Δηλώσεις Φ. Κατσικάρη – Κ. Καϊμακόγλου

Ο Φώτης Κατσικάρης είδε την Εθνική Ελλάδας σε ένα διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με το χθεσινό. Και ο τρόπος που εξελίχθηκε ο αγώνας του δίνει τη δυνατότητα να κρατήσει πολλές σημειώσεις που θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια και θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

«Και αυτό το παιχνίδι μας έδωσε πολλά. Αυτός είναι και ο στόχος των φιλικών παιχνιδιών. Χθες είχαμε μια ομάδα όπως τη Σερβία, σε ένα διαφορετικό στυλ και φιλοσοφία παιχνιδιού, με δύναμη πιο πολύ σε ένα κοντρόλ παιχνίδι, βασιζόμενο στην επαφή, στην άμυνα. Σήμερα είχαμε μια ομάδα τελείως διαφορετική, η οποία βασίζεται στην επίθεση, στους παίκτες της που έχουν την εκρηκτικότητα και αθλητικότητα. Ήταν σημαντικό το τεστ για να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα, να φανούν οι αδυναμίες μας. Ένα κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ είναι το θέμα των ριμπάουντ. Δεν λειτούργησε καλά και στο πρώτο μέρος η άμυνα στο πικ εντ ρολ. Δεν χρησιμοποιήσαμε σωστά τα χέρια, βρήκαν και σουτ στην αδύνατη πλευρά και διεισδύσεις και μπακ ντορ πάσες και στις αλλαγές που έγιναν μετά αναγκαστικά, δημιουργήθηκε το πρόβλημα με το επιθετικό ριμπάουντ. Είχαμε κακή αντίδραση στη συνέχεια, πήραν μια διαφορά και το θετικό είναι ότι τελειώνοντας το τρίτο δεκάλεπτο αυτό που ζήτησα από την ομάδα, να νικήσουμε την τελευταία περίοδο, να μην κατεβάσουμε τα χέρια, να μην αφήσουμε το παιχνίδι, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μας και το χαρακτήρα μας, αυτό και έγινε. Συνολικά, πήγε άσχημα το παιχνίδι δεν πήγε όπως το θέλαμε, ήταν και αυτοί πολύ καλοί σήμερα και αυτή η αντίδραση του τελευταίου δεκαλέπτου ήταν σημαντική, για να βγάλουμε ΚΑΙ ένα θετικό συμπέρασμα από αυτό το παιχνίδι».
Σε ότι αφορά την αστοχία της ομάδας, παρά το ότι έγιναν πολλά ελεύθερα σουτ ο ομοσπονδιακός προπονητής, τόνισε: «Υπήρχαν αρκετά άστοχα… Βρήκαμε παίκτες ελεύθερους, διαβάσαμε καλά το παιχνίδι, είχαμε ανοιχτά σουτ που αν έμπαιναν θα ήταν ένα διαφορετικό παιχνίδι. Αλλά με το «αν» δεν γίνεται… Πιστεύω ότι αυτά τα σουτ θα μπουν. Αν όχι όλα, κάποια θα μπουν, ώστε να έχουμε ένα καλό ποσοστό, να ανοίξουμε και το παιχνίδι μέσα. Ήταν και ο Μπουρούσης κουρασμένος. Χρειαζόμαστε βοήθεια από τους ψηλούς. Επίσης είχαμε και τη δυνατότητα σήμερα στην αρχή, να χρησιμοποιήσουμε μια πεντάδα που υπολογίζαμε να χρησιμοποιήσουμε και λειτούργησε καλά. Όπως και η τελευταία πεντάδα, με τον Καϊμακόγλου στο 5 και τους Αντετοκούνμπο – Παπανικολάου, η οποία πήγε σε αλλαγές σε όλα τα σκριν και γυρίσαμε το παιχνίδι. Κρατάω από το σημερινό παιχνίδι την αντίδραση στα τελευταία λεπτά και τα ριμπάουντ. Έχουμε αρκετά να δουλέψουμε και να συζητήσουμε και να συνεχίσουμε με το κεφάλι ψηλά.»

Έμπειρος ο Κώστας Καϊμακόγλου βλέπει τα αρνητικά, αλλά και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την αναμέτρηση.
«Όπως είπαμε μετά την αναμέτρηση με τη Σερβία ότι δεν θέλουμε διθυράμβους, έτσι και σήμερα δεν θέλουμε… κηδείες. Είμαστε στα παιχνίδια προετοιμασίας, είναι καλό να βλέπουμε και τα πάνω μας και τα κάτω μας. Θέλουμε να δούμε πως αντιδρά η ομάδα σε όλες τις καταστάσεις και θέλουμε να δούμε τα λάθη μας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σίγουρα θα πρέπει να μας πειράζει όταν ένα παιχνίδι «φεύγει» πολύ, αλλά από την άλλη θα πρέπει να αισθανόμαστε ότι είναι καλό να βλέπουμε τα λάθη μας, ώστε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά και να γίνουμε καλύτεροι. Μπορεί πολύ να θεωρούν πως δεν είναι τόσο σημαντικό, όμως, το γεγονός ότι ένα φιλικό παιχνίδι το «γυρίσαμε» από μια τόσο μεγάλη διαφορά και το κάναμε ντέρμπι, δείχνει το χαρακτήρα αυτής της ομάδας. Αυτό χτίζεται μέσα από τέτοια παιχνίδια. Όταν είσαι κάτω στο σκορ ποτέ δεν πρέπει να σταματάς να πολεμάς. Και όταν είσαι πάνω αντιστρόφως, πρέπει να κάνεις το ίδιο. Να μην σε απασχολεί το ότι είσαι ψηλά, αλλά να παλεύεις για να διευρύνεις κι άλλο τη διαφορά. Θεωρώ ότι το τελευταίο δεκάλεπτο θα πρέπει να είναι οδηγός μας για τη συνέχεια. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. Επίσης, πρέπει να δούμε πως παίξαμε… Παίξαμε καλύτερη άμυνα, παίξαμε με αλλαγές, αλλάξαμε το ρυθμό και θεωρώ πως σε κάποιες αντίστοιχες συνθήκες θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό ως όπλο.»