Η ΕΟΚ ενημέρωσε τους φορείς για τις συνέπειες

Την επίσημα διατυπωμένη θέση της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ, FIBA, από το 2015 και το προηγούμενο σχέδιο αθλητικού νόμου που είχε δοθεί στην  δημοσιότητα, κοινοποίησε σε όλους τους πολιτικούς φορείς η ΕΟΚ. Η γνωστοποίηση έγινε από την Δευτέρα 4/3, μια ημέρα πριν την σύσσωμη αντίθεση της ΕΟΕ με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, για τους λόγους που εμείς επικαλούμαστε.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία  ακολουθεί και εφαρμόζει τον Ολυμπιακό καταστατικό χάρτη , όσα αυτός προβλέπει και με τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση πλήθος διατάξεων του σχεδίου νόμου που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικά το άρθρο 5 που κάνει σαφή αναφορά στην αυτονομία των ομοσπονδιών  για την εφαρμογή των κανόνων του αθλήματος και την δομή και το καταστατικό λειτουργίας των ιδίων, όπως επίσης και την διεξαγωγή εκλογών χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση.

Είχε δε, ενημερώσει με σαφήνεια από τότε ότι κάθε ενέργεια κρατικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών , επισύρει την ποινή του διεθνούς αποκλεισμού της ομοσπονδίας. Κατά συνέπεια, της απαγόρευσης συμμετοχής όλων των Εθνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως και την τέλεση αυτών στην συγκεκριμένη χώρα.

Η συγκεκριμένη επιστολή, της οποίας η ισχύς είναι διαρκής αφού η FIBA συνεχίζει να λειτουργεί με το ίδιο καταστατικό, επικαιροποιείται με την ύπαρξη πλήθους διατάξεων που παραβιάζουν συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας και στο νέο σχέδιο νόμου.