Εθνική Ανδρών: Αναχώρηση για Μπάμπεργκ

Η Εθνική Ομάδα αναχώρησε το πρωί με προορισμό την Μπάμπεργκ, όπου αύριο και μεθαύριο θα πάρει μέρος σε τουρνουά με τη συ μμετοχή της Γερμανίας, της Σλοβενίας και του Πουέρτο Ρίκο. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα έχει στη διάθεσή του και τους 17 παίκτες που ήταν παρόντες από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας στο Καρπενήσι.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής δήλωσε: «Μπήκαμε στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας. Έχουμε στο πρόγραμμα τα φιλικά, για να δούμε κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα δεις στις προπονήσεις. Θέλουμε να δούμε πως συμπεριφερόμαστε σε συνθήκες αγώνα, ώστε να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες που υπάρχουν και να προσπαθήσουμε να τις εξαλείψουμε. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε συνθήκες συνεχόμενων αγώνων, γιατί έτσι είναι και η φύση του τουρνουά που παίρνουμε μέρος. Υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά στην ομάδα φέτος και ο τρόπος σκέψης μας είναι λίγο διαφορετικός από αυτόν που υπήρχε στα προηγούμενα τουρνουά. Περιμένουμε από τα παιδιά αυτά να μας βοηθήσουν, αλλά κι εμείς να τα βοηθήσουμε, ώστε να καλύψουμε και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο σκοπός αυτών των φιλικών είναι να δούμε πως αντιδρά η ομάδα μετά από τα αποτελέσματα, είτε πρόκειται για ήττες, είτε πρόκειται για νίκες και ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή, γιατί μόνο έτσι θα βοηθήσει την ομάδα να παρουσιάσει τις πραγματικές της δυνατότητες. Τα παιδιά δείχνουν μεγάλη διάθεση, θέλουν να κάνουν πράγματα για την Εθνική και αυτό είναι πολύ ωραίο, τόσο για εμάς τους προπονητές αυτής της ομάδας, όσο και για τους φιλάθλους που θέλουν να βλέπουν από την Εθνική να παίζει ωραίο μπάσκετ.
Ο χρόνος της προετοιμασίας δεν ήταν αρκετός φέτος. Έπρεπε να υπάρξει ένας συνδυασμός ξεκούρασης και προετοιμασίας. Δουλέψαμε πολύ και πιστεύω ότι τα νέα παιδιά θα ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτές τις συνθήκες, ώστε το αποτέλεσμα να έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε ότι αφορά την τελική δωδεκάδα υπάρχουν κάποιες σκέψεις. Θα δούμε τι θα γίνει σε αυτά τα τουρνουά και πιθανότατα θα μείνουν περισσότερα από δώδεκα παιδιά και μετά τα δύο τουρνουά».
Ζήσης: Υπομονή για να φανούν οι δυνατότητες
Ο Νίκος Ζήσης, με μεγάλη ήδη εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις στα 25 του χρόνια, αυτό που συστήνει είναι υπομονή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: «Έχουμε κάνει καλή δουλειά στις προπονήσεις, αλλά πρέπει να δείξουμε όλοι υπομονή για να φανούν οι δυνατότητες αυτής της ομάδας. Ξέραμε πώς έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά. Περιμένουμε από τα νέα παιδιά να μας βοηθήσουν, αλλά κι εμείς να τα βοηθήσουμε για να προσαρμοστούν άμεσα. Πολλοί θεωρούν αυτονόητο ότι θα προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Κλειδί είναι το χιαστί παιχνίδι. Θεωρώ ότι μία νίκη τουλάχιστον θα την κάνουμε στην πρώτη φάση, επομένως το χιαστί είναι καθοριστικό, γιατί αν το κερδίσουμε θα έχουμε δύο ευκαιρίες για την πρόκριση. Υπομονή…»
Βασιλόπουλος: Να βρούμε τη χημεία μας
Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος πρόσθεσε: «Είναι παρακινδυνευμένο να βγάζουμε συμπεράσματα αυτή τη στιγμή. Το βασικό είναι τώρα σε αυτή τη φάση να βρούμε τη χημεία μας Είναι καλό ότι σε έξι μέρες θα δώσουμε πέντε παιχνίδια γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, για να βρούμε τη χημείας μας. Το βασικό είναι ότι είμαστε όλοι υγιείς. Θα προσπαθήσουμε όπως πάντα να τα δώσουμε όλα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Καλαμπόκης: Καθαρή και σωστή σκέψη και συνέπεια
Ο Γιάννης Καλαμπόκης, από τους νέους της Εθνικής Ανδρών, δήλωσε: «Ήρθα αργά στην Εθνική, αλλά ελπίζω να φύγω και αργά. Ως τώρα οι εντυπώσεις μου είναι άριστες και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που συνεργάζομαι με τέτοιους παίκτες και τέτοιους προπονητές. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας και τώρα θέλουμε να δείξουμε στο γήπεδο τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, αρχίζοντας από τα φιλικά. Σε αυτά θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε αυτά που δοκιμάζαμε τόσες μέρες στις προπονήσεις, με καθαρή και σωστή σκέψη και να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέει ο προπονητής. Είναι πλεονέκτημα ότι παίζουμε στο ΟΑΚΑ, υπάρχει όμως και άγχος, γιατί οι προσδοκίες είναι μεγάλες και οι στόχοι ψηλοί. Η ποιότητα της ομάδας όμως είναι τέτοια που δεν υπάρχει λόγος να μην πετύχει τους στόχους της».
Το πρόγραμμα του τουρνουά
Παρασκευή 4 Ιουλίου
7μ.μ. Ελλάδα – Σλοβενία
9.30μ.μ. Γερμανία – Πουέρτο Ρίκο
Σάββατο 5 Ιουλίου
5μ.μ. Πουέρτο Ρίκο – Νικητή ή Ηττημένο (Ελλάδα – Σλοβενία)
7.30μ.μ. Γερμανίας – Νικητή ή Ηττημένο (Ελλάδα – Σλοβενία)
Η Ελλάδα στο Supercup
Το “Supercup” είναι ένα τουρνουά που διοργανώνει η γερμανική ομοσπονδία κάθε χρόνο από το 1987. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος για έκτη φορά. Η πρώτη ήταν το 1987, όταν είχε καταλάβει την τρίτη θέση. Αναλυτικά οι συμμετοχές της Ελλάδας:
1987 – Ντόρτμουντ: 3η (Ελλάδα – Γερμανία 98-102)
1989 – Ντόρτμουντ: 3η (Ελλάδα – Γαλλία 83-77, Ελλάδα – Γερμανία 110-104, Ελλάδα – Ιταλία 108-110, Ελλάδα – Γερμανία 98-81)
1996 – Βερολίνο: 4η (Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 69-82, Ελλάδα – Γερμανία 82-87, Ελλάδα – Λιθουανία 77-57)
1998 – Βρέμη: 4η (Ελλάδα  – Γερμανία 75-85, Ελλάδα – Γαλλία 73-76, Ελλάδα – Ρωσία 84-91)
2005 – Μπράουνσβάιγκ: 1η (Ελλάδα – Γεωργία 82-71, Ελλάδα – Λευκορωσία 102-79, Ελλάδα – Γερμανία 66-57)