Γ.Γερεουδάκης: «Το πιστέψαμε μετά τη νίκη με Εσθονία»

Το όνειρο για την Εθνική Νεανίδων έγινε πραγματικότητα. Πήγε ως το απόλυτο αουτσάιντερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά κατάφερε να πάρει την άνοδο για την Α’ Κατηγορία κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Η νίκη επί της Εσθονίας στάθηκε η αφορμή, σύμφωνα με το Γιάννη Γερεουδάκη, ώστε οι παίκτριές του να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Ο ομοσπονδιακός προπονητής αναφέρθηκε, επίσης, στην προετοιμασία των  παικτριών πριν τους αγώνες, στο ρόλο των γεννημένων το 1999, αλλά και στα ψυχικά αποθέματα των κοριτσιών.

Η Εθνική Νεανίδων ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό με στόχο την άνοδο στην κατηγορία;

«Η ομάδα πήγε με στόχο να προκριθεί στη β’ φάση και να ετοιμάσουμε τις επόμενες παίκτριες που θα στελεχώσουν την ομάδα. Είχαμε στο ρόστερ πέντε αθλήτριες γεννημένες το 1999 που σημαίνει ότι και του χρόνου θα είναι Νεανίδες. Θέλαμε να μπουν οι παίκτριες σε μια διαδικασία αγώνων και εμπειριών που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τη συνέχεια. Κοιτούσαμε κάθε αγώνα ξεχωριστά και θέλαμε να μειώσουμε το άγχος από τα κορίτσια».

Πότε πιστέψατε ότι η άνοδος είναι εφικτή;

«Το πιστέψαμε όταν νικήσαμε την Εσθονία. Ήταν μια ψηλή και ιδιαίτερα αθλητική ομάδα, την οποία καταφέραμε και περιορίσαμε σημαντικά. Οπότε είπαμε, αφού καταφέραμε αυτό γιατί να μην κάνουμε και το κάτι παραπάνω. Μας βοήθησε το γεγονός ότι είχαμε δύο μέρες ρεπό πριν το προημιτελικό με τη Γερμανία, όπου μπορέσαμε και δουλέψαμε την τακτική μας. Πιστέψαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε απέναντι στη Γερμανία,  να νικήσουμε και να κάνουμε την υπέρβαση».

Έγινε κάποια ψυχολογική προετοιμασία;

«Μιλούσαμε σε κάθε παίκτρια ξεχωριστά για το τι έπρεπε να κάνει στο γήπεδο και ειδικά στους κρίσιμους αγώνες. Δώσαμε βαρύτητα και σε αυτό τον τομέα γιατί έτσι έπρεπε να λειτουργήσουμε για να πάμε ψηλότερα».

Πολλά κορίτσια φέτος τελείωναν το Λύκειο και έδωσαν προτεραιότητα στα μαθήματά τους όλη τη χρονιά.  Πόσο αυτό δυσκόλεψε την προσπάθειά σας;

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις περισσότερες παίκτριες διότι υπήρχαν οι πανελλαδικές εξετάσεις και είχαν αφήσει σε δεύτερη μοίρα το μπάσκετ. Ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά των πέντε παιδιών γεννημένων το 1999 που ήρθαν από μια πιο γεμάτη σεζόν. Κάναμε, λοιπόν, το πλάνο μας ξέροντας ότι υπήρχε αυτό το θέμα, το διαχειριστήκαμε σωστά  και καταφέραμε την άνοδο».

Τι είναι αυτό που κρατάτε από τη διοργάνωση;

«Κρατάμε τα ψυχικά αποθέματα των κοριτσιών. Γύριζαν τα παιχνίδια στο τρίτο δεκάλεπτο δείχνοντας απίστευτη θέληση και πάθος στο αμυντικό κομμάτι. Δεν θα ξεχάσω την αυτοσυγκέντρωσή τους και την συνεργασία που είχαμε στην υλοποίηση των πλάνων μέσα στο γήπεδο. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ για την προσπάθεια όλες τις αθλήτριες και όσες του χρόνου δεν θα μπορέσουν να είναι κοντά μας λόγω ηλικίας, εύχομαι τα καλύτερα στην καριέρα τους. Επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, το αρχηγό αποστολής Γιάννη Αλεξόπουλο, τον ταμία της ομοσπονδίας Δημήτρη Μπασούρη που μας υποστήριξε, όπως φυσικά και όλη τη διοίκηση της ΕΟΚ».