουν στο μυαλό τους».