Κεντρικό μενού
Κατηγορίες

Ερωτήσεις – Σενάρια, επί των κανονισμών-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-Ιούλιος 2016.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

 

1.    Ο Α1 πασάρει στο συμπαίκτη του Α2 που βρίσκεται εντός του περιοριστικού χώρου στο εμπρός του γήπεδο. Ο Β2 παρεμβαίνει παράνομα με  το πόδι του και διώχνει τη μπάλα εκτός ορίων, στην πλάγια γραμμή του εμπρός γηπέδου της Α ομάδας. Οι διαιτητές καταλογίζουν την παράβαση και χορηγούν τη μπάλα στην Α ομάδα από την τελική γραμμή.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο 22.2)

2.    Στο 1.40’’ πριν τη λήξη του 4ου δεκαλέπτου, ο Α5 ντριμπλάρει στο δικό του πίσω γήπεδο, όταν οι διαιτητές καταλογίζουν σφάλμα υπέρ του Α3 (3Ο  ομαδικό για την ομάδα) που βρίσκεται εντός του περιοριστικού χώρου στο εμπρός του γήπεδο.  Στη συνέχεια χορηγείται ταϊμ άουτ στην ομάδα Α. Η επαναφορά για την ομάδα Α θα γίνειαπό την τελική γραμμή.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο22.2)

3.     Ο Α2 διαπράττει παράβαση μπρος πίσω όταν από λάθος πάσα του Α1, αποκτά τον έλεγχο της μπάλας στο ύψος των ελευθέρων βολών, στο πίσω του γήπεδο, στην πλευρά του γηπέδου που βρίσκεται η γραμματεία. Οι διαιτητές καταλογίζουν την παράβαση και η επαναφορά της μπάλας θα γίνει από το εμπρός γήπεδο της Β, στο πλησιέστερο σημείο της παράβασης, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο30.3)

4.    Ο Α3, κρατά τη μπάλα στα χέρια του, μετά από πάσα του Α1, για οκτώ (8) δευτερόλεπτα, χωρίς να πιέζεται από κανένα αντίπαλο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση πέντε (5) δευτερολέπτων κατά της ομάδας Α και χορηγούν τη μπάλα για επαναφορά στην ομάδα Β από το πλησιέστερο σημείο.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο 27.1 και 27.2)

5.    Ο Α1 σουτάρει και ευστοχεί ενώ υπολείπονται πέντε (5) δευτερόλεπτα για τη λήξη της 1ης περιόδου. Ο Α2 κατόπιν κτυπά την μπάλα επιδεικτικά και την απομακρύνει από την τελική γραμμή, στερώντας από την ομάδα Β μια γρήγορη επαναφορά. Ο διαιτητής καταλογίζει άμεσα τεχνική ποινή κατά του Α2, για σκόπιμη καθυστέρηση της επαναφοράς.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο36.3.1)

6.    Ο A1 ντριμπλάρει στο πίσω γήπεδό του όταν ο διαιτητής καταλογίζει μια παράβαση οκτώ (8) δευτερολέπτων. Η ένδειξη στη συσκευή των 24’’ δείχνει ότι έχουν περάσει μόνο 7 δευτερόλεπτα. Ο διαιτητής αλλάζει την απόφαση, εναρμονίζεται με τη συσκευή με των 24’’ και χορηγεί τη μπάλα εκ νέου στην ομάδα Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-2)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αρχική απόφαση του διαιτητή είναι σωστή. Ο διαιτητής είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος για να αποφασίσει πότε ολοκληρώνεται η περίοδος των 8 δευτερολέπτων. Η παράβαση της ομάδας Β έχει σαν αποτέλεσμα τη χορήγηση της μπάλας στην ομάδα Β.

7.    Η ομάδα Α είχε τον έλεγχο της μπάλας για πέντε (5) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδό της όταν καταλογίζεται περίπτωση ταυτόχρονης κράτησης της μπάλας από αντιπάλους. Η ομάδα Α δικαιούται την επόμενη επαναφορά της μπάλας λόγω της εναλλασσόμενης κατοχής. Η ομάδα Α θα έχει μόνο τρία (3) δευτερόλεπτα υπολειπόμενο χρόνο στη διάθεσή της, για να περάσει τη μπάλα στο εμπρός γήπεδό της.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-4)

8.     Ο Α1, στέκεται στον αγωνιστικό χώρο έχοντας τα πόδια ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Δέχεται τη μπάλα από τον Α2 που βρίσκεται στο πίσω γήπεδό του. Ο Α1 τότε πασάρει πίσω στον Α2 που είναι ακόμη στο πίσω γήπεδο της ομάδας Α. Η μέτρηση των οκτώ (8) δευτερολέπτων, θα συνεχιστεί από τους διαιτητές.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-6)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Α1 δεν έχει και τα δύο πόδια σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο και επομένως δικαιούται να πασάρει τη μπάλα στο πίσω γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων, θα συνεχίζεται.

9.    Ο Α1 ντριμπλάρει από το πίσω γήπεδο και τελειώνει τη ντρίμπλα ενώ στέκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή, κρατώντας τη μπάλα. Κατόπιν, ο Α1 πασάρει τη μπάλα στον Α2, όντας επίσης ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω την ενέργεια της Α ομάδας και χορηγούν τη μπάλα για επαναφορά στην ομάδα Β.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-7)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 δεν έχει και τα δύο πόδια σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο και επομένως δικαιούται να πασάρει τη μπάλα στον Α2 που επίσης δεν είναι στο εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων, θα συνεχίζεται. 

10.Ο Α1 ντριμπλάρει τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και έχει το 1 πόδι  ήδη στο εμπρός γήπεδο. Κατόπιν πασάρει τη μπάλα στον Α2, που βρίσκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Ο Α2 ακολούθως, ξεκινά να ντριμπλάρει στο πίσω γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω την ενέργεια της Α ομάδας και χορηγούν τη μπάλα για επαναφορά στην ομάδα Β.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-8)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 δεν έχει και τα δύο πόδια σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο και επομένως δικαιούται να πασάρει τη μπάλα στον Α2 που επίσης δεν είναι στο εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των οκτώ (8) δευτερολέπτων, θα συνεχίζεται. 

11.Ο Α1 προωθεί τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και  σταματά την προς τα εμπρός κίνησή του αλλά συνεχίζει να ντριμπλάρει ενώ στέκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω κατά της ομάδας Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-9α)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 συνεχίζει να είναι στο πίσω γήπεδο μέχρι ότου η μπάλα και τα δύο πόδια να είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων θα συνεχιστεί.

12.Ο Α1 προωθεί τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και  σταματά την προς τα εμπρός κίνησή του αλλά συνεχίζει να ντριμπλάρει ενώ και τα δύο του πόδια είναι στο εμπρός γήπεδο αλλά η μπάλα ντριμπλάρεται στο πίσω γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω κατά της ομάδας Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-9β)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 συνεχίζει να είναι στο πίσω γήπεδο μέχρι ότου η μπάλα και τα δύο πόδια να είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων θα συνεχιστεί.

13.Ο Α1 προωθεί τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και  σταματά την προς τα εμπρός κίνησή του αλλά συνεχίζει να ντριμπλάρει ενώ τα δύοτου πόδια είναι στο πίσω γήπεδο αλλά η μπάλα ντριμπλάρεται στο εμπρός γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω κατά της ομάδας Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-9γ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 συνεχίζει να είναι στο πίσω γήπεδο μέχρι ότου η μπάλα και τα δύο πόδια να είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων θα συνεχιστεί.

14.Ο Α1 προωθεί τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και  σταματά την προς τα εμπρός κίνησή του αλλά συνεχίζει να ντριμπλάρει ενώ και τα δύο πόδια είναι στο εμπρός γήπεδο αλλά η μπάλα ντριμπλάρεται στο πίσω, μετά που οΑ1 επιστρέφει και με τα δύο  πόδια στο δικό του πίσω γήπεδο Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω κατά της ομάδας Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-9δ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 συνεχίζει να είναι στο πίσω γήπεδο μέχρι ότου η μπάλα και τα δύο πόδια να είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων θα συνεχιστεί.

15.Ο Α1 ντριμπλάρει τη μπάλα για τέσσερα (4)  δευτερόλεπτα στο δικό του πίσω γήπεδο όταν μια συμπλοκή ξεκινά. Οι αναπληρωματικοί Α7 και Β9 αποβάλλονται για την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο. Οι ισοδύναμες ποινές θα ακυρώνονται και το παιχνίδι θαξεκινά με επαναφορά από τον Α2 από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Ο Α2 πασάρει την μπάλα στον Α3 στο δικό του πίσω γήπεδο. Η ομάδα Α έχει 4 δευτερόλεπτα να περάσει την μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-11)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο διαιτητής εγχειρίζοντας τη μπάλα στον παίκτη που θα την επαναφέρει, θα τον ενημερώνει για το χρόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της περιόδου των οκτώ (8) δευτερολέπτων.

16.Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο. Με καταναλωμένα τα έξι (6) από τα οκτώ (8) δευτερόλεπτα όταν ένα διπλό σφάλμα συμβαίνει στο πίσω γήπεδο. Το παιχνίδι θα επαναρχίζει με επαναφορά για την ομάδα Α στο πίσω γήπεδο από το πλησιέστερο σημείο της καταστρατήγησης με δύο (2) δευτερόλεπτα να απομένουν για να περάσει η μπάλα στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-12α)

17.Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο. Με καταναλωμένα τα έξι (6) από τα οκτώ (8) δευτερόλεπτα όταν ένα διπλό σφάλμα συμβαίνει στο εμπρός γήπεδο. Το παιχνίδι θα επαναρχίζει με επαναφορά για την ομάδα Α στο εμπρός γήπεδο από το πλησιέστερο σημείο της καταστρατήγησης.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-12β)

18.Ο Α1 ντριμπλάρει για τέσσερα (4) δευτερόλεπτα στο δικό του πίσω γήπεδο όταν ο Β1 κτυπά τη μπάλα και την στέλνει εκτός ορίων. Το παιχνίδι θα επαναρχίζει  με επαναφορά για την ομάδα Α από το πίσω γήπεδο με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν για να περάσει η μπάλα στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-13)

19.Με 0:25 υπολειπόμενο χρόνο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και με το σκορ Α:72 – Β:72, η ομάδα Α αποκτά τον έλεγχο της μπάλας. Ο Α1 έχει ντριμπλάρει για τέσσερα (4) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδο όταν το παιχνίδι σταματά από τους διαιτητές διότι το ρολόι του αγώνος ή το ρολόι των 24άρων (shot clock) απέτυχε να «τρέξει» ή να ξεκινήσει. Το παιχνίδι θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α στο δικό της πίσω γήπεδο με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν για την συμπλήρωση των οκτώ (8) δευτερολέπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-15α)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων, δεν θα ανανεωθεί καθώς η ομάδα Β θα τίθονταν σε μειονέκτημα εάν το παιχνίδι ξεκινούσε εκ νέου με νέα οκτώ (8)  δευτερόλεπτα.

20.Με 0:25 υπολειπόμενο χρόνο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και με το σκορ Α:72 – Β:72, η ομάδα Α αποκτά τον έλεγχο της μπάλας. Ο Α1 έχει ντριμπλάρει για τέσσερα (4) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδο όταν το παιχνίδι σταματά από τους διαιτητές διότι ένα μπουκάλι με νερό πετάχτηκε στον αγωνιστικό χώρο. Το παιχνίδι θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α στο δικό της πίσω γήπεδο με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν για την συμπλήρωση των οκτώ (8) δευτερολέπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-15β)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων, δεν θα ανανεωθεί καθώς η ομάδα Β θα τίθονταν σε μειονέκτημα εάν το παιχνίδι ξεκινούσε εκ νέου με νέα οκτώ (8)  δευτερόλεπτα.

21.Με 0:25 υπολειπόμενο χρόνο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και με το σκορ Α:72 – Β:72, η ομάδα Α αποκτά τον έλεγχο της μπάλας. Ο Α1 έχει ντριμπλάρει για τέσσερα (4) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδο όταν το παιχνίδι σταματά από τους διαιτητές διότι το ρολόι των 24άρων (shot clock) επαναρρυθμίστηκε κατά λάθος. Το παιχνίδι θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α στο δικό της πίσω γήπεδο με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν για την συμπλήρωση των οκτώ (8) δευτερολέπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-15γ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων, δεν θα ανανεωθεί καθώς η ομάδα Β θα τίθονταν σε μειονέκτημα εάν το παιχνίδι ξεκινούσε εκ νέου με νέα οκτώ (8)  δευτερόλεπτα.