Ημερίδα στο Βόλο παρουσία του Γιώργου Βασιλακόπουλου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η ημερίδα του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Μαγνησίας, με κεντρικό ομ ιλητή τον πρόεδρο της FIBA Europe, κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο, με θέμα «Σύγχρονη αθλητική πραγματικότητα σε κρίση». Μίλησαν επίσης ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης, ενώ συντονιστής ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ» Θανάσης Σαμαράς. Το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΟΚ Ανδρέας Μιαούλης, ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Τσαγκρώνης και το μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ Αριστείδης Γολέμης.
Αρκετοί εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, παράγοντες, καλαθοσφαιριστές και διαιτητές, όπως και γενικότερα άνθρωποι του αθλητισμού, λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση στην οποία ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ανέπτυξε τις θέσεις του γύρω από την σύγχρονη αθλητική πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος της FIBA Europe στην ομιλία του τόνισε… «Κατ’ αρχήν δεν αποτελεί τιμή αλλά υποχρέωση όλων ημών που έχουμε κάποια θέση στην πολιτική ή αθλητική εξουσία να ανταποκρινόμαστε στις προσκλήσεις. Οφείλουμε να είμαστε κοντά στα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις.
Σ’ ένα παγκόσμιο συνέδριο στο Μόναχο το 1989 το θέμα ήταν η είσοδος των επαγγελματιών στο χώρο του αθλητικού κινήματος και μέσω αυτού να πάρουν τη δυνατότητα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο τρεις χώρες αντιδράσαμε με συγκεκριμένη λογική. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπορικό προϊόν; Αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται. Δυστυχώς οι καταστάσεις των καιρών και η αδυναμία αυτών που είχαν τότε τη δύναμη να επιβάλλουν τη γνώση τους στις πλειοψηφίες πήγαν προς την άλλη κατεύθυνση. Έτσι ψηφίστηκε το άρθρο το οποίο διαφήμισαν ως το άνοιγμα των συνόρων, όπου ο καθένας είχε το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς. Οι Αγώνες, όμως, δεν συνδέονται με την Ελλάδα και τις αρχές του Ολυμπισμού; Δεν έχουν συγκεκριμένες αξίες που υπηρετούν;
Θα αναφέρω μια παράγραφο της ομιλίας μου μετά τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το ’92. Όλοι τότε ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή μεγάλων παικτών από NBA λέγοντας μάλιστα ότι έπαιξαν χωρίς χρήματα. Δεν διαφήμισαν όμως το μπάσκετ. Εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία τους για να διαφημίσουν ανά τον κόσμο το προϊόν τους δωρεάν από μια δήθεν αθώα εμφάνιση. Το NBA, που είναι επιχείρηση, γιγαντώθηκε οικονομικά. Δόθηκε η ευκαιρία να οργανωθούν οι επιτήδειοι που θέλουν να προσαρμοστούμε στη νέα τάξη πραγμάτων, η οποία έχει μια αξία: Το χρήμα. Θέσεις και οραματισμοί υποχωρούν. Η αθλητική κοινωνία βρίσκεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των καιρών, βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα».
 
Φεύγουν οι καλύτεροι…
 
Στη συνέχεια ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έκανε τη διάκριση μεταξύ επαγγελματισμού και εμπορευματοποίησης: «Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων που οδηγεί; Σήμερα κυριαρχεί το θέμα της οικονομικής κρίσης. Ο αθλητισμός είναι έκταση της κοινωνίας. Όσον αφορά την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού πρέπει να κάνουμε μια διάκριση. Δημιουργείται σύγχυση την οποία εκμεταλλεύονται οι διάφοροι σαλταδόροι και τσαρλατάνοι. Όπως εύστοχα είπε ο ποιητής «φεύγουν οι καλύτεροι, προχωρούν οι άλλοι». Γίνεται σύγχυση μεταξύ επαγγελματισμού και εμπορευματοποίησης. Το χρήμα χρειάζεται. Αν το χρησιμοποιήσεις ως μέσο για να πετύχεις καλύτερη επίδοση, ευπρόσδεκτο ανεξαρτήτως ποσού. Όταν όμως χρησιμοποιείς τον αθλητισμό για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, τότε γίνεται εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο NBA. Ναι στις παροχές σε αθλητές, προπονητές και όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, αλλά να μη συμβαίνει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, όπου η Πολιτεία αμείβει τους Ολυμπιονίκες μέχρι τα βαθιά γεράματα, ή τους βάζει στα Σώματα Ασφαλείας».
Την ομιλία του ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έκλεισε ως εξής: «Η κύρια πηγή εσόδων στον αθλητισμό στην Ευρώπη είναι η τηλεόραση. Από κει εξαρτώνται οι χορηγίες και οι διαφημίσεις, ενώ υπάρχουν και λίγα έσοδα από τα εισιτήρια. Η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως τις χορηγίες. Στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της κρίσης δεν έχει έρθει ακόμη, θα εμφανιστεί τον Σεπτέμβριο και θα πλήξει και τον χώρο του αθλητισμού. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε. Να βρισκόμαστε μπροστά από τα γεγονότα και όχι να τα ακολουθούμε».
 
Παρών στους Μεσογειακούς
 
Εκ μέρους του ΣΔΚΜ η κ. Γιούλα Μόρφη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Σακελλαρίου απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Ο Σύνδεσμος μας έχοντας και μια ιστορική διαδρομή 44 χρόνων και όντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης, προσπαθεί σε όλη του τη διαδρομή να συμβάλλει αφενός στην ποιοτική αναβάθμιση του αθλητισμού και ειδικότερα της καλαθοσφαίρισης, αφετέρου να συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας. Πλέον συστρατευόμαστε στον κοινό στόχο. Στο μεγάλο ραντεβού του Βόλου και της Λάρισας, στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Μαγνησίας ετοιμάζεται να δώσει δυναμικό παρών. Τόσο στον τομέα του εθελοντισμού, όσο και εκπροσωπώντας με επίλεκτα μέλη μας την ελληνική διαιτησία μέσα στον αγωνιστικό χώρο». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ κ.Ηλίας Καφές. Την σκυτάλη πήραν οι τοπικοί φορείς της περιοχής μας.
 
Στους στυλοβάτες του ελληνικού μπάσκετ
 
Από την πλευρά του ο κ. Αλέκος Βούλγαρης, που έπλεξε το εγκώμιο του κ. Βασιλακόπουλου: «Ο Γ. Βασιλακόπουλος είναι ένας από τους στυλοβάτες του ελληνικού μπάσκετ. Η διάκρισή του στην θέση του Προέδρου της FIBA EUROPE αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς και γεμάτης από επιτυχίες πορείας στο άθλημα, το οποίο από το 1987 και μετά συνεχίζει να προσφέρει μεγάλες διακρίσεις και τίτλους που έκαναν την ελληνικά καλαθοσφαίριση αναγνωρίσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον».
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας έδωσε έμφαση στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού: «Χαιρετίζω την παρουσία στην πόλη μας του κ. Βασιλακόπουλου, που για χρόνια για τους συνεργάτες του, ανέβασε και κρατά ακόμη ψηλά, την σημαία της χώρας μας, στο παγκόσμιο μπάσκετ».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Βόλου και ο ΣΔΚΜ τίμησαν τον κ. Βασιλακόπουλο, ο πρώτος με πλακέτα και ο δεύτερος με ένα ομοίωνα της Αργούς. Τις βραβεύσεις έκαναν οι κ. κ. Βούλγαρης και Κορομηλάς αντίστοιχα.