Κεντρικό μενού
Κατηγορίες

«Δεν θέλουμε να χάσουμε»

Είναι το αχτύπητο δίδυμο της Εθνικής, δυο αθλήτριες που κάνουν σκόνη και θρύψαλα τα πλάνα κάθε  αντίπαλου προπονητή στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας. Δυο παίκτριες έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην πορεία όνειρο της Εθνικής Γυναικών που πλέον έχει φτάσει να διεκδικεί μετάλλιο.

Η Εβίνα Μάλτση και η Στέλλα Καλτσίδου λίγες ώρες μετά την επική πρόκριση επί της Τουρκίας μιλούν για το επίτευγμα της Εθνικής να περάσει στα ημιτελικά και δεν βάζουν ταβάνι στα όνειρά τους. Θα συνεχίσουν να παλεύουν για να πάνε την ομάδα όσο γίνεται πιο ψηλά, αφού, όπως τονίζουν δεν θέλουν να χάσουν…

Έχετε ξυπνήσει από το όνειρο που ζείτε;

Καλτσίδου: «Εχουμε ξυπνήσει και εξακολουθούμε να ζούμε στο ίδιο όνειρο. Η ιστορία έχει γράψει, το χθες όμως τελείωσε.  Το έχουμε χαρεί με όλη μας την ψυχή, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε. Προσπαθούμε να μαζέψουμε το μυαλό από τη χθεσινή νίκη, να συγκεντρωθούμε γιατί έχουμε ακόμα ένα πιο σημαντικό παιχνίδι αύριο και θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται».

Μάλτση: «Η Στέλλα με κάλυψε… Ολες έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει, αλλά αύριο θα πρέπει να κλείσουν οι διακόπτες και παλέψουμε για τη δυνατότητα που μας δίνεται για να αγωνιστούμε σε ένα τελικό. Αυτό είναι τεράστιο από μόνο του. Πρέπει τώρα να συγκεντρωθούμε για τον σημαντικό αγώνα με τη Γαλλία».

Αυτή η ομάδα γιατί έχει τρελάνει τους πάντες;

Μάλτση: «Η Εθνική ομάδα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει από την ομάδα και έχουν αφήσει παρακαταθήκη και αναφέρομαι και σε προπονητές και σε παίκτριες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική συμμετέχει στο όγδοο Ευρωμπάσκετ με όλες τις ελλείψεις που έχουμε στις ψηλές. Οσον αφορά για φέτος, η ομάδα είναι πολύ υγιής, έχει απίστευτο κλίμα και ομοιογένεια, έχει αποδοχή ρόλων, και απόλυτη υπακοή στο πλάνο. Όλα παίζουν ρόλο…Το θέλουμε εμείς, το θέλει ο θεός….»

Πως έχετε καταφέρει να ταιριάξετε τόσο πολύ αν και είστε δυο τελείως διαφορετικές παίκτριες;

Καλτσίδου: «Εχουμε ταιριάξει τόσο πολύ γιατί έχουμε αποδεχτεί απόλυτα η μία την άλλη. Σεβόμαστε πολύ η μία την άλλη και ακούει η μία την άλλη. Υπάρχουν πολλές στιγμές που θα μιλήσουμε μεταξύ μας, θα βοηθήσει η μία την άλλη όσον αφορά μια ατομική συμβουλή ή την ομάδα. Νομίζω ότι η Εβινα με αποδέχεται ως χαρακτήρα και τι μπορώ να προσφέρω στην ομάδα και εγώ φυσικά το ίδιο. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα καλό δίδυμο και είναι απόλυτα σεβαστό και από όλες τις υπόλοιπες παίκτριες. Νομίζω ότι είμαστε μια καλή παρέα με όποιες προσθήκες ή ελλείψεις πάντα έχει αυτή η ομάδα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας».  

Μάλτση: «Η Στέλλα είπε την πιο σημαντική λέξη που είναι αποδοχή. Ο σεβασμός εξυπακούεται και η καριέρα που έχουμε κάνει και οι δύο τα λένε όλα. Βέβαια πολλές ο εγωισμός ή ο χαρακτήρας κάποιου ανθρώπου μπορεί να σε εμποδίσει να αποδεχτείς κάποιον και αυτό συνεπάγεται πολύ κακή συνεργασία. Εμείς έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε άψογα και η διαφορετικότητα των χαρακτήρων μας είναι αυτό που κρατάει την ισορροπία στην ομάδα. Εγώ είμαι πιο θερμός χαρακτήρας, πιο έντονη και πιο νευρική. Θα ξυπνήσω την ομάδα εκεί που θα θεωρήσω ότι έχει πέσει. Η Στέλλα από την άλλη θα δώσει τη σιγουριά και την ηρεμία που χρειάζονται όλοι για να μην αγχωθούν… Κάνουμε όπως είπα ένα καλό δίδυμο στην ομάδα μεταφέροντας την εμπειρία μας. Η αλήθεια είναι ότι γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Την Στέλλα την γνωρίζω από τα 16, την αγαπώ πολύ και τον ίδιο και αυτή. Το θέλουμε πάρα πολύ αυτό που γίνεται εδώ…».

Αυτό που ζείτε είναι η δικαίωση των κόπων σας;

Μάλτση: «Είναι πραγματικά η δικαίωση των κόπων μας και της δουλειάς μας. Και οι δύο έχουμε δουλέψει πάρα πολύ. Εγώ, βεβαια, λίγο περισσότερο γιατί περνάω τη Στέλλα και κάποια χρόνια. Εχουμε περάσει πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα τραυματισμούς. Για μένα τα καλοκαίρια που είμαι με την Εθνική δεν είναι θυσία. Κάνω πραγματικά αυτό που θέλω. Εχουμε περάσει δύσκολα και από ομάδες, και από τραυματισμούς και από συγκυρίες. Είναι η απόλυτη δικαίωση για μας».

Καλτσιδου: «Κάθετι που κάνουμε είναι δική μας επιλογή. Είμαστε εδώ γιατί το θέλουμε αυτό, από το να κάνουμε κάτι άλλο, το αγαπάμε πολύ και όλα είναι εμπειρίες. Είναι η δικαίωση των κόπων μας και το κερασάκι στην τούρτα για να λες στο τέλος  ότι όλο αυτό αξίζει».

Υπάρχει πια ο ημιτελικός με τη Γαλλία και είναι ένα ακόμη παιχνίδι που πάτε να γράψετε ιστορία

Καλτσιδου: «Αυτό είναι πλέον το πιο κρίσιμο παιχνίδι μετά το προηγούμενο που παίξαμε. Για άλλη μια φορά νομίζω ότι, όσο και αν ακουστεί κλισέ, δεν έχουμε κανένα άγχος. Αισθανόμαστε σαν να έχουμε κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένες που θα παίξουμε στον ημιτελικό και θα πάμε χωρίς κανέναν φόβο και δισταγμό. Θα ακολουθήσουμε το πλάνο μας, θα τα δώσουμε όλα και όταν σημάνει η κόρνα της λήξης θα δούμε τι έχουμε πετύχει. Θα χαρούμε σίγουρα το παιχνίδι, θα το ευχαριστηθούμε, θα παίξουμε μπάσκετ και ο καλύτερος θα κερδίσει».

Μάλτση: «Εδώ που φτάσαμε στον ημιτελικό, αν και δεν είχαμε τολμήσει να το ονειρευτούμε, δεν θέλουμε να χάσουμε. Θέλουμε να ζήσουμε κάτι που δεν τολμήσει να σκεφτούμε ποτέ. Τώρα αλλάζουν όλα για εμάς. Τώρα είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή, μια στιγμή που μπορεί να μην ξαναέρθει. Σίγουρα, όμως, δεν έχουμε άγχος…».