Ν. Ζήσης: «Θέλουμε επιτέλους κάτι καλό!»

Η κλήρωση του Ευρωμπάσκετ 2013 πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο και ο Νίκος Ζήσης από το Μπιλμπάο, μετά από μία ακόμη πολύ καλή του προσωπική εμφάνιση και μια ακόμη νίκη της ομάδας του, έστρεψε το ενδιαφέρον στη γαλανόλευκη, την οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει ποτέ απαρνηθεί. Ο Έλληνας γκαρντ παρουσιάστηκε και αρκετά… διαβασμένος, μιλώντας για κάθε αντίπαλο ξεχωριστά.
«Όπως πάντα η κλήρωση είναι μόνο ο οδηγός… Είναι μόνο το πρώτο βήμα. Όπως κι αν έχει θα κληρωθείς με κάποιες ομάδες. Και στην Ευρώπη μπορεί να υπάρχουν αυτές που λέμε παραδοσιακές δυνάμεις, αλλά και άλλες ομάδες που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι πλέον πιο δυνατές, καθώς το επίπεδο έχει ανέβει. Εμείς καλούμαστε να αναμετρηθούμε στην α’ φάση με τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Η Ρωσία είναι μια ομάδα που έχει να επιδείξει μεγάλη σταθερότητα τα τελευταία χρόνια έχει επιτυχίες και έχει διατηρήσει έναν κορμό. Τους έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές, τους ξέρουμε καλά. Για τη Ρωσία ερωτηματικό αποτελεί το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια θα αγωνιστεί χωρίς τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο της. Αυτό είναι ένα μείον, με τη λογική ότι είναι ένας προπονητής που ήξερε καλά την ομάδα, ήξερε τη ρώσικη σχολή και ποια είναι μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά της. Σίγουρα όμως, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια παραδοσιακή δύναμη με φιλοδοξίες και δυνατότητες.
Η Τουρκία και η Ιταλία είναι δύο ομάδες με μεγάλη δυναμική, οι οποίες διαθέτουν και παίκτες στο ΝΒΑ. Δεν έχουν κάνει κάτι εκπληκτικό τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση το μετάλλιο της Τουρκίας στο Παγκόσμιο του 2010. Είναι μια ομάδα που παρουσιάζεται πάντα πιο δυνατή όταν παίζει στην έδρα της. Έχει το ρόστερ να πάει ψηλά, ακόμη και ως τα μετάλλια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα γρίφος ακόμη και σε ότι αφορά το ποιοι θα βρίσκονται στην τελική σύνθεση. Στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ δεν ήταν τόσο καλοί, αλλά επαναλαμβάνω ότι έχουν μεγάλη δυναμική και έχουμε την εμπειρία από τους προημιτελικούς της Πολωνίας, όταν είχαμε αναμετρηθεί σε έναν ιδιαίτερα δυνατό αγώνα. Τους γνωρίζουμε, μας γνωρίζουμε και σίγουρα υπάρχει μεγάλος σεβασμός για τις δυνατότητές τους.
Η Εθνική Ιταλίας είναι μια ομάδα την οποία γνωρίζω καλά μετά από τόσα χρόνια στη χώρα. Έχουν μεγάλο ενθουσιασμό και στη διάρκεια των προκριματικών νίκησαν σε δύσκολες έδρες. Έχουν να καταφέρουν κάτι καλό πολλά χρόνια και φέτος θεωρούν ότι είναι η μεγάλη τους ευκαιρία. Έχουν έναν έμπειρο προπονητή, ο οποίος σίγουρα θα τους έχει και ψυχολογικά έτοιμος για τους μεγάλους αγώνες που θα έχουν στο πρόγραμμά τους. Θα παίξει μεγάλο ρόλο η παρουσία των Μπαρνιάνι και Μπελινέλι, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει κι ένα θέμα, καθώς ερχόμενοι από το ΝΒΑ, έχουν συνηθίσει σε ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού και θα πρέπει να βρουν τη σωστή χημεία. Συνολικά η Ιταλία έχει παίκτες μεγάλης αξίας, καθώς αρκετοί Ιταλοί ανεβαίνουν πλέον και μέσα από το ιταλικό πρωτάθλημα όπως ο Αραντόρι ή ο Χάκετ. Έχουν πλέον σημαντικές εμπειρίες, αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα και είναι υπολογίσιμος αντίπαλος.
Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι οι δύο ομάδες που συμπληρώνουν τον όμιλο. Πάντα θεωρητικά, γιατί στην πράξη πολλές φορές τα πράγματα διαφέρουν, είναι πιο κάτω σε επίπεδο σε σχέση με τις άλλες. Για να είμαι ειλικρινής η Σουηδία είναι η ομάδα για την οποία ξέρω λιγότερα. Δεν θυμάμαι να έχω παίξει αντίπαλός τους τόσα χρόνια και δεν είναι και λίγα (γελάει). Ενώ τη Φινλανδία τη γνωρίζουμε καλύτερα. Παίξαμε εναντίον της στη Λιθουνία. Έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, λίγο run and gun και δεν έχουν τα κορμιά που διαθέτουμε εμείς ή η Τουρκία για παράδειγμα. Οπότε πηγαίνουν στην ταχύτητα. Εμείς τους σταματήσαμε πριν από δύο χρόνια, αλλά είναι ομάδα που αν σε βάλει στο ρυθμό της γίνεται επικίνδυνη. Έχει κι αυτή παίκτες έμπειρους όπως ο Κόπονεν ή ο Ράνικο και είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.
Η συνέχεια για εμάς θα είναι με τον Γ’ Όμιλο, έναν όμιλο στον οποίο επίσης υπάρχουν δύσκολοι αντίπαλο. Είναι όμως λίγο… μακριά η διασταύρωση αυτή. Το μυαλό μας θα πρέπει να είναι όπως κάνουμε πάντα, στον πρώτο αγώνα. Θέλουμε να ξεκινήσουμε καλά. Με το νέο σύστημα άλλωστε, η διοργάνωση είναι λίγο… Γολγοθάς. Είναι μεγάλο τουρνουά. Είναι 11 αγώνες ως τα μετάλλια. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάτι καλό. Είναι κάτι που μας έχει λείψει τόσο καιρό και το θέλουμε πολύ!»