Νέων Ανδρών: Πρώτη με προεπιλογή

Η Εθνική Νέων Ανδρών είναι η πρώτη από τις «μικρές» εθνικές ομάδες που πάτησε παρκέ ενόψει των υποχρεώσεων που υπάρχουν στο καλεντάρι της FIBA και της ΕΟΚ.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Καστρίτης και οι συνεργάτες του θα έχουν στη διάθεσή τους τους παίκτες για ένα τριήμερο, προκειμένου να επιλέξουν τους 16 που θα πάρουν μέρος στην προετοιμασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U20 που θα διεξαχθεί από τις 14 ως τις 22 Ιουλίου στο Χέμνιτς της Γερμανίας.

Ο Γιάννης Καστρίτης τόνισε: «Έχω πει αρκετές φορές πως είναι τεράστια τιμή η ανάληψη της τεχνικής ηγείας της Εθνικής Νέων Ανδρών. Από εκεί και πέρα αυτό που προέχει δεν είναι το σταφ, ή τα πρόσωπα. Το σημαντικότερο είναι οι παίκτες και οι νέοι είναι σήμερα οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Σκοπός μας είναι να τους βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται πριν μπουν στο επαγγελματικό μπάσκετ ουσιαστικά και φυσικά να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, εκπροσωπώντας την χώρα μας, είτε στα φιλικά, είτε στις επίσημες υποχρεώσεις».

Το γεγονός πως θα δουλέψει με αθλητές μικρότερης ηλικίας είναι εξίσου σημαντικό για τον Καστρίτη, αν και κάποια από αυτά έχουν ήδη κερδίσει το χρόνο τους στην Α1 και κάποια άλλα έχουν βρεθεί στο παρκέ σε μικρότερες κατηγορίες: «Δεν νομίζω πως έχει διαφορά όταν μιλάμε για Εθνικές Ομάδες. Οπωσδήποτε η ηλικία αυτή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Περνάνε την εφηβεία πια και γίνοντναι άνδρες. Είναι παιδιά που έχουν ενέργεια και διάθεση. Στόχος μας είναι να τα βοηθήσουμε όσο περισότερο γίνεται, ώστε να δείχνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες».

Ο Μιχάλης Λούντζης που είναι από τους πλέον έμπειρους στην ηλικία του παίκτες, έζησε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου πέρυσι στην Κρήτη από την Εθνική Νέων Ανδρών του 2017, αλλά και αυτή δύο χρόνια νωρίτερα από την Εθνική Εφήβων στο Βόλο. Και ξέρει πως κάθε χρονιά είναι διαφορετική, αλλά και κατά κάποιο τρόπο ίδια: «Είναι μεγάλη τιμή να βρισκόμαστε κάθε χρόνο εδώ. Το περιμένουμε όλοι πως και πως, γιατί ξαναβρισκόμαστε, είμαστε μια καλή παρέα και ξέρουμε πως θα μαζευτούμε και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Υπάρχουν νέα πρόσωπα, νέος προπονητής, υπάρχουν αρκετά διαφορετικά σημεία, αλλά παραμένει σταθερό το γεγονός πως θα προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο, για να να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία τελικά ποιος δεν είναι πια εδώ ή ποιος είναι, αλλά το να κάνουμε το καλύτερο. Δεν σκεφτόμαστε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Το «φορτίο» είναι βαρύ κάθε χρόνο, πάντα. Ξέρουμε πως η Ελλάδα έχει μαι μεγάλη ιστορία πίσω της στο μπάσκετ. Έχουμε όλο το καιρό μπροστά μας να δουλέψουμε, να προετοιμαστούμε και να προσπαθήσουμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και πάλι».