1

Μια ομάδα-μια οικογένεια στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Ο πρόεδρος Μανώλης Μαραγκάκης και οι δυο γιοί του από τον πάγκο και το παρκέ έχουν αφοσιωθεί οικογενειακά στην Αναγέννηση

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αναγέννηση Αρκαλοχωρίου είναι εδώ και δεκαετίες η οικογένεια Μαραγκάκη. Σε μία περιοχή που «χορεύει» εδώ και μήνες στους ρυθμούς των ρίχτερ, κρατάει άσβεστη τη φλόγα για την «πορτοκαλί» μπάλα και μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις της στη νέα γενιά.

Ο… πάτερ φαμίλιας Μανώλης Μαραγκάκης, έχει υπηρετήσει από όλα τα πόστα την ομάδα του χωριού του και την τελευταία τριετία ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου. Ο μεγαλύτερος γιος, Ανδρέας, με σημαντική διαδρομή στη διαιτησία, ανήκει πλέον στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας ενώ ο αδελφός του Παντελής, αφού βίωσε την εμπειρία των Εθνικών κατηγοριών, φθάνοντας μέχρι τη Basket League, επέστρεψε στη γενέτειρά του για να γίνει το τρίτο ενεργό μέλος της οικογένειας στην… οικογένεια της Αναγέννησης.

Ο Μανώλης Μαραγκάκης ανήκει στη γενιά των πιο ταλαντούχων παικτών που πέρασαν από τα κρητικά γήπεδα και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για το ήθος και τον ταπεινό χαρακτήρα του.

Ένας φόργουορντ-σέντερ, μπροστά από την εποχή του με ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα και με επιτυχημένη προπονητική διαδρομή, αποκλειστικά στην Αναγέννηση (1988-2013).

Ο Μανώλης Μαραγκάκης (Νο 9) στους τελικούς Κρήτης κόντρα στον Μίνωα το 2003, στο «κύκνειο άσμα» της καριέρας τους.

«Σε αυτά τα 25 χρόνια που υπηρέτησα την ομάδα ως παίκτης και μετά ως προπονητής, έλειψα μόλις από 5 αγώνες. Το τελευταίο παιχνίδι μου, ήταν το 2003, ο χαμένος τελικός του πρωταθλήματος από τον Μίνωα. Αμέσως έγινα προπονητής και έμεινα μία δεκαετία στον πάγκο. Έκανα ένα διάλειμμα 6 ετών και το 2019 επέστρεψα στη θέση του προέδρου, όπου και παραμένω. Έχω υπηρετήσει από όλες τις θέσεις του σωματειακού και δημοτικού αθλητισμού τον τόπο μου, κάνοντας ότι περνάει από το χέρι μου για να ωθήσω τα παιδιά στον αθλητισμό, όχι μόνο στο μπάσκετ».

Με μία τόσο σπουδαία διαδρομή στα γήπεδα, ο Μανώλης Μαραγκάκης δε θα μπορούσε να μη μεταδώσει το «μικρόβιο» του μπάσκετ και στους δύο γιους του, για τους οποίους δηλώνει περήφανος και ευτυχής καθώς κατάφεραν να τον ξεπεράσουν, αγωνιζόμενοι σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Μανώλης Μαραγκάκης με τα παιδιά του σε μικρή ηλικία και τον Ευθύμη Ρεντζιά σε ένα από τα καλοκαιρινά καμπ της Αναγέννησης.

«Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό συμφέρον πάνω από το ομαδικό. Σεβόμουν όλους τους αντιπάλους και εισέπραττα την αναγνώριση. Το ίδιο κάνω τώρα και ως πρόεδρος. Πρέπει να μάθουμε ότι σε ένα παιχνίδι υπάρχει η νίκη και η ήττα. Πάνω από όλα όμως είναι η αξιοπρέπεια και το ήθος. Αυτό είναι το πρώτο που τόνισα στα παιδιά μου, όταν μπήκαν στο άθλημα. Πρώτα να σέβονται και στη συνέχεια να κερδίζουν το σεβασμό ή ακόμα και να τον απαιτούν. Είμαι ευτυχισμένος που το έκαναν πράξη και κατάφεραν με την πορεία τους σε διαφορετικά μονοπάτια του μπάσκετ, να με ξεπεράσουν».

Ο διαιτητής Ανδρέας Μαραγκάκης επί το έργο…

Πρώτα διαιτητής και τώρα προπονητής

Ο 29χρονος Ανδρέας Μαραγκάκης αναγκάστηκε να σταματήσει πρόωρα το μπάσκετ λόγω τραυματισμού ωστόσο συνέχισε στα παρκέ, φορώντας τη στολή του διαιτητή. Έμεινε στο χώρο οκτώ χρόνια, έφθασε μέχρι την Α2 κι εκεί έκανε… στροφή, αποφασίζοντας να αφοσιωθεί στα επαγγελματικά του καθήκοντα και φυσικά στην οικογένειά του.

«Θα μπορούσα να φθάσω ακόμα ψηλότερα στη διαιτησία αλλά κάποια στιγμή απομυθοποίησα την όλη κατάσταση, συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη προοπτική. Έπρεπε να θυσιάσω πολύ χρόνο χωρίς να υπάρχει το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα. Ωστόσο ήθελα να μείνω στο μπάσκετ, έβγαλα σχολή προπονητών και τώρα είμαι βοηθός του Μύρωνα Παπαδάκη στην πρώτη ομάδα και παράλληλα έχω κάποια τμήματα στην Ακαδημία της Αναγέννησης. Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα στην ομάδα και είναι σημαντικό ότι παιδιά που δεν έχουν καταγωγή από το χωριό, νοιάζονται για την περιοχή και βοηθούν όσο μπορούν».

Ο Παντελής Μαραγκάκης βίωσε με τη φανέλα του Ρεθύμνου, την εμπειρία της Α1.

Επέστρεψε στις ρίζες ο Παντελής

Ο… μικρός της οικογένειας, ο 26χρονος Παντελής, κατέγραψε μία σημαντική διαδρομή στις Εθνικές κατηγορίες, έφθασε στην Α1 αλλά οι δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία, τον έκαναν να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στις ρίζες.

«Ξεκίνησα στην Αναγέννηση και είχα την ευτυχία μία σεζόν, να έχω συμπαίκτη τον αδερφό μου, προπονητή τον πατέρα μου και τον θείο μου να διαιτητεύει αρκετά ματς. Συνέχισα στο Ηράκλειο, αργότερα στην Ακαδημία Ρεθύμνου, πίσω στο Ηράκλειο και μετά βγήκα εκτός Κρήτης. Είχα δύο καλές σεζόν στην Α2 με Αρκαδικό και Κόροιβο και μετά ήρθε η πρόταση του Ρεθύμνου.

Πραγματικά ευχαριστήθηκα την εμπειρία της Α1, έκανα πραγματικότητα το μεγάλο μου όνειρο. Δυστυχώς όμως οι συνθήκες άλλαξαν στην ομάδα εντελώς ξαφνικά και μετά από ώριμη σκέψη, αποφάσισα ότι δεν άξιζε τον κόπο να συνεχίσω επαγγελματικά το μπάσκετ. 

Κατέβηκα στο Ηράκλειο και παράλληλα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ανέπτυξα, εντάχθηκα στην Αναγέννηση. Μαζί με τον πατέρα μου, τον αδερφό μου και τα υπόλοιπα στελέχη της ομάδας, προσπαθούμε να χτίσουμε κάτι καλό και να το αφήσουμε παρακαταθήκη στους επόμενους».

Για το πως βιώνει τη συνύπαρξη με τα παιδιά του στην ομάδα από διαφορετικά πόστα και αν ήταν κάτι που περίμενε να συμβεί, ο Μανώλης Μαραγκάκης αναφέρει:

«Είναι ότι καλύτερο γιατί υπάρχει μία αμοιβαία εμπιστοσύνη. Έχουν συμβάλλει τα μέγιστα για να φτιάξουμε αυτή την εικόνα που θέλουμε. Μιλάμε τη γλώσσα του μπάσκετ και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Για μας η Αναγέννηση είναι τρόπος ζωής και κάποια στιγμή περίμενα ότι θα συνυπάρξουμε στην ομάδα. Σίγουρα αυτό συνέβη νωρίτερα απ’ ότι υπολόγιζα αλλά είμαι χαρούμενος γιατί τα παιδιά μου έλαβαν ώριμες αποφάσεις και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει».

Ο βοηθός προπονητή Ανδρέας Μαραγκάκης, δίνει οδηγίες στον αδερφό του Παντελή (Νο 10) και τους συμπαίκτες του.

«Ο σεισμός μας πήγε πίσω»

Το Αρκαλοχώρι, μία κωμόπολη με σημαντική οικονομική ανάπτυξη, περίπου 25χλμ. μακριά από το Ηράκλειο, ταρακουνήθηκε από τα 6 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Πολλές οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους και ταλαιπωρούνται όλο αυτό το διάστημα, μη γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει. Η δύσκολη αυτή κατάσταση, ήταν φυσιολογικό να επηρεάσει σημαντικά και τον οργανισμό της Αναγέννησης, όπως εξηγεί ο πρόεδρος: «Το κλειστό γυμναστήριο επιστρατεύθηκε για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων κι εμείς υποχρεωτικά έπρεπε να πάμε στα ανοιχτά γήπεδα.

Το ΔΣ της ομάδας πήρε παράλληλα μία γενναία απόφαση. Να καταργήσει τις εισφορές των παιδιών στις Ακαδημίες για όλη τη σεζόν, προκειμένου να ελαφρύνουμε τις οικογένειές τους και να στείλουμε το μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται. 

Μας συμπαραστάθηκαν οι τοπικοί φορείς και η Ομοσπονδία. Προσωπικά ο κ. Λιόλιος στάθηκε στο πλευρό μας και σε συνεργασία με την Πολιτεία, βγήκε ένα κονδύλι με το οποίο καλύψαμε μέρος των υποχρεώσεών μας. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτή την πράξη που μας επέτρεψε να κρατήσουμε ενεργό το σωματείο μας».

Ευτυχισμένες στιγμές για την οικογένεια Μαραγκάκη.

Η καθημερινότητα βέβαια εξακολουθεί να είναι δύσκολη για το Αρκαλοχώρι και έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στη λειτουργία της ομάδας.

«Μας έχει πάει πάρα πολύ πίσω ο σεισμός γενικά σαν τοπική κοινωνία, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία μας. Θεωρώ ότι θα χρειαστούμε χρόνια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Ήταν φυσιολογικό να επηρεαστεί και αγωνιστικά η ομάδα, παρ’ ότι το καλοκαίρι κάναμε σημαντικές μεταγραφές και είχαμε υψηλές βλέψεις. Πλέον οι στόχοι αναθεωρήθηκαν γιατί άλλα είναι τα σημαντικά.

Η διεκδίκηση του πρωταθλήματος μπορεί να περιμένει. Προτεραιότητα για μένα είναι η ομάδα να εκπέμπει υγεία σε όλα τα επίπεδα και να είναι οργανωμένη.

Έτσι ώστε η εκάστοτε διοίκηση να μη βάζει συνέχεια τα χέρια στην τσέπη» επισημαίνει ο Μανώλης Μαραγκάκης, δείχνοντας ότι δεν έχει απωθημένο την κατάκτηση του Παγκρήτιου τίτλου, παρ’ ότι τέσσερις φορές (2 ως παίκτης και 2 ως προπονητής), έφθασε μια ανάσα από αυτόν…

«Σίγουρα η Αναγέννηση διαχρονικά αξίζει ένα πρωτάθλημα αλλά αν έρθει, θα γίνει μέσα από ένα οργανωμένο πλάνο. Δεν είμαι άνθρωπος του πυροτεχνήματος. Περιμένουμε και την ανακαίνιση του Κλειστού που ήδη έχει δρομολογηθεί και αυτό θα δώσει ένα σημαντικό κίνητρο σε όλους μας». Η συζήτηση με την οικογένεια Μαραγκάκη, κλείνει με την πολυτιμότερη συμβουλή που έδωσε ο πατέρας στα παιδιά του. Ο Παντελής που δεν είχε ακούσει την αρχική τοποθέτηση του πατέρα του, είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα και αυτό τα λέει όλα. «Το πρώτο πράγμα που μας έμαθε ο πατέρας μου, είναι να σεβόμαστε το άθλημα και τους ανθρώπους που το υπηρετούν».

Βασιλάκης Μαρίνος

EOK Magazine

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος

Απρίλιος '24

Περιεχόμενα

Κατεβάστε το περιοδικό σε PDF
Μάιος '22 - Τεύχος 5
Απρίλιος '22 - Τεύχος 4
Μάρτιος '22 - Τεύχος 3
Φεβρουάριος '22 - Τεύχος 2

Ιανουάριος '22

Περιεχόμενα

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος