3×3: Nέες προοπτικές μετά την πρώτη χρονιά

Η σεζόν 2022 για το 3×3 ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο και μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αλλά και για την ανάπτυξη του ίδιου του αθλήματος και τον αντίκτυπό του στην αθλητική οικογένεια και την κοινωνία.

Μια χρονιά που ξεκίνησε δειλά με την ελπίδα ότι ο σχεδιασμός της Ομοσπονδίας για την πραγματοποίηση μιας σειράς τουρνουά 3×3 σε όλη την Ελλάδα θα έβρισκε ανταπόκριση όχι μόνο από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και από το σύνολο της οικογένειας του μπάσκετ, ολοκληρώθηκε έχοντας να επιδείξει (α) τον εντυπωσιακό αριθμό των 60 τουρνουά 3×3 σε όλη την Ελλάδα στις διάφορες κατηγορίες διοργανώσεων που είχε ανακοινώσει η Ομοσπονδία τον Απρίλιο, (β) τη φιλοξενία του FIBA 3×3 U17 Europe Cup στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Νερού του Δήμου Καλλιθέας (02-04.09.2022) και (γ) την πραγματοποίηση της Τελικής Φάσης του 3x3GR National Tour στην Πλατεία Συντάγματος στις 23-25 του ίδιου μήνα.

Το διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος 2022 πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα και την έγκριση της ΕΟΚ περίπου 60 διαφορετικές διοργανώσεις τουρνουά 3×3 σε αντίστοιχο αριθμό Δήμων, 19 εκ των οποίων επιλέχθηκαν και αποτέλεσαν τους επιμέρους σταθμούς του 3x3GR National Tour 2022 (Πανελλήνιο Τουρνουά 3×3 2022). To 3x3GR National Tour 2022 εντάχθηκε στην κατηγορία Quest της FIBA επιτυγχάνοντας παράλληλα διαφορετικούς στόχους. Έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες παίκτες να συμμετάσχουν σε σημαντικό αριθμό διοργανώσεων FIBA συλλέγοντας βαθμούς και βελτιώνοντας την ατομική τους κατάταξη. Συνέβαλλε ουσιαστικά στην αναρρίχηση της χώρας στον πίνακα παγκόσμιας κατάταξης της FIBA, και από τη θέση 45 στο τέλος του 2021, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 24η θέση (Open Combined). Εντάχθηκε στο πρόγραμμα προετοιμασίας των Εθνικών Ομάδων 3×3 με αγώνες σε πραγματικές συνθήκες. Ενίσχυσε τη δυναμική του 3×3 μεταξύ των νεανικών κοινών, αυξάνοντας τον αριθμό όσων συμμετάσχουν σε τέτοιες διοργανώσεις κατακόρυφα. Ανέδειξε με σαφή τρόπο τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους λόγους για τους οποίους οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να ενισχύουν δράσεις και διοργανώσεις 3×3.

Οι 19 σταθμοί του 3x3GR National Tour πραγματοποιήθηκαν σε αντίστοιχο αριθμό πόλεων ανά την Ελλάδα, σε 9 διαφορετικές Περιφέρειες

Θεσσαλονίκη – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Κομοτηνή & Καβάλα – Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας& Θράκης

Σέρβια Κοζάνης – Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Λάρισα – Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ιωάννινα & Άρτα – περιφέρεια Ηπείρου

Πάτρα – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο – Περιφέρεια Κρήτης

Κάλυμνος & Κως – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Φυλή, Ελευσίνα, Πειραιάς, Λαύριο, Ελληνικό & Ραφήνα – Περιφέρεια  Αττικής

Στο σύνολο των σταθμών του 3x3GR National Tour δήλωσαν συμμετοχή περισσότερες από 800 ομάδες, ενώ σε κάθε ένα από τα τουρνουά αυτά συμμετείχαν περισσότεροι από 200 αθλητές διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών, με την πλειοψηφία αυτών να συγκεντρώνονται αθροιστικά στις κατηγορίες U18 και U15 (30% του συνολικού αριθμούς συμμετοχών). Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία γυναικείων ομάδων, αν και σε μικρό αριθμό και όχι σε όλα τα τουρνουά, η οποία όμως μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το αύριο του 3×3 στους κόλπους του γυναικείου μπάσκετ. Χαρακτηριστικά, στους σταθμούς του 3x3GR National Tour συμμετείχαν 75 γυναικών/κοριτσιών με περισσότερες από 300 αθλήτριες. Όλα τα τουρνουά μεταδόθηκαν ζωντανά (live streaming) μέσα από το κανάλι της ΕΟΚ στο Youtube, όπου 40.000 άνθρωποι είδαν μέρος των αγώνων αυτών για κάποια ώρα. Στον άτυπο διαγωνισμό μεταξύ των διοργανώσεων αυτών και των τοπικών κοινωνιών για την μαζικότερη συμμετοχή, νικήτρια αναδείχθηκε η Κως με 82 ομάδες και πρόγραμμα 4 ημερών.

Και στους 19 επιμέρους σταθμούς του 3x3GR National Tour, η ΕΟΚ είχε ρόλο συνδιοργανωτή ενώ Βασικός Διοργανωτής σε κάθε πόλη υπήρξαν ιδιωτικοί φορείς, αθλητικά σωματεία, δημοτικοί οργανισμοί, κλπ., οι οποίοι, με την μεγάλη εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, εργάστηκαν ουσιαστικά ενστερνιζόμενοι το όραμα της Ομοσπονδίας για το αύριο του 3×3.

H Τελική Φάση του 3x3GR National Tour 2022 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Συντάγματος στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022. Στους αγώνες συμμετείχαν οι νικήτριες ομάδες στις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών +18 και U18 από τους παραπάνω 19 σταθμούς του 3x3GR National Tour. Στην κατηγορία Άνδρες +18, οι συμμετέχουσες ομάδες διεκδίκησαν με πάθος την πρώτη θέση η οποία οδήγησε την νικήτρια ομάδα στο FIBA 3×3 World Tour που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 8 Οκτωβρίου. Πέραν όμως της αυτόματης αυτής πρόκρισης για την 1η ομάδα στο FIBA 3×3 World Tour, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα την ένταξης του 3x3GR National Tour 2022 στην κατηγορία Quest της FIBA, η τελευταία αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειες της ΕΟΚ για την ανάπτυξη και προώθηση του αθλήματος, αλλά και το υψηλό επίπεδο οργάνωσης του Πανελλήνιου Τουρνουά, παραχώρησε στην Ελλάδα μια ακόμα θέση στο  FIBA 3×3 World Tour για την πρώτη ομάδα της κατάταξής του 3x3GR National Tour ανεξαρτήτως πορείας της ομάδας αυτής στην Τελική Φάση. Έτσι, για πρώτη φορά το 2022, υπήρξε Ελληνική συμμετοχή στα γήπεδα του FIBA 3×3 World Tour στο Παρίσι με την ομάδα Rising Stars.

Η ολοκλήρωση των φετινών προσπαθειών με τη διεξαγωγή στην Πλατεία Συντάγματος της Τελικής Φάσης του 3x3GR National Tour 2022 ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες όλων και ανέβασε τον πήχη για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη χρονιά. H Τελική Φάση του 3x3GR National Tour 2022 ήταν μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού, γεγονός που αποτυπώθηκε στις γεμάτες κερκίδες και τις τρεις μέρες των αγώνων, των αθλητών που ταξίδεψαν στην Αθήνα από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό, αλλά και της FIBA, η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της από το επίπεδο της διοργάνωσης, και ήρθε ως φυσική συνέχεια της άριστης διοργάνωσης του FIBA 3×3 U17 Europe Cup που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα στην Πλατεία Νερού.

Το 3x3GR National Tour 2022 υλοποιήθηκε από την ΕΟΚ σε συνεργασία με τις εκάστοτε Τοπικές, Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχών, η αρωγή των οποίων υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Το 3x3GR National Tour 2022 διοργανώθηκε με την υποστήριξη του συνόλου των χορηγών της ΕΟΚ ενώ εξέχοντα ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια είχε η ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία στήριξε ουσιαστικά τις προσπάθειες όλης της χρονιάς για την ανάπτυξη και προώθηση του 3×3 σε όλη την Ελλάδα.

Mε γνώμονα όλα τα παραπάνω και με βασική πεποίθηση  ότι η δυναμική, και οι δυνατότητες που έχει το 3×3 στην Ελλάδα ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του αθλήματος, όπως διαφάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η ΕΟΚ θα προχωρήσει με σταθερά βήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του αθλήματος μέσα στο 2023. Στο ίδιο πνεύμα που χαρακτήρισε τις δράσεις της το 2022, και προχωρώντας σε διορθωτικές και ενισχυτικές κινήσεις, διαβάζοντας τα αποτελέσματα των όσων ήδη έχουν γίνει και αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε, η Ομοσπονδία θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα τον πλήρη σχεδιασμό της για την επόμενη σεζόν η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023 και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, η ΕΟΚ θα προχωρήσει σε δράσεις που θα ενεργοποιούν το σύνολο των φορέων του αθλητισμού και των τοπικών κοινωνιών, καθώς και όλων των σωματείων και μελών της οικογένειας του μπάσκετ, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη και ενίσχυση των Εθνικών Ομάδων 3×3 με στόχο την ανέλιξή τους στην παγκόσμια κατάταξη και την καθιέρωσή τους μεταξύ των καλύτερων ομάδων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.