ΓΚΙΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΣΗ

Κόντρα στις αντιξοότητες συντηρεί το δικό του όραμα

Ο Τελεθριακός από τη βόρεια Εύβοια έχει αφήσει το στίγμα του στο μπασκετικό γίγνεσθαι

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Η Βόρεια Εύβοια ήρθε σε πρώτο πλάνο επικαιρότητας πέρυσι το καλοκαίρι όχι για τις φυσικές ομορφιές της, ούτε για τα ιαματικά νερά, αλλά για τον… λάθος λόγο, τις φωτιές που έκαψαν μεγάλη δασική έκταση δημιουργώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ο Βορράς προσπαθεί να αναγεννηθεί πλέον μέσα από τις… στάχτες του, να σταθεί ξανά στα πόδια του και ο αθλητισμός δίνει τη δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να ξεφύγει από τα προβλήματα της.

Η Βόρεια Εύβοια έχει την ευτυχία να διαθέτει ομάδες που δίνουν αυτή τη δυνατότητα για διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας και μια απ’ αυτές είναι ο Τελεθριακός, ομάδα που έκανε με τη σειρά της γνωστή τη Β. Εύβοια στο πανελλήνιο για το… σωστό λόγο!

Ο Τελεθριακός δεν έχει πολλά χρόνια στο μπασκετικό γίγνεσθαι αλλά έχει καταφέρει σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να κάνει έντονη την παρουσία του και να αφήσει το δικό του στίγμα.

Η αντρική ομάδα του Τελεθριακού που συμμετείχε στο φετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής σε πλήρη παράταξη.

Μια ομάδα που κατάφερε παρά τις αντιξοότητες, χάρη στην «τρέλα» ενός ανθρώπου, όπως είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Στέφανος Παπανδρέου, να υπερβεί μεγάλα εμπόδια όπως είναι μεταξύ άλλων η χιλιομετρική απόσταση και το άσχημο οδικό δίκτυο και να συντηρήσει ένα σύλλογο σε επίπεδο ανδρών στις Εθνικές κατηγορίες αλλά και ενεργό σε όλα τα τμήματα υποδομής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ένας αγώνας τοπικού πρωταθλήματος στην Ιστιαία σε οποιαδήποτε κατηγορία, μπορεί να κοστίσει ακόμα και 250€ αν υπολογίσει κανείς τα έξοδα διαιτησίας, κριτών, γιατρού αγώνα!

Ο Τελεθριακός αποτελεί επίσης την ομάδα που κατάφερε να φέρει κάτω από τη σκέπη του, κορυφαίους παίκτες της περιφέρειας, όπως οι Ανδρόνικος και Σωκράτης Γκιζόγιαννης, Μητσιμπόνας, Γκρινιάρης, Πανταζής, που μαζί με τους Κιαπέκο, Τσιριμώκο και Στεφάνου, επίσης παίκτες με συμμετοχές σε Εθνικές κατηγορίες, αλλά και ορισμένους νεαρούς από την περιοχή, να συγκροτήσουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο τα τελευταία δύο χρόνια στη Γ’ Εθνική.

Τάιμ-άουτ για τον Τελεθριακό, με τον κόουτς Γιάννη Τσαούση να δίνει οδηγίες στους παίκτες του.

Στέφανος Παπανδρέου: «Με πείσμα συνεχίζουμε την προσπάθεια μας»

Ο Τελεθριακός όμως έπεσε φέτος θύμα του… κορωνοϊού και τραυματισμών, τελικά δεν τα κατάφερε χάνοντας την κατηγορία, όμως δεν το βάζει κάτω, γιατί του αρέσουν τα δύσκολα, όπως φαίνεται μεταξύ άλλων σε όσα λέει παρακάτω ο πρόεδρος και κινητήριος μοχλός της ομάδας Στέφανος Παπανδρέου, που κάνει μια αναφορά στον Τελεθριακό, από τη μέρα της ίδρυσης του μέχρι και σήμερα.

«Το σωματείο μπάσκετ Τελεθριακός ξεκίνησε με δική μου πρωτοβουλία αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη και ενεργή συμμετοχή των κατοίκων του οικισμού Τελέθριου που βρίσκεται μεταξύ των κωμοπόλεων της Ιστιαίας και Αιδηψού στη Β. Εύβοια. Το Τελέθριον έχει υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρα και φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα δρύινα δάση στην Ελλάδα, ενώ από τα έγκατα του βουνού αναβλύζουν και τα πασίγνωστα ιαματικά νερά των Λουτρών της Αιδηψού.

Το ότι στο Τελέθριο ευδοκιμούν υδρόφιλα δέντρα αποτέλεσε ένα σωτήριο παράγοντα καθώς το βουνό δεν επηρεάστηκε από τις καταστροφικές φωτιές του 2021 διατηρώντας την ομορφιά του.

Το όνομα Τελεθριακός πρωτοακούστηκε στα αθλητικά δρώμενα της Εύβοιας περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά στο ποδόσφαιρο και όπως ήταν φυσικό επανδρώθηκε από παιδιά των χωριών Καματριάδες, Γαλατσάδες, Καστανιώτισσα και Ταξιάρχης. Τα δύο τελευταία χωριά είναι κυρίως προσφυγικά από τη Μ. Ασία. Η ομάδα ποδοσφαίρου αγωνίστηκε για περίπου 5-6 χρόνια και το 1987 διέκοψε τη λειτουργία της.

Ο πρόεδρος του Τελεθριακού, Στέφανος Παπανδρέου.

Το 2010 υποκινούμενοι από την αγάπη μας στον όμορφο τόπο μας και τον αθλητισμό, ξεκινήσαμε τον σύλλογο στο χώρο του μπάσκετ, ο οποίος σημειωτέον πραγματοποίησε στη διάρκεια του χρόνου πολιτιστικά δρώμενα όπως συνεστιάσεις, δωρεές και εθελοντικές δράσεις.

Στον αθλητικό τομέα στα τρία πρώτα χρόνια στη Γ’ Εθνική ήταν δύσκολα. Ο ανταγωνισμός από τις άλλες ομάδες της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Ψαχνά, Αρτάκη, Σπερχειάδα, Μώλος, Αλιβέρι), ήταν σκληρός και δεν σας κρύβω ότι είχαμε αρχίσει να απογοητευόμαστε μέχρις ότου ήλθε εντελώς ανέλπιστα η άνοδος μας στη Β’ τοπική κατηγορία. Και αυτό, γιατί κληθήκαμε ως τρίτοι επιλαχόντες να καλύψουμε κενά άλλων ομάδων που εγκατέλειπαν το πρωτάθλημα λόγω οικονομικής κρίσης.

Ο Τελεθριακός συμμετέχει σε όλα τα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΣΚΑΣΕ. Στη φωτογραφία η εφηβική του ομάδα.

Στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να ενισχύσουμε την ομάδα μας με καταξιωμένους αθλητές εκτός Β. Εύβοιας, από τη στιγμή που θέλαμε να διατηρηθούμε σε αυτή την κατηγορία. Έτσι και έγινε, την πρώτη χρονιά παραμείναμε στην κατηγορία και τη δεύτερη, το 2015, ανεβήκαμε στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ.

Μαζί με αυτές τις επιτυχίες αυξήθηκαν αναγκαστικά και οι απαιτήσεις της μετακίνησης καθώς βρισκόμαστε στο Βόρειο άκρο του νησιού της Εύβοιας, τα έξοδα των οδοιπορικών των παικτών και της διοργάνωσης των αγώνων.

Εύκολα, μπορεί να τεθεί το ερώτημα, πως κατάφερε ο Τελεθριακός να παραμείνει 5 χρόνια σε αυτή την απαιτητική κατηγορία της Α’ ΕΣΚΑΣΕ 2015-2020 και όχι μόνο αλλά και να ανέβει στη Γ’ Εθνική και να αγωνιστεί την περίοδο 2020-22; Η κινητήριος δύναμη δεν ήταν άλλη από αυτή που ανέφερα στην αρχή. Η αγάπη μας προς την περιοχή της Β. Εύβοιας και η απόφαση μου βέβαια να καλύψω οικονομικά τη δραστηριότητα της ομάδας τα τελευταία 7-8 δύσκολα χρόνια.

Η παιδική ομάδα του Τελεθριακού που συμμετείχε με επιτυχία στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ.

Εν των μεταξύ, τη σεζόν 2021-22 στη Γ’ Εθνική χάσαμε ανέλπιστα λόγω κορωνοϊού και τραυματισμού τους δύο καλύτερους παίκτες της ομάδας μας στην πιο κρίσιμη φάση του πρωταθλήματος και δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία και επομένως του χρόνου θα επανέλθουμε στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ όπου ως γνωστόν θα πρέπει πάλι να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα προκειμένου να είμαστε αξιόμαχοι και αντάξιοι της παράδοσης των τελευταίων ετών.

Η ενασχόληση μας με την αντρική ομάδα σε αυτό το επίπεδο δεν μας εμπόδισε να έχουμε μια αξιόλογη παρουσία και στα μικρότερα τμήματα από 7-18 ετών.

Δυστυχώς, τμήματα για κορίτσια δεν έχουμε δημιουργήσει ακόμα αλλά είναι στα άμεσα σχέδια μας.

Οι φωτιές στη Β. Εύβοια το 2021 όχι μόνο δεν μας εμπόδισαν ναι φέρουμε εις πέρας τις διάφορες υποχρεώσεις μας αλλά μας πείσμωναν να συνεχίσουμε την ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά μας προς την τοπική κοινωνία της Β. Εύβοιας. Ευχόμαστε να συνεχίσουμε τη σταθερή και φιλόδοξη πορεία μας στο μέλλον με τη βοήθεια των μελών και των προπονητών μας».

Παναγιώτης Νικολάου

EOK Magazine

Νοέμβριος '22

Περιεχόμενα

Μάιος '22 - Τεύχος 5
Απρίλιος '22 - Τεύχος 4
Μάρτιος '22 - Τεύχος 3
Φεβρουάριος '22 - Τεύχος 2
Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος

Ιανουάριος '22

Περιεχόμενα

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος