Χ. Γιαννόπουλος: «Κίνητρο η δίψα για τη νίκη»

Η Εθνική Εφήβων ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η Εθνική Νέων Ανδρών παίρνει τώρα τη σκυτάλη με τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας, στη Ρόδο και στην Ιαλυσό. Ο Χάρης Γιαννόπουλος, γιόρτασε τα γενέθλιά του, στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η αποστολή, στο «Rodos Palace» χθες το βράδυ με την απαραίτητη τούρτα και τις ευχές από όλα τα μέλη των αποστολών που βρίσκονταν ήδη στο νησί. Σίγουρα μία από τις δικές του ευχές ήταν μια καλή πορεία στη διοργάνωση που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη.
-Ποιος είναι ο στόχος της ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση;

«Πάντα το μετάλλιο είναι αυτό που θέλεις, αλλά ποτέ δεν μπορείς να θεωρήσεις κάτι δεδομένο. Είναι λίγο κλισέ ίσως, όμως είναι η αλήθεια: Πρέπει να προχωρήσουμε παιχνίδι με παιχνίδι, να δούμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Είναι απλά η αλήθεια. Αν χάσεις ένα παιχνίδι που δεν πρέπει σε αυτές τις διοργανώσεις, βγαίνεις εκτός τετράδας, οπότε δεν μπορείς να μιλάς από την πρώτη μέρα για τίτλους».
-Έχετε κάποια εικόνα από τους αντιπάλους σας στη πρώτη φάση;

«Έχουμε κάποια ιδέα σίγουρα. Το Βέλγιο είναι η ομάδα που γνωρίζαμε τα λιγότερα μέχρι πρόσφατα, ενώ για τους Ιταλούς και τους Γάλλους ξέρουμε περισσότερα, ξέρουμε το στυλ τους και μπορούν να κάνουν ζημιά σε πολλά σημεία. Ίσως να είναι καλό που ο πρώτος μας αγώνας θα γίνει απέναντι στον ασθενέστερο –θεωρητικά πάντα- αντίπαλο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην πρώτη φάση, γιατί και τα παιδιά που θα προστεθούν, θα είναι και λίγο κουρασμένα τις πρώτες μέρες. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με νίκη, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί, γιατί διαφορετικά μπορεί να δεχθούμε ένα πολύ δυνατό χαστούκι. Πιστεύω όμως πως όλα θα πάνε καλά, αρκεί να είμαστε συγκεντρωμένοι».
-Η περσινή εμπειρία σας σε ένα ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων δεν οδήγησε σε κάποια διάκριση. Μήπως είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσετε, τα παιδιά που ήσασταν και πέρυσι παρόντες, ως κίνητρο;

«Σίγουρα… Η περσινή κακή εμπειρία, όταν φτάσαμε στη 13η θέση και πολύ κοντά στον υποβιβασμό, είναι ένα κίνητρο, το γεγονός ότι η διοργάνωση γίνεται στη χώρα μας είναι κίνητρο. Αν και το μεγαλύτερο κίνητρο από όλα είναι η δίψα για τη νίκη, για όλα όσα δεν καταφέραμε πέρυσι. Είναι κάτι που θα έπρεπε να μας πεισμώνει περισσότερο».
-Πόσο δύσκολο πιστεύεις ότι θα είναι το «πάντρεμα» με τα παιδιά που θα έρθουν από τη Νέα Ζηλανδία;

«Είναι δύσκολο, αλλά όχι και τόσο. Το γεγονός ότι γνωριζόμαστε και όχι μόνο αγωνιστικά, το γεγονός ότι είμαστε φίλοι και εκτός παρκέ και μπορούμε να συνεννοηθούμε είναι ένα μεγάλο συν. Βοηθά να ξέρεις τον άλλο ως άνθρωπο και δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο δύσκολο. Είναι πλεονέκτημα ότι και κανένα από τα παιδιά που θα έρθουν δεν είναι δύσκολος χαρακτήρας».
-Παρακολουθήσατε τους αγώνες τους;

«Ναι… Βέβαια… Είναι πολύ σημαντικό αυτό που πέτυχαν, αυτό το ασημένιο μετάλλιο. Κατανοούμε και την πίκρα τους, γιατί πάντα θέλεις να κερδίζεις, ποτέ δεν θέλεις να χάνεις, πόσο μάλλον σε έναν τελικό, αλλά η δεύτερη θέση είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα και τους αξίζουν συγχαρητήρια!»
-Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φιλοξενείται στη χώρα μας. Πόσο σημαντική θα είναι για σας η παρουσία του κόσμου;

«Πολύ! Δεν περιμένουμε να γεμίσει το γήπεδο από τον πρώτο αγώνα, αλλά στην πορεία πιστεύω ότι θα βρίσκονται κοντά μας. Θα πρέπει να τους αναγκάσουμε κι εμείς με την απόδοση και τα αποτελέσματά μας να έρθουν στο γήπεδο και να μας βοηθήσουν και αυτοί να φτάσουμε σε μια διάκριση».
-Ότι ισχύει για τα παιδιά της Εφήβων, ισχύει και εδώ, καθώς πολλά παιδιά είναι και κοινός παρονομαστής για τις δύο ομάδες: Ο περιορισμένος χρόνος συμμετοχής σε συλλογικό επίπεδο. Πόσο σημαντικές είναι διοργανώσεις όπως αυτή για εσάς;

«Είναι πολύ σημαντικές…. Από αυτές παίρνουμε κάποια παιχνίδια, βρίσκουμε χρόνο συμμετοχής, παίζουμε. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας. Και μεγαλώνει η αυτοπεποίθησή σου. Εντάξει, προπονούμαστε όλο το χρόνο, δουλεύουμε, αλλά κάπου θέλεις να το βγάλεις από μέσα σου, να δείξεις ότι μπορείς. Είναι και εγωισμός».