Βασιλακόπουλος: «Είμαστε όλοι εθελοντές στον αθλητισμό»

Με την ομιλία του προέδρου της FIBA Europe Γιώργου Βασιλακόπουλου άρχισε στη Πορταριά του Πηλίου το 18ο Πανελλήνιο Συνέδ ριο Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών της ΕΟΚ που συνδιοργανώνεται από την ΕΣΚΑΘ, τον Δήμο Πορταριάς και την Νομαρχία Μαγνησίας.
Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος άρχισε απευθυνόμενος προς τους συνέδρους λέγοντας ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δουλεύουν για χρόνια για την πρόοδο του αθλήματος. «Είμαστε συμπολεμιστές σε μια κοινή πορεία για να πάμε το μπάσκετ στην κορυφή και σας ευχαριστώ». Ακόμη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον επίτιμο πρόεδρο Ζαχαρία Αλεξάνδρου για την πολυετή προσφορά του.  «Όλοι είμαστε εθελοντές στον αθλητισμό και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο αθλητισμός είναι κοινωνική έκφραση και όχι εμπορικό προϊόν», ήταν τα πρώτα λόγια του. «Πρέπει να πολεμήσουμε και να επιβάλουμε αυτό το γεγονός. Αντίδραση και αντίσταση. Ανατρέψαμε το στάτους με το μπάσκετ και δημιουργήσαμε ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Προχωράμε για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία διεθνών ομοσπονδιών ομαδικών αθλημάτων. Συμφωνήσαμε σε θέσεις αξίες και αρχές που τις φέραμε και στην διεθνή ολυμπιακή επιτροπή. Πιστεύουμε ότι έτσι θα απαλλαγούμε από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης.  «Το αναπτυξιακό πρόγραμμα έφερε φανερά αποτελέσματα. Το Ελληνικό μπάσκετ τα δύο τελευταία χρόνια έχει πολύ μεγάλες επιτυχίες στις μικρές ηλικίες και στις γυναίκες και αυτό οφείλεται στην δουλειά των αληθινών εργατών του αθλήματος. Είναι δικό σας έργο και πρέπει να το προστατέψετε», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Για το θέμα των ξένων παικτών δήλωσε: «Αντί να περιορίσουμε τους ξένους παίκτες το Ελληνικό πρωτάθλημα προσπαθούμε να τους αυξήσουμε. Η Ιταλία στο μπάσκετ έκανε κάτι αντίστοιχο και απέτυχε. Το ίδιο πάει να γίνει και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι ξένοι είναι γυρολόγοι και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το λεφτά που παίρνουν. Το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία».
Σε ότι αφορά τη βία τόνισε ότι «η Πολιτεία ανέτρεψε μια σωστή νομοθετική παρέμβαση για λόγους πολιτικού κόστους, μετά από παρεμβάσεις οπαδών».
Για τα οικονομικά προβλήματα των Ομοσπονδιών είπε: «Το 1982 τριπλασιάστηκαν οι επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες. Οι ενώσεις σήμερα υποφέρουν οικονομικά. Η οικονομική ανεξαρτησία είναι πολύ σημαντική. Παίρνουμε λιγότερα χρήματα από το 2003 ως Ομοσπονδία και αυτό είναι κατάντια. Σήμερα τα χρήματα του ΟΠΑΠ δεν δίνονται για την υπηρεσία του Ελληνικού αθλητισμού. Μέσω μια δήθεν ανεξάρτητης επιτροπής φεύγουν κονδύλια προς κάθε κατεύθυνση. Οι Δήμαρχοι είναι αυτοί που βρίσκονται μόνιμα στους διαδρόμους των Υπουργείων ζητώντας χρήματα, τα οποία δίνονται στους αρεστούς».
Για τους Ολυμπιακούς αγώνες υποστήριξε: «Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας είναι προδιαγεγραμμένη μετά το 2004. Όσοι υποστήριζαν τους Ολυμπιακούς αγώνες χαθήκαν και αυτή την στιγμή έχουν σταματήσει να ασχολούνται ξέροντας ότι έκαναν λάθος.
Κλείνοντας την ομιλία του και βλέποντας τον πρώην πρόεδρο της Ζαγοράς Λάκη Γεραμπίνη ανέφερε ένα περιστατικό που συνέβη όταν ήταν γενικός γραμματέας αθλητισμού. «Είχα ακουστά για αυτόν και όταν πήγα να τον συναντήσω και να τον γνωρίσω το μόνο που μου ζήτησε σε αντίθεση με την πλειοψηφία των παραγόντων της εποχής ήταν να πω τον διοικητή της τροχαίας να μην τον γράφει όταν μεταφέρει την ομάδα του με το φορτηγάκι του. Αυτοί είναι οι γνήσιοι εργάτες του αθλητισμού», τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Σολοποτιάς: «Χρειάζεται προγραμματισμός για τις αθλητικές υποδομές»

Πρώτος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Δήμαρχος Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς με θέμα Αθλητισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Η τοπική αυτοδιοίκηση με πενιχρά οικονομικά μέσα προσπαθεί να στηρίξει τα αθλητικά γεγονότα», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του. «Χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική στον αθλητισμό και η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι παρούσα», τόνισε. «Αποτελεί ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η δύναμη της νεολαίας και να της δώσει ώθηση ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Δεν είναι μόνο θέμα αθλητικών υποδομών, αλλά και κατάλληλου προγραμματισμού σ’ ότι αφορά αυτές. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για πλάνο ανάπτυξης σε κάθε περιοχή και την σωστή συντήρηση και λειτουργία των υποδομών. Ο Μαζικός Αθλητισμός που διοργανώνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, αναπτύσσει διαπροσωπικές σχέσεις συνεργασίας και λειτουργεί για όλες τις ηλικίες», ήταν ορισμένα από τα σημεία της ομιλίας του.       

Τσαγκρώνης: «Πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο το Ελληνικό μπάσκετ»

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης αναφέροντας ότι το Ελληνικό μπάσκετ παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε Παγκόσμιο επίπεδο. «Η ΕΟΚ παραμένει πιστή στην αρχή της αποκέντρωσης και στην συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε σχολιάζοντας την απόφαση για την διεξαγωγή του συνεδρίου στην Πορταριά.
Ο Υφυπουργός  Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ιδιαίτερα τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού.  «Καθοριστικός σ’ αυτό είναι ο ρόλος της ΕΟΚ και των Ενώσεων», ανέφερε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Εθνική ομάδα των ανδρών. Ακόμη ευχαρίστησε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο για την καθοριστική συμβολή του στην ολοκλήρωση των αθλητικών υποδομών στον Νομό. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΟΚ Ανδρέας Μιαούλης παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Νάκο.
Ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας αναφέρθηκε και αυτός στην μεγάλη προσπάθεια της Εθνικής ανδρών και τόνισε ότι εύχεται να υπάρχει αντίστοιχη επιτυχία με τις υπόλοιπες Εθνικές ομάδες. «Ελπίζω το συνέδριο να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του αθλήματος», τόνισε καλωσορίζοντας τους συνέδρους. Το αναμνηστικό στον Νομάρχη παρέδωσε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Τσαγκρώνης.
Ο Δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Παπατόλιας, αφού ευχαρίστησε την ΕΟΚ για την ανάθεση της διοργάνωσης του συνεδρίου στην πόλη, έκανε μια αναδρομή στις επιτυχίες του Ελληνικού μπάσκετ.  «Αποτελεί μέγιστη τιμή η παρουσία του Γιώργου Βασιλακόπουλου, που πρόσφερε πολλά στην Ευρωπαϊκή προοπτική του αθλήματος», είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του και απονέμοντας αναμνηστική πλακέτα στον πρόεδρο της FIBA Europe. Το αναμνηστικό της ΕΟΚ στον Δήμαρχο παρέδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΘ Δημήτρης Ντούγκος.  
Ο τελευταίος αναφέρθηκε στην συμβολή του Υφυπουργού Εσωτερικών, του Νομάρχη Μαγνησίας και του Δημάρχου Πορταριάς για την διοργάνωση του συνεδρίου που ευχήθηκε να είναι παραγωγικό σε ιδέες και προτάσεις. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους αείμνηστους Νότη Μαστρογιάννη, Πέτρο Καπαγέρωφ, αλλά και στους Ζαχαρία Αλεξάνδρου, Γιώργο Βασιλακόπουλο και Κώστα Πολίτη για την συμβολή τους στο Ελληνικό μπάσκετ. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΟΚ ήταν αυτός που απένειμε το αναμνηστικό στον πρόεδρο της ΕΣΚΑΘ.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Ανδρέας Μιαούλης, αναφέρθηκε στο συνέδριο λέγοντας ότι θα κατατεθούν απόψεις και θα προγραμματίσουν το μέλλον. «Είναι ο χώρος που αγαπάω και θα είμαι πάντοτε κοντά», ανέφερε για την προσωπική του παρουσία και ευχήθηκε με την σειρά του καλή επιτυχία στην Εθνική ανδρών.