Τσαρτσαρής: «Να ανέβουμε το βουνό και να φτάσουμε στην κορυφή

Ούτε καν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Από το τέλος του Ευρωμπάσκετ του 2007, εκεί, στη μικτή ζώνη που έκαναν τις δηλώσεις τ ους οι διεθνείς μας μετά την αναμέτρηση με τη Λιθουανία, ο Κώστας Τσαρτσαρής είχε ήδη δηλώσει το «παρών» για το επόμενο μεγάλο ραντεβού. Παρά το ότι το καλοκαίρι αναμενόταν δύσκολο, δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να απουσιάσει. Και έμεινε συνεπής σε όσα δήλωνε τότε και θα είναι τη Δευτέρα το πρωί στο ραντεβού της Εθνικής Ανδρών για την αναχώρηση για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας ενόψει του Προολυμπιακού Τουρνουά. Μετά από περίπου 15 μέρες διακοπών, επιστροφή στη… δουλειά με τις απαραίτητες εξετάσεις και τις προπονήσεις.

– Πόσο διαφορετικό είναι αυτό το καλοκαίρι για εσάς; Πέρυσι είχατε και κάποιες μέρες να ξεκουραστείτε…
«Οπωσδήποτε βιώνουμε μια διαφορετική κατάσταση φέτος. Έχει σωρευτεί και κούραση για πολλούς παίκτες, από τις πολλές συνεχόμενες διοργανώσεις, χειμώνα-καλοκαίρι. Απλά φέτος το… βουνό είναι λίγο ψηλότερο . Θα το περάσουμε όμως. Αν θέλουμε να φτάσουμε στην κορυφή, να φτάσουμε στο βάθρο… Ο πρώτος στόχος είναι να φτάσουμε στο Πεκίνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και από εκεί και πέρα να παραμείνουμε ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες».

– Τι είναι αυτό που είχε κάνει εσένα για παράδειγμα να πεις από πέρυσι ακόμη, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λείψεις; Το γεγονός ότι πέρασες μια δύσκολη χρονιά δεν σε έβαλε σε δεύτερες σκέψεις;
«Προσωπικά είμαι από τα παιδιά που μέσα από την Εθνική φάνηκα πολύ. Η εθνική με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και δεν θέλω να της γυρίσω την πλάτη. Κάποιοι άλλοι παίκτες έχουν δώσει το «παρών» σε περισσότερες διοργανώσεις, από ότι έχω αγωνιστεί εγώ, κι αυτό είναι ένα στοιχείο που με έκανε να θέλω και φέτος να είμαι εκεί. Δεν ξέρω τι θα γίνει του χρόνου βέβαια. Άλλη χρονιά! Φέτος ένιωθα ότι θέλω να παίξω. Είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που όπως και να το κάνουμε δίνουν πάντα ένα διαφορετικό κίνητρο».

– Το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκες από ένα πρόβλημα υγείας, ότι υποβλήθηκες σε μια επέμβαση δεν σε έβαλε σε δεύτερες σκέψεις;
«Όχι! Δεν το σκέφτηκα. Έκανα την επέμβαση, έμεινα δύο μήνες εκτός και με την κατάλληλη αποθεραπεία είμαι μια χαρά. Οπότε δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα λείψω γι’ αυτό το λόγο. Όλοι έχουμε περάσει από τραυματισμούς και προβλήματα, άλλους χειρότερους, άλλους πιο εύκολους».

– Η Εθνική φέτος αναμένεται διαφορετική. Μετράει ήδη μείον τέσσερις παίκτες. Η… παρέα χαλάει; Και πόσο διαφορετική να περιμένουμε να δούμε την Εθνική χωρίς τέσσερις παίκτες;
«Η παρέα «χαλάει» με την έννοια ότι κάποιοι παίκτες φεύγουν, κάποιοι νέοι έρχονται. Είναι κάτι που θα γινόταν κάποια στιγμή. Είτε με έναν με παίκτη, είτε με τέσσερις. Μεγαλώνουμε! Κακά τα ψέματα. Έρχονται νέα παιδιά ταλαντούχα πολύ, που μπορούν να κρατήσουν την Εθνική ψηλά, να ακολουθήσουν τα χνάρια αυτών που φεύγουν. Ίσως να δούμε διαφορετικό πρόσωπο, μέσα από την απουσία του Λάζαρου για παράδειγμα, γιατί αναγκαστικά θα αλλάξουν κάποια πράγματα στον τρόπο παιχνιδιού μας, αλλά αυτό για το οποίο όλοι θα προσπαθήσουμε είναι και πάλι το καλύτερο για την ομάδα».

– Εύκολη ή δύσκολη αποστολή η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Γιατί εδώ στην Ελλάδα έχουμε λίγο την τάση να βλέπουμε κατ’ ευθείαν χρυσά μετάλλια, ενώ μεσολαβεί ένας προκριματικός γύρος.
«Ναι, το έχουμε αυτό! Πράγματι! Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε κι εμείς έτσι. Η αποστολή μας είναι δύσκολη. Όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε. Είπαμε: Πρέπει να ανέβουμε το βουνό, για να φτάσουμε στην κορυφή».

– Όπου κορυφή είναι για εσάς;
«Το βάθρο! Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσουμε πρώτα από το Προολυμπιακό. Είναι το βουνό που πρέπει να ανέβουμε. Και η αποστολή δεν είναι εύκολη. Η Βραζιλία για παράδειγμα που είναι στον όμιλό μας είναι καλή ομάδα, παρά τις πολλές απουσίες που θα έχει. Και υπάρχουν κι άλλες καλές ομάδες και σίγουρα θα δούμε ένα ενδιαφέρον τουρνουά».

– Είναι καλό ή κακό που το Προολυμπιακό διεξάγεται στο ΟΑΚΑ μπροστά σε ελληνικό κοινό; Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στο θέμα πίεσης για παράδειγμα;
«Σίγουρα είναι καλό! Δεν το συζητάμε αυτό! Είναι σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη του κόσμου, να παίζουμε στην Ελλάδα. Και είναι σημαντικό ότι έχουμε αποφύγει ένα δύσκολο ταξίδι, στο Πουέρτο Ρίκο για παράδειγμα, που επίσης διεκδικούσε τη διοργάνωση του Προολυμπιακού Τουρνουά, μετά από μια δύσκολη χρονιά».