Xanthi1

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι έχουν το μπάσκετ ως κοινή «θρησκεία»

Η Θράκη αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό «πορτοκαλί» ψηφιδωτό

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Στη Θράκη, οι σύλλογοι που ασχολούνται με το μπάσκετ, μαθαίνουν στα παιδιά, εκτός από τα μυστικά του αθλήματος, τον σεβασμό στα «πιστεύω» του άλλου.  Η Θράκη, που αποτελεί μία σύνθεση χρωμάτων, εικόνων, αρωμάτων και θρησκειών καθώς έχει την ιδιαιτερότητα να είναι μία πολυπολιτισμική κοινωνία, αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης και προόδου και αυτό φυσικά αποτυπώνεται και στο μπάσκετ.

Έτσι λοιπόν, οι σύλλογοι της περιοχής ανοίγουν την αγκαλιά τους σε όλα τα παιδιά μαθαίνοντας έννοιες που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό στην καθημερινότητα του άλλου δημιουργώντας ένα πολύχρωμο φάσμα, το οποίο μάλιστα απορρέει και στην κοινωνία. Και μπορεί στη νότια Ελλάδα αυτό να φαίνεται περίεργο, στη Θράκη που φημίζεται για την φιλοξενία των ανθρώπων της, είναι κάτι απολύτως λογικό.

Στην Κομοτηνή, μία πόλη – πολιτισμικό ψηφιδωτό, γεμάτη αρώματα και μυρωδιές που φέρνουν κοντά τη Δύση με την Ανατολή, το μπάσκετ έχει καταφέρει να ενώσει διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς. Οι ακαδημίες της πόλης διαθέτουν παιδιά και των δύο θρησκειών, μαθαίνοντας από τα πρώτα βήματα της ζωής να συνυπάρχουν και να γίνονται φίλοι με κοινό στοιχείο την αγάπη για τη μπάλα του μπάσκετ.

Αυτό αποτυπώνεται και στα ρόστερ των ομάδων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΓΑΣ Κομοτηνή, που αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική και διαθέτει στο ρόστερ 3 Μουσουλμάνους αθλητές (Καδήρ Χαλήλ, Εφέ Ζεκιριέ, Αταλάι Κιατήπ) και έναν προπονητή ακαδημιών (Μουράτ Μεχμέτ Τσαούς). Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, η διοίκηση του συλλόγου συμφώνησε το καλοκαίρι με τον δήμαρχο Αρριανών, ενός αμιγώς Μουσουλμανικού Δήμου, για την δημιουργία τμημάτων μπάσκετ, που θα στεγάζονται στο κλειστό γυμναστήριο του Δοκού με στόχο να φέρει πιο κοντά στο άθλημα τα παιδιά από τα απομακρυσμένα χωριά. Στην ίδια κατεύθυνση κινούταν και η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΓΑΣ στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής το 2019, σε ένα αμιγώς μουσουλμανικό σχολείο, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τη μαγεία του αθλήματος.

Το πολυπολιτισμικό στοιχείο δεν λείπει ούτε και από άλλες ομάδες της πόλης, όπως τον νεοσύστατο Άτλα που έχει στο προπονητικό επιτελείο τον Σαδίκ Χατζή Μεμέτ Ογλού αλλά και τον Ηρόδικο, ομάδα μπάσκετ με αγωνιστικό αμαξίδιο, που έχει στις τάξεις του τον Χασάν Αλή Γκατζή και τον Νιχάτ Χουσεΐν ενώ αρκετά παιδιά από τη μειονότητα αγωνίζονται στις ακαδημίες του Αίαντα Κομοτηνής.

Ο Μπουτσακτσή Αλή του Αρίωνα σηκώνει ψηλά έναν μικρό μαθητή του 1ου Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης.

Το ίδιο μοτίβο κυριαρχεί και στην Ξάνθη, στην πόλη «με τα χίλια χρώματα», όπου αγόρια και κορίτσια, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ενώνονται και δημιουργούν όμορφες μπασκετικές στιγμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο προπονητής του γυναικείου τμήματος της Ασπίδας, Νεδήμ Καρά Αχμέτ, ο οποίος έχει αφοσιωθεί στο γυναικείο μπάσκετ, λαμβάνει κοινής αποδοχής στην περιοχή και αφήνει καθημερινά σπουδαίο έργο. Ο Αρίωνας, που διαθέτει στο ρόστερ τον Αλή Μπουτσακτσή, ο οποίος βλέπει τον κόσμο από τα 2.13 μ. και αποτελεί «στυλοβάτη» της ομάδας στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, το 2017 επισκέφτηκε το 1ο Μειονοτικό σχολείο Ξάνθης με στόχο να «μυήσει» στο μαγικό κόσμο του αθλήματος περισσότερα παιδιά της μειονότητας. Τέλος, στην κορυφαία στιγμή της μέχρι στιγμής πορείας του Λεύκιππου, της συμμετοχής του δηλαδή στο Final-6 του εφηβικού πρωταθλήματος το 2021, συμμετείχαν ο Δαούς Αλεμδάρ και ο Δερβάν Καλεντζή, πανηγυρίζοντας μαζί με τους συμπαίχτες τους την κατάκτηση της 5ης θέσης.

Την αγάπη για το άθλημα και τη ζεστή φιλοξενία δέχθηκε πρόσφατα η Εθνική Γυναικών, που αγωνίστηκε με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Πορτογαλίας στο «Φίλιππος Αμοιρίδης» της Ξάνθης και στην κερκίδα υπήρχαν πολλοί αθλητές και αθλήτριες των τοπικών συλλόγων, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, με τη φανέλα της ομάδας τους και την ελληνική σημαία στο χέρι, ωθώντας τα κορίτσια της Εθνικής μας στη νίκη.

Από την επίσκεψη του ΓΑΣ Κομοτηνή στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής.

Στοάκης Βασίλης

EOK Magazine

Ιούνιος '22

Περιεχόμενα

Μάιος '22 - Τεύχος 5
Απρίλιος '22 - Τεύχος 4
Μάρτιος '22 - Τεύχος 3
Φεβρουάριος '22 - Τεύχος 2
Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος

Ιανουάριος '22

Περιεχόμενα

Υπεύθυνος θεματολογίας: Γιώργος Βαλαβάνης
Επιμέλεια ύλης: Ανάργυρος Αργυρόπουλος