1

Ελληνοαμερικανοί φοράνε τη φανέλα του χωριού τους και βάζουν τρίποντα στην Κάρπαθο

Από το 2009 και κάθε καλοκαίρι διεξάγεται ένα διαφορετικό τουρνουά μπάσκετ

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα να επιζητάς την επιστροφή σου, στην πατρίδα… Να περιμένεις το καλοκαίρι για να επιστρέψεις εκεί που αγαπάς και ενίοτε εκεί που μεγάλωσες και έζησες τα παιδικά σου χρόνια.

Είναι αυτή η προσμονή που γίνεται μεγαλύτερη όταν συνδυάζεται με το… μπάσκετ. Με αυτό που επιθυμείς, που αγαπάς και θέλεις να παίξεις με τους φίλους σου, με τους συγχωριανούς σου και με αυτούς που κάποτε μοιραζόσασταν τα ίδια όνειρα.

Ο πρόλογος για όλα αυτά ανήκει στο τουρνουά μπάσκετ που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι (ολοκληρώνεται πριν τις 15 Αυγούστου) στην Κάρπαθο και αποτελεί τόπο συνάντησης για όλους τους Ελληνομερικάνους που έχουν καταγωγή από το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου.

Η Όλυμπος έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στα τέσσερα τελευταία τουρνουά της Καρπάθου.

Από το 2009 και κάθε καλοκαίρι διεξάγεται το τουρνουά του νησιού, στο οποίο παίρνουν μέρος αθλητές που έχουν καταγωγή από την Κάρπαθο και παίζουν με τη φανέλα της ομάδας του χωριού τους. Όλυμπος, Απέρι, Σπόα, Μεσοχώρι, Μενετές, Όθος και Βολάδα συμμετέχουν στο καλοκαιρινό τουρνουά και ζουν κάθε στιγμή με πάθος και ένταση.

Ο Δημήτρης Γκιζέλης της Ολύμπου αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τελικού.

Για πρώτη φορά φέτος η Κάρπαθος μπήκε επίσημα στον… μπασκετικό χάρτη της Δωδεκανήσου με την παρουσία της Karpathos Basketball, που συμμετέχει στην Α’ Κατηγορία (όμιλος Ρόδου).

Ωστόσο αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στο πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου είναι κάτι μοναδικό και αποδεικνύει την αγάπη για το μπάσκετ, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο μέρος της Ελλάδας.

Το Μεσοχώρι έφτασε μέχρι τον τελικό στο τελευταίο τουρνουά του νησιού.

Από το 2009 και κάθε χρόνο διεξάγεται το τουρνουά μπάσκετ της επαρχίας Καρπάθου-Κάσου, που διοργανώνει ο Πρωτέας Απερίου στο νεότευκτο κλειστό του γυμναστήριο, σε συνεργασία με το τμήμα αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπό την αιγίδα της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου. Πρόκειται για την ετήσια «γιορτή» του μπάσκετ στην Κάρπαθο, στην οποία συμμετέχουν τα χωριά του νησιού, με την παρουσία πολλών Ελληνοαμερικάνων (με καταγωγή αποκλειστικά από την Κάρπαθο), που έρχονται κάθε καλοκαίρι και για το λόγο αυτό στο νησί.

Κατάμεστο ήταν το κλειστό γυμναστήριο του Απερίου Καρπάθου στον τελικό Όλυμπος- Μεσοχώρι.

Όπως είναι εύλογο, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, οι κερκίδες γεμάτες και παραμονές του… 15Αύγουστου κάθε χρόνο αναδεικνύονται οι νικήτριες ομάδες.

Δεν είναι υπερβολή αυτό που θα πούμε, αλλά όλοι οι συμμετέχοντες ζουν και αναπνέουν για το καλοκαιρινό τουρνουά μπάσκετ, που αποτελεί πλέον θεσμό για την Κάρπαθο.

Παράλληλα με τις διακοπές τους και τα καλοκαιρινά μπάνια, οι συμμετέχοντες παίζουν μπάσκετ σχεδόν κάθε μέρα, ο κόσμος γεμίζει ασφυκτικά το γήπεδο και ένα ολόκληρο νησί ζει και αναπνέει για τα παιχνίδια. Άλλωστε το μπάσκετ παίζεται παντού, στην μαγευτική και… ορεινή Κάρπαθο το αγαπούν πολύ και η απόδειξη είναι η παρουσία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Δωδεκανήσου.

Ο πρόεδρος του Πρωτέα Απερίου (Karpathos Basketball) Νίκος Αλεξιάδης αποτελεί την «ψυχή» του συλλόγου. Εδώ βραβεύει τους διαιτητές του τελικού Άρη Φάκαρο και Γιώργο Αντωνίου.

«Ψυχή» της διοργάνωσης στην Κάρπαθο είναι ο πρόεδρος του Πρωτέα Απερίου, Νίκος Αλεξιάδης, ο οποίος δίνει κάθε καλοκαίρι τον καλύτερο του εαυτό, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά στο τουρνουά-θεσμός για την επαρχία Καρπάθου-Κάσου.

Οι νικητές του τουρνουά: Όλυμπος 5, Πρωτέας Απερίου 4, Άρης Όθους 2, Αναγέννηση Σπόων 1.

Τα τουρνουά και οι νικητές

2009: Πρωτέας Απερίου

2010: Πρωτέας Απερίου

2011: Άρης Όθους

2012: Πρωτέας Απερίου

2013: Πρωτέας Απερίου

2014: Άρης Όθους

2015: Όλυμπος

2016: Αναγέννηση Σπόων

2017: Όλυμπος

2018: Όλυμπος

2019: Όλυμπος

2020: Δεν διεξήχθη λόγω Covid-19

2021: Όλυμπος

Μάκης Δούβαλης

EOK Magazine

Ιούνιος '22

Περιεχόμενα

Μάιος '22 - Τεύχος 5
Απρίλιος '22 - Τεύχος 4
Μάρτιος '22 - Τεύχος 3
Φεβρουάριος '22 - Τεύχος 2
Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος

Ιανουάριος '22

Περιεχόμενα

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος