Το μπασκετικό καμάρι της Κυνουρίας, ο Πήγασος Θυρέας, που έχει ως σύμβολο το φτερωτό άλογο της μυθολογίας, κατάφερε να «φτερουγίσει» στις τελευταίες αγωνιστικές και να κατακτήσει το τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΚ, μετά από δέκα οκτώ χρόνια και να επιστρέψει στην Γ’ Εθνική κατηγορία, στην οποία συμμετείχε για τελευταία φορά την σεζόν 2005-2006.
Ο Πήγασος έκανε ένα εντυπωσιακό finish στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, έφτασε στην κορυφή κατακτώντας τον τίτλο.
Μετά την αγχωτική εκτός έδρας νίκη στο Κιάτο επί του Άρατου (61-57) το Σάββατο 2 Απριλίου, η επιστροφή της ομάδας στο Άστρος έτυχε θερμής και ενθουσιώδους υποδοχής, ξυπνώντας μνήμες στους παλιότερους φίλους της ομάδας, δείγμα παράλληλα, του πόσο αγαπάει τον Πήγασο η τοπική κοινωνία, αλλά και του πόσο «διψάει» για μπάσκετ!!

Το Άστρος άλλωστε, είναι πιθανότατα η περιοχή με τον μικρότερο πληθυσμό (2.285 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011) που εκπροσωπείται στις εθνικές κατηγορίες, κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα στην προσπάθεια του Πήγασου.
Ο Πήγασος ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον Αργοναύτη Νέας Κίου, αλλά η μεγάλη νίκη που κάλυψε την διαφορά πόντων από την ήττα στον αγώνα του πρώτου γύρου, λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, ήταν αυτή που ουσιαστικά έδωσε το έναυσμα για την κατάκτηση του τίτλου!

Ο Πήγασος, παραμένει ο πολυνίκης στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΚ, καθώς κατέκτησε τον όγδοο τίτλο του (1990, 1991, 1992, 1993, 1997, 2002, 2004, 2022) θυμίζοντας παλιές καλές στιγμές στους φίλους του μπάσκετ, με τις παρουσίες του στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, αλλά και τις συνεχόμενες κατακτήσεις των τοπικών πρωταθλημάτων, κάτι που το θυμίζουν και τα λάβαρα που δεσπόζουν στο κλειστό του Άστρους!

Η αποδοχή όμως των αντιπάλων, που είναι πολύ σημαντικό σε κάθε αθλητική προσπάθεια και η αναγνώριση που έτυχε με την κατάκτηση του τίτλου, μετατράπηκε σε συγχαρητήριες επιστολές για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο στην Γ’ Εθνική.
Τα τελευταία χρόνια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, το μεγαλύτερο μπασκετικό όνομα που προέρχεται από τα σπλάχνα του Πήγασου, ο Γιώργος Κοψαύτης, που ως παίκτης έφτασε μέχρι την Α1 κατηγορία, έχοντας σημαντική παρουσία σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την προηγούμενη φουρνιά παικτών του Πήγασου, που συμμετείχε στις εθνικές κατηγορίες!

Οι γνώσεις του, η αγάπη του για το μπάσκετ και τον Πήγασο, αλλά και το πάθος, που μετέφερε σε όλη την ομάδα, ήταν τα στοιχεία εκείνα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο την φετινή αγωνιστική περίοδο.
Ο Κοψαύτης είχε τον διπλό ρόλο του παίκτη-προπονητή, αλλά επειδή έχει μάθει στους πανηγυρισμούς και στις επιτυχίες, κρατάει χαμηλούς τόνους γνωρίζοντας εκ προοιμίου πώς η προσπάθεια την προσεχή αγωνιστική περίοδο θα είναι δύσκολη.

Ο ίδιος δήλωσε για αυτή την προσπάθεια: «Ήταν ένα όνειρο που βγήκε αληθινό. Στην αρχή της σεζόν δεν είχαμε θέσει στόχο το πρωτάθλημα. Στις τελευταίες αγωνιστικές όμως, είδαμε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο και ήταν επιστέγασμα μίας προσπάθειας πολλών ανθρώπων.
Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς και δύσκολος. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική ομάδα και με την στήριξη της διοίκησης και του κόσμου θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ενώ πιστεύω πως αρωγός στην προσπάθειά μας θα είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θα στηριχθούμε σε δικά μας παιδιά, γιατί θέλουμε να έχουμε βάση με δικούς μας αθλητές.
Από εκεί και πέρα, θα γίνουν προσθήκες σε κάποιες θέσεις, προκειμένου να παρουσιαστούμε όσο γίνεται καλύτεροι».

Ο Πήγασος Θυρέας θα αγωνιστεί για έκτη φορά στην Γ’ Εθνική (1993-1994, 1997-1998, 2002-2003, 2004-2005, 2005-2006) και για πρώτη φορά μετά από δέκα έξι χρόνια! Στην τελευταία του παρουσία μάλιστα, είχε πραγματοποιήσει την καλύτερη πορεία της ιστορίας του καταλαμβάνοντας την 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα, αλλά στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με την ΑΕΚ Άργους.
Σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της διοίκησης έπαιξε εκείνη την περίοδο ο Θανάσης Νταούλης, που ασχολήθηκε πολύ έντονα και σε καθημερινή βάση με την ομάδα της Κυνουρίας, έχοντας ως συμπαραστάτες, τους Περ. Μαντίκο, Δημ. Χασάπη, Γιαν. Δαλιάνη, Νικ. Κοψαύτη.

Ιστορικά, η πρώτη συμμετοχή του Πήγασου στην Γ’ Εθνική ήταν την σεζόν 1993-1994, όταν ανέβηκε απευθείας ως Πρωταθλητής στην ΕΣΚΑΚ, αλλά τους εντός έδρας αγώνες του στην Γ’ Εθνική, τους έδινε στο Άργος και στο Ναύπλιο και αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς μέχρι τότε δεν είχε το δικό του κλειστό γυμναστήριο!
Το γήπεδο της ομάδας ήταν ανοικτό τα πρώτα χρόνια, αλλά αυτό αποδείχθηκε μικρό πρόβλημα μπροστά στην αγάπη που είχαν για την ομάδα οι άνθρωποι της. Το Νοέμβριο του 1996 έγιναν τα εγκαίνια του κλειστού γυμναστηρίου στο Άστρος, με τον Πήγασο να αντιμετωπίζει την Εθνική Παίδων στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στο κλειστό.

Από την ημέρα των εγκαινίων, άρχισε να γράφεται η ιστορία του Πήγασου με «χρυσά γράμματα» καθώς η μπασκετική παρέα που είχε δημιουργηθεί και αναδειχθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 με τους παίκτες (Αρφάνης, Δημ. Μπάρλας, Γρ. Μπάρλας, Κουρόγιωργας, Χατζηγιάννης, Λαμπρόγιαννης) και τους παράγοντες της εποχής (Καμπύλης, Ροζολής, Άρχοντας κλπ) άρχισαν να φέρνουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν σε αυτή την παρέα και άλλοι παίκτες (αδερφοί Κοψαύτη, Τατούλης, Δουζένης, Τσουκάτος, Μπουτσικάκης) και φυσικά η ομάδα έγινε ακόμα πιο ισχυρή, καθώς ήταν πλέον μία «οικογένεια» εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Το ότι λειτουργεί ως παρέα και ως οικογένεια ο Πήγασος αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις το μυστικό των επιτυχιών, αλλά στο πέρασμα των χρόνων αποδεικνύεται και από το γεγονός πώς το κλειστό γυμναστήριο του Άστρους ονομάζεται «Χάρης και Νίκος Γρηγορόπουλος» στη μνήμη των αδικοχαμένων αδερφών που έφυγαν πολύ γρήγορα από τον μάταιο τούτο κόσμο. Σπουδαία ταλέντα και οι δύο, που θα μπορούσαν να γράψουν την δική τους ιστορία στο μπάσκετ.
Ο Πήγασος συμπληρώνει φέτος σαράντα δύο χρόνια παρουσίας και προσφοράς στο άθλημα, καθώς ιδρύθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1980, με πρωτεργάτες τους αείμνηστους Ηλία Άρχοντα και Τάκη Ροζολή, ενώ από τους ανθρώπους που είναι «πιστός» στον Πήγασο όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Άγγελος Καμπύλης. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 η ανδρική ομάδα του Πήγασου Θυρέας πρωταγωνιστεί στα τοπικά πρωταθλήματα και η φετινή του επιτυχία αποδεικνύει πώς πλέον υπάρχει «επόμενη μέρα».
Σταύρος Κουκάκης