Ο Γ. Βασιλακόπουλος για τη Μεσογειακή Λίγκα

Είδε κι απόειδε ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ που συλλέγει διαρκώς παράπονα για την κατακόρυφη πτώση του επαγγε λματικού πρωταθλήματος της Α1 και αφού δεν είδε κανέναν να δίνει λύσεις ή έστω να καταθέτει προτάσεις, προχώρησε με την δική του και όπως αποκάλυψε χθες στη Θεσσαλονίκη μέσα στο επόμενο δίμηνο και ίσως πριν από την συμπλήρωσή του θα ξέρουμε και αν θα υλοποιηθεί η δημιουργία της Μεσογειακής Λίγκας.

– Όλοι όμως παραδέχονται ότι το πρωτάθλημα της Α1 βρίσκεται σε πτώση.
Κατ αρχήν δεν μιλάμε για επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και από τα οποία είναι δύσκολο να διεξαχθεί ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Πρέπει να βρούμε το πρόβλημα όμως και όχι με ανόητες υπερβάσεις να θεωρήσουμε ότι είναι καλή η κατάσταση.Δεν έχουμε πρωτάθλημα. Αρχίζουμε την πρώτη μέρα και ξέρουμε ποιος θα παίξει στο τέλος για την 1η θέση. Στην Ευρωλίγκα αρχίσαμε την περασμένη δεκαετία με τέσσερις ελληνικές ομάδες και τώρα έχουμε μείνει με δύο Όσο για τα Eurocup και τα άλλα κύπελλα, οι ομάδες μας φεύγουν από νωρίς από τη μέση. Και πάμε σε αδιέξοδο. Το θέμα όμως είναι να μας πουν πώς θα το αποτρέψουμε. Αυτοί που έχουν τα γένια πρέπει να έχουν και τα χτένια. Κι αν δεν μπορούν, σημαίνει ότι έχουν αποτύχει.

– Αυτό φαίνεται σαν ευθεία αιχμή προς τον Β. Οικονομίδη…
Μην προσωποποιείτε το θέμα. Αδιάφορο με αφήνει τι λέει ο καθένας. Με ενδιαφέρει μόνο τι εκπροσωπεί ο θεσμικός ρόλος του καθενός.

– Και η λύση είναι η μεσογειακή λίγκα;
Αφού προβληματίστηκα αρκετά και έχοντας μία θέση που επηρεάζει την πορεία του αθλήματος, δεν μπορείς να αφήσεις τα πράγματα να τελματώνουν. Πρέπει να δώσεις προοπτική. Έτσι, όπως από τα τοπικά πρωταθλήματα πήγαμε στα εθνικά, έτσι και τώρα από τα εθνικά θα πάμε στα υπερεθνικά. Είναι μία απαίτηση όλης της ευρωπαϊκής κοινωνίας.Οι αποστάσεις έχουν μηδενιστεί, η εικόνα και η πληροφορία μεταφέρονται αμέσως, δεν υπάρχουν οι συνθήκες της περασμένης 15ετίας. Το να πάμε σε μία λίγκα σαν τη Μεσογειακή, είναι απαίτηση των καιρών.Και να μην το κάνει ο Βασιλακόπουλος, η ίδια η πραγματικότητα θα το κάνει.

– Η Θεσσαλονίκη έχει θέση στη νέα διοργάνωση;
Κατ αρχήν η Ελλάδα θα μπει πιθανότατα με τέσσερις ομάδες, περιμένουμε δύο από την Τουρκία, δύο από τη Σερβία, μία ή δύο από το Ισραήλ, μία από την Βουλγαρία, μία από την Κύπρο και μία από το Κατάρ. Ενδιαφέρον έχει δείξει και η Ιταλία ακόμη. Έτσι η Θεσσαλονίκη θα έχει οπωσδήποτε ομάδα. Έχει και τα γήπεδα και τον κόσμο. Βασικά κριτήρια είναι να έχεις γήπεδο, περίγυρο – όχι αλητεία που θα την διώξουμε – και μετά θα έρθει ο προϋπολογισμός, η εγγυητική και βεβαίως ΠΑΟΚ και Άρης έχουν πρώτο λόγο.

*Συνέντευξη στον Κώστα Χαλβατσιώτη και τα ΣΠΟΡ του Βορρά, που δημοσιεύτηκε στις 7/2/2011.